15
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

Roma dönemine ait su kanalı bulundu

Sinop'ta yol yapımı sırasında, Roma dönemine ait su kanalı bulundu.

Gelincik Mahallesi Adliye Lojmanları önünde yol yapım çalışmaları sırasında iş makineleri tarafından ortaya çıkarılan ve Roma dönemine ait olduğu sanılan su kanalı vatandaşların büyük ilgisini çekti. Geçen yıllarda Korucuk köyü sınırları içinde bulunan diğer kanallarla irtibatlı olduğu tahmin edilen ve kesme taşlarla örülü Roma dönemine ait su kanalı, eski uygarlıklar ve teknikleri hakkında ipuçları veriyor.

Daha önce bulunan kanallarda yapılan arkeolojik çalışmalar neticesinde, kanalların M.Ö. yapıldığı tespit edilmiş ve kanalların bol su kaynaklarıyla bilinen Erfelek ilçesinde bulunan Karasu Çayı'ndan başlayıp Sinop şehir merkezine uzandığı açıklanmıştı.

Mükemmel bir mimariyle yapılan kanallardan akan suyun yaklaşık 20 kilometrelik bir yolu kat ederek Sinop'a ulaştırıldığı biliniyor. Zamanın uzman mimar ve mühendisleri tarafından müthiş bir teraziyle yapılan su kanallarının yörede yaşayan insanların yüzyıllarca su ihtiyacını karşıladığı tahmin ediliyor. Kanalların M.Ö. 30'lu yıllarda yapıldığı tahmin ediliyor.

iha
Yayın Tarihi : 19 Ekim 2007 Cuma 12:43:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?