22
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

'Sahtekar' dediğin böyle olur

Eğer bu sıcak havada tatil yörelerine gitmek yerine şehirde kalmak zorundaysanız, izleyebileceğiniz bir çok kültür sanat etkinliği var. En keyifisi de sinemaya gitmek. Bu hafta 4 yeni film seyirciyle buluşuyor. Bunların içinde en dikkat çekeni de Richard Gere'in iddialı bir oyunculuk sergilediği Sahtekar. Esin kaynağını gerçek bir öyküden alan film haftanın en iyisi.


Yeryüzünde Frank Abagnale JR'ı tanımayan çok az insan kalmıştır büyük olasılıkla. Özellikle de Steven Spileberg'in yönettiği Sıkıysa Yakala (Catch Me If You Can) adlı filmden sonra.
Sahtekar'ın fragmanını izlemek için tıklayın

İşte bu hafta gösterime giren Sahtekar (The Hoax) Abagnale JR'dan sonra ABD'nin tarihe geçmiş en büyük sahtekarlarından biri olan Clifford Irwing'in hikayesini anlatıyor.

Aslında yazdıklarını yayınlatmaya çalışan bir yazar olan İrving, 1972'de öyle bir olaya imza attı ki Time dergisi onu "yılın sahtekarı" seçti.

Aviator (Havacı) adlı filmde yaşamı konu edilen Howard Hughes'un anılarını yazdığını iddia eden İrving, tam da istediği şöhrete ve paraya ulaşacağı sırada aslında Hughes ile hiç karşılaşmadığı, yazdıklarının tümünün uydurma olduğuu ortaya çıktı.

Sahtekarlık suçundan iki yıl hapis yatan Clifford Irving asıl ününü özgürlüğüne kavuştuktan sonra anılarını topladığı kitabıyla elde etti.

Lasse Hallström'ün imzasını taşıyan Sahtekar (The Hoax) işte bu kitabın bir uyarlaması.

Başrolde de usta aktör Richard Gere var. Ona Alfred Molina, Marcia Gay Harden, Hope Davis eşlik ediyor.

Çikolata gibi unutulmaz bir filme imza attıktan sonra daha sıradan işler çıkaran yönetmen Lasse Hallström'ün iyi filmlere dönüş yaptığı bir çalışma Sahtekar. Başroldeki Richard Gere'in oyunu da görülmeye değer.

FİLMİN KONUSU: Altın Küre ödüllü Richard Gere’in portresini çizdiği Clifford Irving, uzun zamandan beri iyi bir malzeme aradığı halde bir türlü bunu bulamayan tutkulu bir yazardır. Sonunda kendi öyküsünü kendisi yaratmaya, bir söyleşiler dizisi uydurmaya karar verir.

Kendisini zekice hazırladığı bir gizlilik perdesi arkasına saklayarak, büyük bir yayınevi yetkililerine onların çok hoşuna gidecek bir haber uçurur. Dünyanın en ünlü adamının –Havacı, film yapımcısı, kadın düşkünü ve ezgantrik dolar milyarderi Howard Hughes- kendisiyle bağlantı kurduğunu, paha biçilemez biyografisini kaleme alması için teklif getirdiği haberini ulaştırır.

Yalnız küçük bir problem vardır: Clifford’un biyografi adı altında yazdığı kitapta gerçeğin tek bir kırıntısı dahi yoktur. Howard Hughes’ın kendisiyle hiç karşılaşmamıştır. Ancak Hughes’un adeta inzivaya çekilmiş şekilde gözden uzak yaşıyor olması sayesinde planının başarıya ulaşacağına güvenmektedir.

Hazırladığı büyük sahtekarlık planına Avrupa kökenli sanatçı karısı Edith’i ve en iyi arkadaşı Dick Suskind’i de dahil eden Clifford, çok geçmeden kendisini ihanetler ve vefasızlıklar labirentinin tam göbeğinde bulur.

