22
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

Ressam ve heykeltraş LeWitt öldü

Amerikan minimal ve kavramsal sanat akımının kurucusu ünlü ressam ve heykeltraş Sol LeWitt 78 yaşında öldü.

LeWitt'in, kanserin yol açtığı komplikasyonlar nedeniyle yaşamını yitirdiği bildirildi.

Ünlü ressamın uzun yıllardır arkadaşı olan Andrea Miller-Keller, genellikle basından uzak kalmayı tercih eden LeWitt'in "asla sanatın onu yapan sanatçının kişiliği ile ilgili olduğunu düşünmediğini" söyledi.

1960'ların ortasında büyük duvar çizimleri yapmaya başlayan LeWitt'in duvar çizimi fikri, zamanında "radikal bir fikir" olarak görüldü.

9 Eylül 1928'de Rus göçmeni anne ve babanın çocuğu olarak Hartford'da doğan LeWitt, babasının 6 yaşında ölmesinden sonra annesi ve halası tarafından yetiştirildi.

Syracuse Üniversitesi'ndeki geleneksel sanat eğitimini 1949'da tamamlayan LeWitt, Kore Savaşı sırasında 2 yıl askerlik yaptı.

1953'te New York'a taşınan Lewitt, Modern Sanatlar Müzesi resepsiyonunda gece nöbetçiliği de olmak üzere birçok kısa süreli işte çalıştı.

İlk kişisel sergisini New York'taki John Daniels Gallery'de 1965'de açan LeWitt, New York'taki birçok sanat okulunda ders verdi.

1980'lerin büyük bölümünü İtalya'da yaşayan LeWitt, 1980 sonunda tekrar ABD'ye dönmüştü. LeWitt eşi Carol ve iki kızı ile birlikte yaşıyordu.


aa
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2007 Pazartesi 10:09:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?