Bir dönem Uzakdoğu'nun mistik felsefelerine ilgi duyan sanat dünyası, artık 'Anadolu Tasavvufu'na yöneldi. Mevlevilik, Kadirilik ve Cerrahilik gibi cemaatlerden 'feyz alan' sanatçılar çoğaldı.
Birkaç yıl öncesine kadar, Sezen Aksu, Tarkan, Sertab Erener, Mazhar Alanson ve Cem Yılmaz'ın 'yakınlık' duyduğu Karma gibi Uzakdoğu felsefeleri, yerini geleneksel bilgelik öğretilerine bırakıyor. Bu alanda en gözde topluluğun ise, 1956 yılında Muzaffer Özek tarafından yeniden faaliyete geçirilen Cerrahi Cemaati olduğu söyleniyor.
BİRİCİK SUDEN AÇIKLAMIŞTI
Türkiye ile birlikte son zamanlarda Avrupa ve Amerika'daki Türkler arasında ilgi gören cemaatin son müritlerinden birisi de MFÖ grubunun solisti Mazhar Alanson oldu. Biricik Suden, Mazhar Alanson'un Cerrahi Cemaati mensubu olduğunu; zaman zaman toplantılara beraber katıldıklarını bir röportajda açıklamıştı! Mevlana
felsefesine yakınlığıyla dikkat çeken Cerrahiler'e Mazhar Alanson'u Ahmet Özhan'ın götürdüğü konuşuluyor. Geçtiğimiz aylarda Özhan'ın TRT'de Emel Sayın'la birlikte sunduğu programa konuk olan Alanson, "Bir büyüğümüz istedi, programa geldik" demişti.
SAYILARI ÇOĞALIYOR
Alanson, geçen yıl çıktığı bir programda da Yandım Yandım' şarkısını Medine'de Hz. Muhammed'i düşünerek yazdığını ifade etmişti. Alanson ve Özhan'ın dışında tasavvufa ilgi göstermeye başlayan ünlü isimler arasında; Burhan Öçal, Deniz Arcak, Harun Kolçak, Tuluyhan Uğurlu ve Zara, Cem Yılmaz, Hasan Kaçan, Mercan Dede ve Zerrin Özer'in de olduğu konuşuluyor.
Kökeni Selçuklular dönemine dayanan Cerrahiler, Anadolu'daki geleneksel tasavvuf felsefesini benimseyen cemaatlerden biri olarak varlığını sürdürdü. Merkezi Karagümrük'de olan cemaat, 1956 yılında Kadiriler'in desteğiyle yeniden faaliyete geçti. Mevleviliği benimseyen ve yaşayan bir cemaat olan Cerrahiler'in 'Devran' adı verilen 'Sema' benzeri bir törenleri bulunuyor.
DİZİLER BİLGE DOLU
Tasavvuf felsefesi, televizyondaki dizilerde etkisini gösteriyor. Seyirci, dizilerde bilge sözler söyleyen karakterlere büyük ilgi duyduğu için, yapımcılar bilge kahramanlar yaratıyor. Osman Sınav'ın 'Deli Yürek' dizisindeki 'Kuşçu' karakteri, 'Ekmek Teknesi'nin 'Nusret Baba'sı ve 'Medet'i, Mevlana'nın Mesnevi'sinden alıntılarla konuşuyorlardı. 'Kapıları Açmak' dizisindeki birçok karakter, felsefi cümlelerle ilgi çekerken Özcan Deniz'in 'Haziran Gecesi'nde canlandırdığı Baran da yarı sufi bir karakter olarak tanımlanıyor.
( Sabah )