HAFTANIN DİĞER FİLMLERİ

Fragile: A Ghost Story (Kırılgan)
Yönetmen: Jaume Balagueró

FİLMİN FRAGMANINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

FİLMİN KONUSU: Yaklaşık yüzyıldır hizmet vermekte olan Mercy Falls Çocuk Hastanesi'nde kalan çocuklar tedirgindir. Görünmeyen, dokunulamayan birşeyden korkmaktadırlar. Aslında var olmayan ama acı veren birşeydir bu... Nefret doludur... Bazıları ona ‘Mekanik Kız’ demekte, ikinci katta yaşadını iddia etmektedirler. Kırk sene önce kapatılmş olan ve artık kullanılmayan ikinci katta..

Hastanede durumu düzeltmek için gönderilen genç hemşire Amy’nin hastanedeki gariplikleri farketmesi pek uzun sürmez.

Amy’nin bu korkunç sırrı çözmesi ve çocukları koruması için hastane görevlilerini karşısına alması, ama öncelikle kendi korkuları ve sırları ile yüzleşmesi gerekmektedir.

Gedo Senki (Yerdeniz Öyküleri)
Gösterim tarihi: 22.Haziran.2007
Yönetmen: Goro Miyazaki
Oyuncular: Seslendirenler: Junichi Okada, Aoi Teshima, Bunta Sugawara, Yûko Tanaka
Dil: Japonya
Tür: Animasyon

FİLMİN KONUSU: Yerdeniz’de denge bozulmuştur. Ekinler bozulmakta, hayvanlar ölmektedir. Son olarak insanların diyarında ejderhalar belirir. Dünyanın dengesi alt üst olmaktadır. Bu yıkımın nedenini araştırmaya koyulan başbüyücü Ged, sürgün edilmiş genç prens Arren’le karşılaşır. Arren içine kapanık sessiz bir genç gibi görünse de içini kemiren karanlık bir yanı vardır. Kendisini birden bire acımasız ve nefret dolu birine çeviren yanı aynı zamanda Arren’in en zayıf yanıdır.Arren ve Ged birlikte yola düşerek yıkıntıya uğramış topraklardan geçerler. Ged, baş düşmanı büyücü Cob’un sonsuz yaşama ulaşmak adına canlıların dünyasıyla ölülerinkini ayıran kapıyı açtığını öğrenir.


Boş Oda (Vacancy )
Gösterim tarihi: 22.Haziran.2007
Yönetmen: Nimród Antal
Oyuncular: Kate Beckinsale , Luke Wilson, Ethan Embry, Frank Whaley
Dil: İngilizce
Tür: Gerilim, drama
FİLMİN FRAGMANINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

Hayatınızdaki en büyük sorunun eşinizle geçinememek olduğunu mu düşünüyorsunuz? Eğer öyleyse bunu bir kez daha gözden geçirmenizda fayda var. Bu hayatta karşılaşabileceğiniz en korkunç sorun olmayabilir.

FİLMİN KONUSU: Araları açık bir karı kocanın arabasının gecenin geç bir saatinde gözlerden uzak bir taşra yolunda bozulması akla hayale gelmeyecek bir kabusa yol açar.

Çift şeritli ıssız ve karanlık bir otoyolda arabasız kalan David Fox ve yakında boşanacağı eşi Amy geceyi tuhaf ama zararsız görünümlü bir adam tarafından işletilen döküntü bir motelde geçirmeye mecbur kalırlar.

Son derece kirli ve her yeri dökülen odalarında sürekli didişen çift, gizli bir bölmede, rahatsız edici derecede gerçekçi görünen, ev yapımı işkence filmleri bulurlar.

Kanlı mı kanlı bu video filmlerinin o an içinde bulundukları odada çekildiğini anlayınca, David ve Amy aralarındaki sorunları bir kenara bırakıp oradan kaçmak için el ele vermedikleri takdirde sadist film yapımcısının bir sonraki kurbanları olacaklarını anlarlar.


ajanslar
Yayın Tarihi : 22 Haziran 2007 Cuma 14:21:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?