22
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

Pamuk ve Akın'la Türkiye Cannes'da

Yaşamın Kıyısında yarın Cannes'te gösterimde ... Türkiye Nobel ödüllü Orhan pamuk ve Berlin Film Festivali ödüllü yönetmen Fatih Akın ile Cannes'a damgasını vurdu...

Cannes Film Festivalinde yarın yönetmen Fatih Akın'ın Altın Palmiye için yarışan "Yaşamın Kıyısında" filmi gösterilecek.

Film, ilk olarak sabah saatlerinde basın için gösterilecek, ardından yönetmen ve bazı oyuncuların katılımıyla basın toplantısı düzenlenecek.

"Yaşamın Kıyısında", Festival Sarayında yerel saatle 19.00'da (TSİ 20.00) yönetmeni ve bazı oyuncularının katılımıyla bu kez davetlilere gösterilecek.

Bir Türk-Alman ortak yapımı olan film, Türkiye'den Anka Film, Almanya'dan Corazon International ve NDR ile İtalya'dan Dorje Film'in işbirliğiyle çekilmişti.

Festivalde bu yıl Fatih Akın'ın filmi dışında, "Quinzaine de Realisateurs" kategorisinde Türkiye'den Semih Kaplanoğlu'nun "Yumurta" adlı yapımı yarışacak.

Kaplanoğlu'nun bir başka yapımı "Süt" adlı film projesi ise "Atelier" kategorisine seçilmişti.

60. Cannes Film Festivalinin jüri başkanlığını, İngiliz yönetmen Stephen Frears yapıyor.

Festival jürisinde, 2006 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Orhan Pamuk ile birlikte, Portekizli oyuncu Maria de Medeiros, Çinli sinemacı Maggie Cheung ve Fransız aktör Michel Piccoli yer alıyor. Yarışan 22 filmin dışında 21 film yarışma dışında gösterilecek. 

Fatih Akın: "Yarışmada şansım 23'te bir" 

"Diğer Tarafta/Yaşamın Kıyısında" adlı filmiyle Cannes Film Festivalinde yarışan yönetmen Fatih Akın, yarışmada her türlü sonucun alınabileceğini söyledi.

Akın, Almanya'nın başkenti Berlin'de yayınlanan "B.Z" gazetesine verdiği röportajında, yarışmada kazanma şansını nasıl gördüğü şeklindeki bir soruya karşılık, "Yarışmada 23 film var, benim şansım 23'te bir. Bu dürüst ve adil bir değerlendirme. Ben kendim de bir zamanlar Cannes jürisindeydim, olayları biliyorum" diye konuştu.

Kendini daha çok Almanya'nın mı, yoksa Türkiye'nin mi temsilcisi olarak gördüğü sorusunu Akın, "Her ikisinin de. Ben her ikisine de aitim. Çok şükür, ikisi arasında karar vermek zorunda değilim. Ne demişler: Biz hepimiz Cannes'ız" diye cevapladı.

Akın, hangi festivali daha çok sevdiği sorusuna da, "Bir festivale katılım zamanlamaya bağlı. Eğer aralık ayında bir film hazırlarsanız, tabii ki Berlin'e gidersiniz. Bir festival, diğer bir festivale karşı kullanılmaz" karşılığını verdi.

Akın, Berlin'de her yıl şubat ayında düzenlenen Berlinale Film Festivalinde 2004 yılında "Duvara Karşı" (Gegen die Wand) adlı filmiyle "Altın Ayı" ödülünü kazanarak bir anda üne kavuşmuştu.

Yeşilçay'dan Fransa'ya umut için gitti

60. Cannes Film Festivali'nde "Altın Palmiye" ödülü için yarışacak olan Fatih Akın'ın "Yaşamın Kıyısında" filminin başrol oyuncularından Nurgül Yeşilçay, Fransa'ya gitti.

THY'ye ait uçakla Nice kentine hareket eden Yeşilçay'ı, Atatürk Havalimanı'ndan eşi Cem Özer ve oğlu Osman Nejat uğurladı.

Yeşilçay, hareketinden önce yaptığı açıklamada, Cannes'in en prestijli film festivali olduğunu belirterek, "Çok önemli yönetmenler var. Sinema dünyasının kalbi şu anda orada atıyor" dedi.

Festival tarihinde festivale Türkiye'den 3 film gittiğini, bu açıdan da önemli olduğunu vurgulayan Yeşilçay, şöyle konuştu:

"Biz Türk sinemacıları olarak orada bulunmaktan mutluluk duyuyoruz ve bir taraftan da ülkeyi temsil ediyoruz. O yüzden insanlar bu konuda çok ilgili. Herkes bana başarılar diliyor. Güzel bir film oldu. Herkes Fatih'in filmini bekliyormuş. Şimdiye kadarki filmlerin tamamı birkaç tane dışında çok başarılı değilmiş. Tabii jüri neye karar verecek onu bilmiyoruz. Güzel bir film. Biz filmimize güveniyoruz. Olur veya olmaz, buraya kadar gitmek bile önemli bir şey."

Jüri üyeleri arasında yazar Orhan Pamuk'un da bulunduğunun hatırlatılması üzerine Yeşilçay, "O da çok iyi bir şey. Bizim açımızdan iyi mi olur, kötü mü olur bilmiyorum. Çünkü Orhan Pamuk, her doğru, dürüst insan gibi hangisi iyi ise oyunu ona verecektir. Bir torpil yapmaz herhalde diye düşünüyorum. Keşke yapsa tabii. Orada olmasından büyük mutluluk duyuyoruz" diye konuştu. 

Türkiye Cannes'a damgasını vurdu

Uluslararası Cannes Film Festivalinde, Türkiye'nin tanıtımına ilişkin faaliyetler yoğun bir biçimde sürüyor. 

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'un jüri üyeliği ve yarışan Türk filmleri dışında, ziyaretçiler bu yıl 60'ıncı kez düzenlenen Cannes'in her köşesinde Türkiye görüntüleriyle karşılaşıyor.

Film gösterilerinin yapıldığı sarayın tam karşısına aşılan dev İstanbul 2010 afişi, Türkiye reklamlarıyla donatılmış sahile 300 metre mesafedeki Bodrum guleti ve 100 metrekare büyüklükteki Türkiye standı herkesin dikkatini çekiyor.

Dünya televizyonlarının yayın yaptığı platformun tam arkasına demirlenen bir Fransıza ait Bodrum yapımı "Turkish Delight" adlı tekne de sürekli ekranlarda yer alıyor.

Tekne ayrıca, Türk film ekiplerinin dünya medyası için, basın toplantılarının mekanı oldu. 100 metrekare büyüklükteki Türkiye standı da Cannes'da bulunan tüm dünya sinemasının temsilcilerine evsahipliği yapıyor.

Misafirler, Türkiye standında Türk rakısından, kahvesine, tatlılarından çerezine kadar yiyecek ve içeceklerle ağırlanıyor.




aa
Yayın Tarihi : 23 Mayıs 2007 Çarşamba 14:46:39
Güncelleme :23 Mayıs 2007 Çarşamba 14:46:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?