20
Mayıs
2024
Pazertesi
KÜLTÜR/SANAT

Rusya'da Türk Kültür Yılı

Rusya'da bu yıl kutlanacak Türk Kültür Yılı'nın açılışı, dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say'ın Nazım Hikmet Oratoryosuyla açıldı.


Rusya'nın merkezindeki "Müzik Evi" konser salonunda yapılan açılışa, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Rusya Kitle İletişim Bakanı Aleksandır Sokolov, Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Kurtuluş Taşkent, Rusya-Türkiye Parlamentol Ararası Dostluk Grubu eş başkanı Salih Kapusuz, Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Mehmet Sağlam, çok sayıda yabancı misyon temsilcisiyle yaklaşık bin 500 Türk ve Rus izleyici katıldı.

Günay, açılışta yaptığı konuşmada, Rusya'daki Türk yılı etkinlikleri çerçevesinde sanat ve müzik adamlarının çeşitli performanslarıyla Türk kültürünü tanıtacağını belirterek, etkinliklerin başlangıcının Nazım Hikmet Oratoryosu'yla olacağını kaydetti.

Nazım Hikmet'in Türkiye'deki talihsiz yıllardan sonra yaşamının kalan bölümünü Rusya'da geçirdiğini hatırlatan Günay, "Ona çok yakın davrandınız, konukseverlik gösterdiniz. Bunun için teşekkür ediyoruz. Nazım'ın Kızlar Manastırı bahçesinde şiirler, şimdi iki ülke arasında kültür köprüleri oluşturuyor. En sağlam köprülerin sanat ve kültür alanında kurulanların olduğunu biliyoruz"dedi.

Günay, Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin son dönemde her alanda iyi olduğunu belirterek, Rus halkının ilk kültür yılı etkinliğiyle Türkiye hakkında daha yoğun duygulara sahip olacağını kaydetti.

Sokolov da yaptığı açılış konuşmasında, geçen yıl Türkiye'de Rus Kültür Yılı'nı kutladıklarını belirterek, "Rusya'daki önemli sanat toplulukları bu vesileyle Türkiye'de etkinlikler yaptılar. Rusya'daki Türk Kültür Yılı'nın başarılı bir şekilde geçmesini temenni ediyorum" dedi.

Bakanların konuşmalarının ardından, Şef İbrahim yazıcı yönetimindeki Nazım Hikmet Oratoryosunda Ankara Devlet Çoksesli Korosu'nun eşlik ettiği Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası sahne aldı.

Zuhal Olcay'ın solist olarak katıldığı oratoryoda, Genco Erkal de salondaki 2 dev ekranda Rusça çevirileri bulunan Nazım Hikmet şiirlerini seslendirdi.


Kültür yılı etkinlikleri


Rusya'daki Türk Kültür Yılı'nda Türkiye'nin modern ve çağdaş sanat yaşamını yansıtmayı hedefleyen yıl boyunca sürecek etkinlikleri, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı organize edecek.

Kültür Yılı etkinlikleri kapsamında nisan ayında Tretyakov Müzesinde ünlü fotoğraf sanatçısı Ara Güler'in yapıtlarından bir seçkinin sunulacağı serginin yanı sıra caz piyanisti Ayşe Tütüncü Moskova'da sahne alacak.

Emre Aracı, Rus Viva Musica orkestrasıyla Osmanlı Sultanlarının batı müziği tarzında bestelediği eserlerden örnekler verecek.

Ünlü pop müzik sanatçısı Tarkan da 27 mayısta St. Petersburg kentinde Hermitage Meydanında Rus hayranlarının karşısına çıkacak.

Ayrıca Moskova Rock Festivali kapsamında Türk rock müziğinin önde gelen temsilcilerinden Duman'ın konser vermesi palanlanan Türk Kültür Yılı'nın kapanışı, caz piyanisti Kerem Görsev'in St. Petersburg Senfoni Orkestrası ile birlikte vereceği konserle olacak.

Etkinlikler çerçevesinde Rusya'nın Türk Dünyası Müzik Topluğu 24 mayısta Kazan'da, Hüsnü Şenlendirici, İsmail Tunçbilek ve Aytaç Doğan'dan oluşan Taksim Trio 23 mayısta Moskova'da, 27 haziranda Kazan'da birer konser verecekler.

Kültür Yılı boyunca Rusya'dan ve Türkiye'den sanatçıları da bir araya getirecek projelere yer verilecek. Kremlin Sarayı Konser Salonu'nda Rus Kızıl Ordu Korosu, Türkiye Kültür Bakanlığı Mehter Takımı ile Okay Temiz Perküsyon Grubu'nun konserleri de yapılacak.

Rusya'da bu yıl yapılacak Moskova Kitap Fuarı ile eş zamanlı olarak Türk edebiyatını tanıtıcı konferanslar ve paneller düzenlenecek.

Türkiye Kültür Yılı kapsamında 3 farklı sinema etkinliğinin yapılması tasarlanırken, Moskova Film Festivali kapsamında gerçekleşecek Türk Filmleri Hafta'sını, ekim ayında Kazan'da ve kasım ayında tekrar Moskova'da düzenlenecek Türk Filmleri Haftası izleyecek.

aa
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2008 Çarşamba 13:27:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?