19
Mayıs
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT

Rıfat Ilgaz'a 98'inci doğum günü

Rıfat Ilgaz 98. doğum gününde memleketi Cide'de anıldı
 
Edebiyatımızın en önemli isimlerinden Rıfat Ilgaz, doğumunun 98. yılında memleketi Kastamonu'da çeşitli etkinliklerle anıldı. Bahçeşehir Koleji öğrencilerince, uzun yıllar cezaevi olarak kullanıldıktan sonra 1982 yılında Rıfat Ilgaz'ın adını taşıyan kültür merkezine dönüştürülen salonda gerçekleştirilen anma etkinliğine, Ilgaz'ın oğlu Aydın Ilgaz da katıldı.

Etkinlikler kapsamında, ilköğretim öğrencilerine yönelik yaratıcı drama çalışmaları, yazarlarla söyleşi ve paneller yapıldı. Rıfat Ilgaz'ın hayatını anlatan barkovizyon gösterisi, Cide Kaymakamlığı Rıfat Ilgaz Çocuk Korosu'nun konseri ve Bahçeşehir Koleji öğrencilerinin "Hababam Sınıfı" skeci ilgiyle izlendi. Etkinlikte, ilk kez düzenlenen Rıfat Ilgaz Öykü Yarışması'nda dereceye giren öğrencilere de ödülleri verildi.

Aydın Ilgaz, etkinliğin, Rıfat Ilgaz'ı doğum gününde anmak, şiirlerini, romanlarını ve öykülerini başta öğrenciler olmak üzere Türk halkına daha yakından tanıtmak amacıyla düzenlendiğini kaydetti. Aydın Ilgaz, "Rıfat Ilgaz'ın doğumunun 98. yıl dönümü. Burada yapılan etkinler Rıfat Ilgaz'ı gençler ve çocuklarla buluşturdu. 100. yaşında daha görkemli kutlama yapacağız" dedi. Babasının yazıları ve düşünceleri nedeniyle hayatının bazı bölümlerini cezaevinde geçirdiğini ifade eden Aydın Ilgaz, cezaevinden dönüştürülen kültür merkezine Rıfat Ilgaz'ın adının verilmesiyle ilgili de şunları kaydetti:
"Geçtiğimiz günlerde İstanbul'da bulunan Topbaşı Cezaevi kültür merkezine dönüştürüldü. Burada yatanlar arasında Nazım Hikmet ve Rıfat Ilgaz da yer alıyordu. Babamın yattığı cezaevleri kültür merkezine dönüştürülüyor. Keşke gençler daha çok kültür merkezine sahip olabilse."

Referans
Yayın Tarihi : 7 Mayıs 2009 Perşembe 21:09:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?