16
Mayıs
2024
Perşembe
KÜLTÜR/SANAT

Pinokyo’ya ‘Allah’ dedirtene ceza yok

Milli Eğitim Bakanı Çelik, “Savcılık, küfür, argo ve İslami söylem eklenen ’100 Temel Eser’i basan 4 yayınevi hakkında kovuşturmaya gerek görmedi. Karara itiraz ettik” dedi

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, bakanlığın öğrencilere tavsiye ettiği 100 temel eseri içerisinde küfür, argo ve islami söylemlere dayandırarak piyasaya süren beş yayınevi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını, ancak savcılığın biri hariç diğerleri hakkında “kovuşturmaya yer olmadığına” karar verildiğini bildirdi. Bakan Çelik, karara itiraz ettiklerini belirtti. Bakan Çelik, CHP Sinop Milletvekili Engin Altay’ın, “İlköğretim okulları için önerilen 100 Temel Eser’de bazı yayınevlerinin çıkartmış olduğu kitaplarda kullanılan küfür, argo ve İslami söylemlere ilişkin” soru önergesini yanıtladı.

Kovuşturma yok
Bakan Çelik, sözkonusu kitapların Nehir Medya Yayın Film Tanıtım, Damla Yayınevi, Ata Yayıncılık, İlkbiz Yayınevi ve Karanfil Yayınları tarafından yayınlandığını belirtti ve bu yayınevlerinin tamamı hakkında yasal işlem başlatılması için ilgili savcılıklara suç duyurusunda bulunduklarını bildirdi. Çelik, “Ancak Karanfil Yayınları hariç diğerleriyle ilgili olarak ’kovuşturmaya yer olmadığına’karar verilmiş ve bu karara en yakın ağır ceza mahkemelerinde itiraz edilmiştir. Karanfil Yayınları ile ilgili soruşturma ise henüz sonuçlanmadı” dedi.

“MEB basmaz” 

Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanı İrfan Erdoğan, ’100 Temel Eser’in akademisyenlerden oluşan bir kurul tarafından belirlendiğini belirterek, “Bu kitapları MEB önerdi. MEB’in de bu kitapları basması söz konusu değildir” dedi. Erdoğan, içinde küfür ve argo bulunan yayınevlerinin kitaplarının da piyasadan toplatıldığını da belirtti.

MİLLİ EĞİTİM BAKANI ÇELİK AÇIKLADI 

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, “Savcılık şikayet ettiğimiz eserlere eklenen değişiklikler için kovuşturma açmaya bile gerek görmeyince şaşırdık. Karara itiraz ettik” dedi.

‘100 Temel Eser’e dini ifade, küfür ve hakaret eklemişler... 

MEB’İN 2005 yılında ilköğretim öğrencilerine tavsiye ettiği ’100 Temel Eser’deki “Tekerlemeler”, “Türkçede Deyimler”, “Türk Atasözlerinden Seçmeler”, “Türk Bilmecelerinden Seçmeler”, “Türk Ninnilerinden Seçmeler”, “Türkülerden Seçmeler”, “Türk Manilerinden Seçmeler”in içerikleri akademisyenlerden oluşan komisyonca belirlendi. Ancak, okullara girecek kitapların Talim ve Terbiye Kurulu’na onaylatma zorunluluğu olmadığı için, yayınevleri bu boşluktan yararlandı. Böylelikle kitaplardaki uygunsuz ifadeler ilköğretim öğrencilerine ulaştı.

’P.ç kurusu’ gibi küfürler 

MEB tarafından önerilen ve “100 Temel Eser” diye satılan deyimler kitabında ’p.ç kurusu, anasını bellemek, ağzına s..mak, b.k yemek’ gibi küfürler yer aldı. Türk Manilerinden Seçmeler kitabında ise “Ecevit’in kafası, Cum Sezer’in sopası, Aptal olduk hepimiz, Kafaları kopası” gibi ifadeler yer aldı.

Andersen Masalları, “Bir varmış bir yokmuş, Allah’ın kulu çokmuş” diye başlarken, Pinokyo’ya “Allah Razı Olsun” dedirttirilmesi tepki çekti. Klasik kitaplardaki bazı çeviriler şöyle yapıldı:

Pinokyo: Allah rızası için 

PİNOKYO (23. sayfa): Bana ne olursunuz biraz ekmek verin... Allah rızası için. (77. sayfa): Benim elim değil / Fadime anamın eli/ El benden sebebi Allah’tan/ Okumak benden, şifa Allah’tan/ Elemtere fiş, kem gözlere şiş/ Bir daha nazar değmez inşallah.


aa
Yayın Tarihi : 2 Nisan 2007 Pazartesi 13:42:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?