22
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

Sanat ile ihale lafı ürkütücü

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’nın sanat danışmanı Işık, 2 yıldır süregelen 'ihaleyle sanatçı alımı’ uygulamasını eleştirip, “Sorun derhal çözümlenmeli” dedi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Şehir Tiyatroları’nda görev alacak 168 sanatçı ve teknik eleman için ihale açmasının ardından başlayan tartışmalar sürüyor. Son olarak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş’ın sanat danışmanı tiyatrocu Kenan Işık da, 'Şehir Tiyatroları hizmet alımı ihalesi’ne dair açıklamalarda bulundu.

2 yıldır uygulanıyor
1996 - 2000 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni olarak da görev yapan Kenan Işık, tiyatroya sanatçı alımı kapsamında yapılan uygulamada 'ihale’ ve 'sanatçı’ kelimelerinin yan yana kullanılmasının son derece ağır olduğunu ve bundan rahatsızlık duyduğunu belirtti. İhale sorununun derhal çözümlenmesi gerektiğini de vurgulayan Işık, bu uygulamanın 2 yıldır süregeldiğine dikkat çekti: “Şehir Tiyatroları, 2 yıl önce 5018 sayılı Kamu Personeli Yasası kapsamına alınıncayevmiyeli ya da konuk oyuncu çalıştıramaz oldu. Dolayısıyla hizmet alımı denilen kapsam içinde oyuncular alınmaya başlandı. Mesela geçen yıl Toron Karacaoğlu, bu uygulamayla tiyatroda çalışabildi. Oyunculardan vazgeçmeyeceğimize göre mecburen böyle bir çözüm buldu belediye sanıyorum.” 

Işık, aslında ortada ihale olmadığını, bu uygulamaya, bir kılıf uydurma gözüyle bakılabileceğini belirtti: “İşlerin yürüyebilmesi için böyle bir çözüm bulunmuş. Şöyle vahim bir durum var. Şehir Tiyatrosu’nun açık olan kapısı genç oyuncular için fırsat. Genç oyuncular bu ihale kapsamında oynayabiliyor ancak. Bu ihale olmasın diyoruz. Ama Şehir Tiyatroları’ndaki pek çok piyes oynanamayacak eğer bu uygulama iptal edilirse. Hangi taraftan bakarsanız bakın ters bir durum var ortada. Aslında işleyişte bir şey yok ama şeklen yani sanat ile ihale lafını yan yana duymak ürkütücü. Hakikaten ürkütücü.”

Tiyatro yöneticileri suçlu
Kenan Işık sözlerine şöyle devam etti: “Şehir Tiyatrosu herhangi bir kurum değil. Çünkü tiyatronun işleyişi çok özeldir. Böyle bir yasa kapsamına alındığında tiyatronun ileride yaşayacağı sıkıntılarla ilgili olarak belediyeye uyarıda bulunulmalıydı 2 yıl önce. O dönem Şehir Tiyatrosu’nun genel sanat yönetmeni en azından demeliydi ki; tiyatro bu yasa kapsamı dışında tutulmalı. Birinci hata bu noktada başlıyor. Ben burada belediyeden çok tiyatro yöneticilerini suçluyorum. Çünkü belediye yöneticileri tiyatronun işleyişini bilmez. Fakat tiyatro yöneticileri onları uyarabilirlerdi..”

'İhale sorununun çözümü için hukukçularla konuşacağım’

Işık, 2 yıldır yürürlükte olan bu uygulamayla ilgili olarak sanat danışmanı sıfatıyla kendisine danışılmadığını vurguladı. Fakat mecburiyetten yaşanan bir sorun olan 'ihale’ konusunun da bir an önce çözülmesi için çalışmalarda bulunacağına dikkat çekti: “Bu durum derhal çözülmeli. Bugün İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne giderek hukukçularla konuşacağım. Yeni bir yasa ve yönetmelik uzun bir süreçtir. Ama o süreci beklemeden çok daha makul bir yoldan çözüm bulabilir miyiz diye araştıracağım. Hukuki prosedürü didikleyip bir yol bulabilir miyiz diye belediye hukukçularıyla konuşacağım. Çünkü hakikaten ihale ve sanatçı lafı yan yana gelmemeli. Ama tabii ki diğer türlüsü daha kötü. Burada kritik bir durum var. Şehir Tiyatroları için gerekli olan sanatçı ya da genç oyuncu adayını dışarıda bırakmaktansa şimdilik bunu yapmak gerekiyor. Keşke başta bu böyle olmasaydı.”

Milliyet
Yayın Tarihi : 26 Aralık 2007 Çarşamba 17:00:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?