20
Mayıs
2024
Pazertesi
KÜLTÜR/SANAT

Şaheserler İspanya'yı büyüledi

Sakıp Sabancı’nın ömrünü adadığı ve genişletilmesini istediği ‘hat koleksiyonu’, İspanya’yı büyüledi. Sevilla’daki Alkazar Sarayı’nda açılan sergide, Osmanlı hattının 96 şaheseri var

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nin Osmanlı Hat Koleksiyonu’ndan seçmelerin yer aldığı sergi, İspanya’nın Sevilla kentindeki Real Alcazar Sarayı’nda açıldı.

Açılışa Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve SSM Yürütme Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Türkiye’nin Madrid Büyükelçisi Ender Arat, Endülüs Özerk Yönetimi Kültür Bakanı Rosa Torres Ruiz ve SSM Müdürü Nazan Ölçer katıldı.

“Sakıp Sabancı Müzesi’nden Osmanlı Hat Sanatı” başlıklı serginin sponsorluğunu, Sabancı Holding ve El Legado Andalusi üstlendi.

Osmanlı hattatlarının 500 yıl boyunca yaptığı eserlerden örnekler içeren sergide, 15’inci yüzyıl sonları ile 20’nci yüzyıl başları arasında yapılmış 96 eser yer alıyor.

Sergide, Osmanlı hat sanatının kurucusu sayılan Şeyh Hamdullah, Şehzade Korkut, Ahmed Karahisari, Derviş Ali, Hafız Osman, Yedikuleli Seyyid Abdullah, Mustafa Rakım, Kazasker Mustafa İzzet ve Sami Efendi gibi çok sayıda hattatın eserlerine ve sanatçılar tarafından kullanılan aletlere yer veriliyor.

Osmanlı hat sanatının zarafetini ve tarihsel seyrini yansıtan sergi, 15 Haziran’a kadar açık kalacak.

Sakıp Sabancı’nın vasiyeti gereği her yıl yeni parçalar eklenen Sabancı Hat Koleksiyonu, dünyanın en kapsamlı ve kıymetli koleksiyonları arasında yer alıyor.

İspanyol Bakan: Sabancı Ailesi’ne müteşekkiriz

Endülüs Özerk Yönetimi Kültür Bakanı Rosa Torres Ruiz: Real Alcazar Sarayı Hıristiyan ve Arap kültürünün bir sentezi. Doğu ve Batı sanatını kendine has bir dille sunan bir yapı. Bu sergi de bu mirasın çok güzel bir göstergesi oldu. Osmanlı Hat Sanatı, İslam sanatının yazıya dökülmüş çok iyi bir örneği. Bu sergiyle Osmanlı hat ustalarının ulaştığı seviyeyi görüyoruz. Ayrıca Sabancı Ailesi’nin cömertliğine de teşekkür ediyorum. Endülüs, İslam ve Batı dünyasının 800 yıl birlikte yaşadığı bir yer. Endülüslüler kültürel ve dinlerarası birlikteliğin bir parçası olmaktan gurur duyuyor.

En güzel parçaları seçtik

SSM Müdürü Nazan Ölçer: Real Alcazar Sarayı, Sakıp Sabancı Hat Koleksiyonu’nun mutlu bir durağı. Buradaki sergi bugüne kadar yaptığımız sergilerin en etkileyicisi belki. Buna tabii ki Real Alcazar Sarayı’nın güzelliği de katkıda bulundu. Bu sergi için koleksiyonumuzun en nadide parçalarını seçtik.

Kuran’lar, tuğralar, devlet belgeleri...

Sergideki hat örneklerini içeren toplam 96 eser arasında, en çok Kur’an-ı Kerim’ler ve dua kitapları yer alıyor.


İkinci önemli grupta meşk ve hat albümleri bulunuyor.


Avrupa etkilerinin giderek arttığı 19’uncu yüzyılda, başkent İstanbul’da iri yazılarla duvara asılmak üzere yazılmış levhalar üçüncü grubu oluşturuyor.


Sergide ayrıca celi yazıların anıtlardaki kullanımını göstermek üzere geç dönem Osmanlı resimlerinden örneklere de yer veriliyor.


Son grup eser, Osmanlı hat sanatında önemli bir yere sahip. Dönemin sultanının tuğrasını taşıyan, divani hatla yazılmış el yazması resmi belgelerden oluşuyor. Devletin yönetim sistemini yansıtan, özellikle tuğralarının ve hatlarının sanatsal kalitesiyle dikkat çeken belgeler, kronolojik bir sıra içinde sergileniyor.

Bu koleksiyon çok yer gezdi ama en çok Sevilla’ya yakıştı

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve SSM Yürütme Kurulu Başkanı Güler Sabancı: Sevilla, Sakıp Sabancı Hat Koleksiyonu’nun Madrid’den sonraki ikinci durağı. Real Alcazar Sarayı’nda sergilenmesi de bizim için büyük bir gurur kaynağı. Hat koleksiyonumuz sorumluluk duyduğumuz ve gelecek nesillere aktarmak istediğimiz çok önemli bir kültürel miras. Bu koleksiyon dünyanın çeşitli sanat merkezlerini dolaştı ancak en çok buraya yakıştı. Sevilla’nın, yıllarca İslam sanatıyla iç içe yaşamış olmasından dolayı bu sergiyi çok iyi değerlendireceğini düşünüyorum.

Bu sarayda sergileniyor

BİR kraliyet sarayı olan Real Alcazar, Mağribi kale yıkıntıları üzerine inşa edildi. Saray, İspanya’da Hıristiyan yönetimi altında uygulanan ama İslam mimarisinden esinlenen yapıların ayakta kalmış en iyi örneklerinden biri. 5. Karlos’un eklediği gotik öğeler ise baskın İslam üslubuyla tezat oluşturuyor.

Akşam
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2008 Perşembe 06:01:19
Güncelleme :11 Nisan 2008 Cuma 16:50:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?