31
Mayıs
2024
Cuma
KÜLTÜR/SANAT

Şehir Tiyatroları'nda değişim

Şehir Tiyatroları yeni sezon repertuvarını açıkladı. Orhan Alkaya'nın açıkladığı repertuvarda dikkat eçen en önemli özellik, değişim. Yeni dönemde Türk tiyatrosunda gözden kaçmış yazarların eserlerine yer verilecek, İstanbul'u konu alan yazarların roman ve anıları oyunlaştırılacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 1 Ekim'de yeni sezonu açıyor. Geçtiğimiz hafta projelerini ve mekânlarını tanıtan tiyatro, dün de 2008-2009 dönemi repertuvarını açıkladı. İlk aşamada 19'u çocuk 3'ü gençlik olmak üzere 35 oyun sahnelenecek. İlk aşamada diyoruz, çünkü yeni dönem repertuvarı oldukça esnek. Öyle görünüyor ki, Şehir Tiyatroları'nın koridorlarında esen değişim rüzgârı repertuvarı da etkilemiş. Repertuvarı tanıtan Genel Sanat Yönetmeni Orhan Alkaya da 'değişim kavramı'nın ortak nokta olduğunu ısrarla vurguluyor. Bu değişimde tiyatroseverler için birçok müjde var. Şehir Tiyatroları, yeni dönemde, Türk tiyatrosunda gözden kaçmış yazarların yapıtlarına da yer verecek. Nuri Pakdil, Aydın Arıt, Kemal Demirel, Vüs'at O. Bener ve Sevim Burak bu yazarlardan bazıları. Tiyatronun önemle üzerinde durduğu bir başka çalışma da Abdülhak Hamid, Recaizade Mahmud Ekrem gibi tiyatromuzun kuruluş dönemi yazarlarının eserlerini seyirci ile buluşturmak. Ahmet Rasim, Reşat Ekrem Koçu ve Orhan Pamuk gibi İstanbul'u konu edinen yazarların roman ve anılarını oyunlaştırarak sahneleme çalışmaları da gündemde. Alkaya'nın "Umarım tiyatroda murat ettiğimiz değişimi ateşleyecek bir program olur." dediği yeni repertuvarda, uluslararası ortak projeler, Türk ve dünya tiyatrosunun çeşitli dönemlerinden seçkin örnekler geniş bir yelpaze oluşturuyor.

2010 için İstanbul repertuvarı


Şehir Tiyatroları'nın 'değişim' kelimesinin altını dolduracak birçok projesi var. Bunların en dikkat çekenlerinden biri olan 'İstanbul 2010 Repertuvarı', 'İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Projesi' bağlamında, ekseninde İstanbul'un yer aldığı geniş bir repertuvarın ilk 5 oyunuyla başlıyor. Musahipzade Celal'in İstanbul Efendisi, Savaş Dinçel'in Meraklısı İçin Öyle Bir Hikâye'si, Edip Cansever'in Bezik Oynayan Kadınlar'ı tiyatroseverlerin yeni sezonda İstanbul Repertuvarı'ndan izleyeceği oyunlardan. Şehir Tiyatroları, bu repertuvarda Yahya Kemal'i de unutmamış. Vefatının 50. yılında, Sönmez Atasoy'un yazdığı Kendi Gök Kubbemiz adlı oyun, büyük şairi İstanbul olgusu içinde anmayı amaçlıyor.

Şehir Tiyatroları'nın yeni dönem oyunlarında; iktidar tutkusu ekseninde insan zaafları, bireyin yaşamdaki duruşu, değişen toplumsal değerler, küreselleşmenin sonuçları gibi birçok kavram sorgulanıyor. William Shakespeare'in Coriolanus'u, Georges Feydeau'nun Maksim'in Kadın'ı, Anton Çehov'un Vişne Bahçesi ve George Büchner'in Leonce ile Lena'sı yeni dönemin dünya klasiklerinden sadece birkaçı. Programda Türk tiyatrosu farklı dönemleriyle yer alıyor. Ragıp Yavuz'un yazdığı Mecbur Adam, efsanevi oyuncu Cahide Sonku'nun hayatını anlatan Dinmeyen Akışlar, Bilgesu Erenus'un yazdığı Arka Bahçe, Haldun Taner'in yeni keşfedilen ve daha önce hiç oynanmamış oyunu Timsah sahneye taşınıyor.

Nobel ödüllü Kolombiyalı yazar Gabriel Garcia Marquez'in Kırmızı Pazartesi adlı oyunu, Murathan Mungan'ın Mezopotamya Üçlemesi ve Dinçer Sezgin'in Telefon Defteri de Şehir Tiyatroları'nın iddialı oyunları arasında. Yeni sezonda iki de müzikal sahnelenecek. Musahipzade Celal'in İstanbul Efendisi ve ilk kez orijinal formatıyla sahnelenecek Joe Masteroff'un yazdığı Kabare. Bağımsız çocuk tiyatrosu sahnesine kavuşan Şehir Tiyatroları'nın programında 19 çocuk oyunu da bulunuyor. Usta oyuncu Zihni Göktay da Fareli Köyün Kavalcısı adlı çocuk oyununda rol alıyor. Unutmadan söyleyelim bilet fiyatlarında değişiklik yok. Normal bilet 7, indirimli 5,50, çocuk oyunları ise 3 YTL.

Alkaya: İstanbul, tiyatro şantiyesine döndü


Yeni dönem programını açıklayan Orhan Alkaya, özellikle yazarlık atölyelerine dikkat çekti ve bu atölyelerin Türk tiyatrosuna büyük katkı sağlayacağının altını çizdi. Uluslararası ortak yapımları ayrıca hatırlattı. İstanbul'un her tarafına tiyatro inşa edildiğini dile getiren Orhan Alkaya, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul'un dört bir tarafına tiyatro şantiyesi açmış durumda. Vatan Caddesi'ne, Göngören'e, Bahçelievler'e, Üsküdar'a, Beyoğlu'na, Harbiye'ye... Bu hangi dönemde yaşandı, bunu düşünmek lazım." şeklinde konuştu. Muhsin Ertuğrul sahnesinin dev bir kompleksin içinde kalacağı yönündeki endişelere de cevap veren Alkaya, sahnenin eskisi gibi yer üstünde olacağını ve duvarlarının dahi belli olacağını ifade etti.

Yeni sezon oyunlarından...


İstanbul Efendisi (Musahipzade Celal)

Meraklısı İçin Öyle Bir Hikâye (Savaş Dinçel)

Bezik Oynayan Kadınlar (Edip Cansever)

Kendi Gök Kubbemiz (Sönmez Atasoy)

Coriolanus (William Shakespeare)

Vişne Bahçesi (Anton Çehov)

Leonce ile Lena (George Büshner)

Mecbur Adam (Ragıp Yavuz)

Haldun Taner'in Timsahı (Haldun Taner)

Balıkesir Muhasebecisi (Reşat Nuri Güntekin)

Kırmızı Pazartesi (Gabriel Garcia Marquez)

Kabare (Joe Masteroff)

Zaman
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2008 Çarşamba 15:58:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?