19
Mayıs
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT

Saray kovalardan kurtuldu

Dolmabahçe Sarayı’nın, üzeri parçalı camla örtülü 160 metrekarelik çatısı onarıldı. Yağmur yağdığında su sızdıran cam çatının yerine şeffaf polikarbon çatı yapıldı. Böylece saray, turistlerin gözü önüne konulan kovalardan kurtuldu.

Milli Saraylar Daire Başkanı Yunus Aydın, orijinal olduğu için çatının taşıyıcılarına dokunamadıklarını, bu nedenle onarımda zorluklar yaşadıklarını söyledi.

Çatının, onarım projesi 1.5 yılda hazırlandı. Binanın önemli bölümleri ahşap olduğu için kaynak kullanılmadı. Altta kalan cam çatıdaki kırıkları yenilendi. En büyük zorluk, üstteki cam çatının değiştirilmesinde yaşandı. Kurul kararıyla sökülen cam çatının yerine şeffaf polikarbon çatı yapıldı. Demirler, çürümeye karşı galvanizlendi. Böylece içte kalan ikinci camın da sık kırılması önlendi. Kalemkárların da duvar süslemelerini elden geçirmesiyle yaklaşık 2 ay sonra çalışma tamamen bitecek. Aydın, çatı onarımı için 100 bin YTL harcandığını, süslemelerin restorasyonuyla ilgili işçilik ve malzeme harcamalarının daha sonra tespit edileceğini söyledi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2008 Çarşamba 12:14:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?