26
Mayıs
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT

Oyuncuya müjdeli haber

Oyuncuların telif haklarından yararlanmak için kurduğu BİROY'un geçici başkanı Engin "TV'de eski bir film gösterildiğinde telif geliri artık sadece yapımcıya ait olmayacak, oyuncu da alacak" dedi

Sinema ve dizi oyuncularının telif haklarından yararlanmak için kurduğu BİROY (Birleşik Oyuncular Meslek Birliği) resmen çalışmalara başladı. Birliğin geçici başkanı Atilla Engin, "Artık sefalet ve üzüntüden dolayı vefat etmiş oyuncu kalmayacak" dedi. Geçen yıl Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ı ziyaret eden ve telif hakları için bir birlik kurmayı planladıkların açıklayan sinema ve tiyatro oyuncuları, nihayet amaçlarına ulaştı. Oyuncuların 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nda yer alan telif hakları için bir araya geldiklerini anlatan Bİ- ROY'un geçici yönetim kurulu başkanı Atilla Engin, "En büyük sorun, örgütlenme sorunuydu. Üye sayımız 400'ün üzerinde ve ilk 6 ay içinde 5 bini bulacağına inanıyoruz" dedi.

ORTAK TARİFE HAZIRLADIK
Telif gelirlerinin paylaşımıyla ilgili ortak tarife hazırlayıp bunu bakanlığa sunduklarını söyleyen Engin "Örneğin 1980'lerde çekilmiş bir sinema filmi bir TV kanalında gösterime girdiği zaman telif geliri artık sadece yapımcıya ait olmayacak. Yazar, yönetmen, müzisyen ve oyunculara da belirli oranlarda paylaştırılacak. Artık sefalet ve üzüntüden dolayı vefat etmiş oyuncu kalmayacak" diye konuştu.

'İÇİM BURKULMAYACAK'
BİROY üyesi oyuncu Janset "Oyuncular çok uzun süre, örgütlenemedi. Telif haklarının ardından sigorta problemi de çözümlenecek. Artık, rol aldığım dizilerin tekrarını içim burkularak izlemeyeceğim. Teliflerin nasıl paylaştırılacağı sorunu çözülecek" dedi.
 

Nurdeniz Erken - Sabah
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2009 Perşembe 18:19:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?