20
Mayıs
2024
Pazertesi
KÜLTÜR/SANAT

Resimde sahtekârlığa dava

Ünlü ressam, Profesör Dr. Neş'e Erdok, müzayede kataloğunu incelerken üzerinde kendi imzası bulunan bir tabloya rastladı. Önce, 'Benim değil' diyerek tabloyu müzayede satışından çıkardı, sonra da sahtekârların bulunması için suç duyurusunda bulundu.

Sanat eserleri konusunda uzman polis ve savcının olmaması nedeniyle soruşturma 1 yıl 3 ay sürdü. Sonunda dava açan savcı, "sahtekârlığın, şüphelilerden hangisi tarafından yapıldığının, duruşma sırasında anlaşılacağından" üç şüpheli hakkında, "özel belgede sahtecilik" iddiasıyla dava açılmasını istedi.
Önümüzdeki günlerde Şişli 11. Asliye Ceza Mahkemesi'nde başlayacak olan duruşmaya konu sahtekârlık olayı, iddianamede yer alan bilgilere göre şöyle ortaya çıktı:

Öyle bir tablosu yok

Halen Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü'nde öğretim üyeliği yapan Prof. Dr. Neş'e Erdok, Alif Art Antikacılık tarafından 3 Aralık 2006 tarihinde düzenlenecek olan müzayedenin kataloğunu incelerken 170. sayfada, altında kendi imzası bulunan bir tabloya rastladı. "Düşünen Kadın 1984" yazan resmin altında ve tanıtımında kendi adı yazıyordu ancak bugüne dek öyle bir tablo yapmamıştı. Şirketi arayıp durumu bildirdi ve resmin satıştan çıkarılmasını sağladı.
Kendi adını da kullanarak sanatseverleri dolandırmak isteyen sahtekârların karşısında sessiz kalmak istemediği için de avukatı Nihat Pehlivan aracılığıyla Şişli Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Ayrıca, eserle ilgili olarak tazminat istemiyle İstanbul 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'nde dava açtı.

Bilirkişi: İmza Erdok'un değil

Mahkemenin atadığı bilirkişi, resmin ve "N. Erdok 1984" yazısının Erdok'a ait olmadığını bildiren bir rapor hazırladı. Bu arada savcılık, eseri müzayede evine satmış görünen Zöhre Özil'in ifadesine başvurdu. Ev hanımı olan Özil, olayla ilgisi olmadığını, parasını ticaret yapması için oğlu Hazel Özil'e verdiğini söyledi. Sanat galerisi sahibi olan Hazel Özil de resmi Ahmet Nedim Başar'ın dükkânından aldığını, sahtekârlık yapmadığını belirtti.
Başar ise "Dükkân benimdir ancak resimleri Recep Gün satmıştır" dedi. Gün de, satarken resmin üzerinde Leyla Gamsız imzasının bulunduğunu, bu imzayı silmediği, "N. Erdok, 1984" imzasının kim tarafından yazıldığını bilmediğini savundu.
Savcılık, sahtekârlığı kimin yaptığının yargılama sürecinde ortaya çıkacağını belirterek, kamu adına sanık Başar, Gün ve Hazer Özil hakkında 1-3 yıl hapis istemiyle dava açılmasını istedi.

Yalan bir tarihimiz olacaktı

Koleksiyoner Yahşi Baraz, "Erdok ve Gamsız, her ikisi de koleksiyoncular tarafından aranan iki sanatçı. Her ikisinin tablosu da rahat alıcı bulur. Erdok'un tablosu 10 - 25 bin dolar arasında satılırken, Gamsız'ın tablosu 5-10 bin dolardan alıcı buluyor. Erdok, yaşarken bunu fark etti. Bu tablo fark edilmeyip sanat tarihi kitabına girseydi bu kez yalan bir tarihimiz olacaktı. Tablo sahtekarlığının kâr rantı yüksektir. Fiyat yükseldikçe sahtekarlık artar" dedi.

ABD'de FBI devreye girmişti

Colombia Üniversitesi Sanat Bölümü Profesörü James Beck, Duccio'nun 'Madonna and Child' adlı tablosunun gerçek olmadığını ve 19. yüzyıla ait kötü bir kopya olduğunu açıklamıştı. FBI, Haziran 2007'de olaya el koymuş, müzedeki diğer eserlerin de sahte olabileceği ihtimali nedeniyle soruşturmayı derinleştirmişti.

milliyet
Yayın Tarihi : 21 Şubat 2008 Perşembe 16:02:45
Güncelleme :21 Şubat 2008 Perşembe 16:21:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?