24
Mayıs
2024
Cuma
KÜLTÜR/SANAT

Sanat dostu bankacıya veda

Sanata verdiği desteklerle hatırlanan, bankacılık sektörünün duayenlerinden Hamit Beliğ Belli hayata gözlerini yumdu.

Çeşitli bankalarda uzun yıllar bankacılık yapan Hamit Beliğ Belli vefat etti.

Alınan bilgiye göre, Belli'nin cenazesi, yarın öğleyin Teşvikiye Camisi'nde kılınacak namazın ardından toprağa verilecek.

Çalışma hayatına 1956 yılında Akbank'ta müfettiş olarak başlayan ve bu kuruluşta Teftiş Heyeti ve Emekli Sandığı Başkanlıkları da dahil olmak üzere çeşitli görevlerde bulunan Hamit Belli, 1970-79 yılları arasında Genel Müdür Yardımcısı ve 1980-94 yılları arasında Genel Müdür olarak görev yaptı.

Aynı dönemlerde çeşitli Sabancı Grubu şirketlerinde Yönetim Kurulu üyeliği de yapan Belli, Genel Müdürlüğü sonrasında 1995-2006 yılları arasında Akbank'ın Yönetim Kurulu'nda yer alarak bu kuruluşa 50 yıl boyunca hizmet verdi.

Hamit Belli 1994 yılından itibaren Turkish Bank'ta 11 yıl süreyle Yönetim Kurulu Başkanı ve 7 yıl süreyle de Genel Müdür olarak aktif bankacılık hayatına devam etti. Turkish Bank'ın çeşitli iştiraklerinin yönetim kurullarında da vazife yapan Belli 2006 yılından beri bu kuruluşta Denetimden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmaktaydı.

Darülbedayi'nin ilk sanatçılarından babası Emin Beliğ Belli sayesinde tiyatro ve güzel sanatlara oluşan ilgi ve desteğini her zaman sürdüren ve Afife Ödülleri jüri üyesi olan Hamit Belli, 1972 yılında Akbank Çocuk Tiyatrosu'nun ve 1993 yılında Akbank Sanat Merkezi'nin kurulmasına öncülük etti.

Ayrıca bu yıl 19'uncusu düzenlenen Akbank Caz Festivali'nin organize edilmesine de ön ayak olan Belli 1980 yılından beri İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın Yönetim Kurulu'nda yer almaktaydı.

1947 Galatasaray Lisesi ve 1951 İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunu olan Hamit Belli evli ve bir çocuk babasıydı.

.
Yayın Tarihi : 22 Nisan 2010 Perşembe 15:08:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?