19
Mayıs
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT

'Sadaka değil hakkımızı istiyoruz'

Sinema  oyuncuları, Birleşik Oyuncular Meslek Grubu (BİROY) adı altında birleşti. Oyuncu Zafer Algöz, 'Sadaka değil hakkımızı istiyoruz' dedi.

Son yıllarda büyük gelişme kaydeden ve alınan başarılarla Türkiye'nin uluslararası tanıtımında ciddi katkılar sağlayan Türk sinemasının oyuncuları yeni bir meslek örgütü kurdu.

Birleşik Oyuncular Meslek Grubu (BİROY) adı altında birleşecek olan oyuncular, özellikle tekrar yayınlardan telif talebinde bulunacak.
BİROY adına konuşan tiyatro ve sinema oyuncusu Zafer Algöz, sinema ve televizyon sektöründe mektepli ve alaylı ayrımı yapmaksızın, mesleğe emek veren yüzlerce kişiyi aynı çatı altında buluşturmak istediklerini söyledi. Algöz, "Müzisyenler nasıl ki eserlerinin tekrar icrasından telif alıyorsa bizler de film ve dizilerimizin tekrarından telif almalıyız. Biz kimseden sadaka istemiyoruz, hakkımızı istiyoruz" dedi.

Yıldızlar Ankara'da
Ankara'daki Kültür ve Turizm Bakanlığı Opera binasında bugün saat 13.00'te yapılacak görüşmede Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile BİROY adına ünlü sinema oyuncuları Zafer Algöz, Erkan Can, Fadik Sevin Atasoy, Nejat İşler, Burcu Kara, Fikret Kuşkan, Ali Sürmeli, Güven Kıraç, Ragıp Savaş, Olgun Şimşek, Ülkü Duru, İştar Gökseven ve Janset Pajal görüşecek.
Zafer Algöz, BİROY'un kuruluşu için Bakan Günay'ın daha önce kendilerine yol göstericilik yaptığını belirterek, "Kuruluşun ilanından sonra telifler konusunda hangi modeli seçeceğimizi belirleyeceğiz. Bu konuda Amerika ve İtalya'da farklı modeller var" dedi.
Özellikle müzik sektöründe yer alan sanatçıların hakları konusunda büyük adımlar attığını ve meslek örgütlerini kurduklarını hatırlatan Algöz, "Oyuncuların da bir meslek örgütünde toplanması lazım. Daha önce bir deneme yapıldı ancak başarılı olunamadı. Ancak bu sefer başarıya ulaşmamız lazım" diye konuştu.
Hedeflerinin en az bin sanatçıyı BİROY'da buluştarmak olduğunu kaydeden Algöz, "Yeşilçam'a emek vermiş eski oyunculardan ÇASOD ve SİNE-SEN gibi örgütlere kadar herkesle görüş alışverişinde bulunduk. Bir oyuncu bir tek filmde bile oynamış olsa bile biz onu birliğimizin üyesi olarak kabul etmeliyiz. Bunu öncelikle oyuncuların haklarını alması ve mesleğimizin saygınlığı için yapmalıyız" dedi.
Ünlü oyuncu Sevim Fadik Atasoy ise, BİROY gibi bir oluşumun artık Türkiye'de zorunlu hale geldiğini belirterek, özellikle Kültür Bakanlığı'nın verdiği destekten ötürü mutlu olduğunu söyledi.
Oyuncular olarak bundan sonra daha sağlıklı ve verimli ortamlarda çalışmak istediklerini kaydaden Atasoy, oyuncuların emeklerinin karşılığını alabilmeleri için bir meslek örgütünün şart olduğunu söyledi.

Bakanlıktan destek
Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan da dün yapılan açıklamada, sinema alanında faaliyet gösteren oyuncuların 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nda öngörülen çerçevede bir meslek birliğine kavuşmalarının, sinema oyuncularının haklarının takibi açısından büyük bir adım olarak nitelendirildiği ifade edildi. Son yıllarda film endüstrisinin önemli bir yatırım aracı haline geldiği ve izleyici tercihlerinin de büyük ölçüde filmde rol alan sanatçılara bağlı olarak belirlendiği belirtilen açıklamada, bu alanda gerçekleştirilecek örgütlenmenin sektörün gelişmesi açısından oldukça yararlı sonuçlar doğurmasının beklendiği kaydedildi. Yakın dönemde büyük başarılara imza atarak toplumun sevgi ve beğenisini kazanan oyunculardan oluşacak birliğin, önümüzdeki dönemde telif hakları alanında etkin ve fonksiyonel bir rol oynayarak sinema oyunculuğu alanında hakların takibi bakımından sektöre önemli katkılar sağlamasının da beklendiği belirtildi.

Referans
Yayın Tarihi : 30 Ocak 2009 Cuma 00:15:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?