20
Mayıs
2024
Pazertesi
KÜLTÜR/SANAT

Şehrin caz hali

Dünya cazının önemli isimlerini konuk eden Akbank Caz Festivali’nin bu yılki programı açıklandı. Akbank’ın sponsorluğu ve Pozitif’in organizasyonuyla 9 - 19 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan Akbank 18. Caz Festivali, bu yıl Ron Carter’dan Stephan Micus’a, Rhoda Scott’tan Tomasz Stanko Band’a cazın usta isimlerinin yanı sıra, genç yetenekleri de caz severlerle bir araya getirecek.
Festival programını 4 ana başlık altında toplamak mümkün: Ustaların performansları, dünya müzikleri ile buluşan caz yorumları, cazı elektronikle birleştiren çağdaş caz yorumları ve Babylon’da gerçekleşecek olan kulüp konserleri...

Çıplak ayaklı kontes

26 farklı konserde, Aya İrini, Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu, Babylon, Ghetto, Akbank Sanat ve Talimhane Tiyatrosu’nda 100’ün üzerinde sanatçının katılacağı festivalin en dikkat çekici isimlerinden biri kuşkusuz 30 yıl boyunca Amerika, Avrupa ve Asya’da yüzlerce konser veren Stephan Micus. Festivalin açılışını yapacak olan Micus, 9 Ekim’de Aya İrini’deki konserinde geleneksel enstrümanları kendine özgü tarzıyla yorumlayacak. Festivalin bir diğer önemli ismi Rhoda Scott’ın konseri de merakla beklenenler arasında. Büyük bir tutkuyla bağlı olduğu bilinen orgu çıplak ayakla çalan ve bu yüzden de Lady Yalınayak ya da Çıplak Ayaklı Kontes olarak adlandırılan Rhoda Scott, gospel ve klasik stili bir araya getirdiği üslubuyla 10 Ekim’de Aya İrini’de olacak.
17 Ekim’de iki büyük sanatçı CRR’de karşımıza çıkacak. 19.30’daki konserde geçen yıl “Present Tense”i yayınlayan ünlü caz saksafon sanatçısı James Carter’ı, 21.45’te ise dünyanın en iyi altıncı trompetçisi olarak kabul edilen Tomasz Stanko’yu dinleyebileceğiz.

Alternatif mekanlar

Tüm zamanların en iyi caz müzisyenleri arasında yer alan, 1960’lı yıllardan bu yana dünya çapında tanınan Grammy ödüllü basçı ve viyolonselist Ron Carter’ın 18 Ekim’de CRR’deki konseri de festivale unutulmaz bir renk katacak kuşkusuz. Festivalin bir diğer ‘rengi’ ise Jason Moran. ‘Yeni’ olan her şeye korkusuzca yaklaşabilen ve stiline ekleyen sanatçı, grubu The Bandwagon ile 18 Ekim’de CRR sahnesinde olacak.
Konser mekanlarından Ghetto ve Talimhane’de cazın değişik türlerini dinleme fırsatımız olacak festival süresince. Ghetto’da Afrika kıtasının hüzünlü ve özgün seslerinden Kuenda Bonga’yı, Talimhane’de ise, elektronik, deneysel caz konserlerini izleyebileceğiz.
Festival programının Babylon’daki ayağı da zengin. Özellikle Brezilya cazının en önemli isimlerinden biri olan Azymuth’un 16 Ekim’deki konseri dikkat çekici. Birbirinden önemli müzisyenlerden oluşan Far East Revisited’in konserinin yanı sıra İbrahim Malouf, Talvin Singh ve Jean Pierre Smadj’ın ortak performansı de kaçırılmamalı...
Akbank Caz Festivali sadece konserlerle dolu bir programa sahip değil. Aynı zamanda caz eğitimine de önem veriyor. Dolayısıyla bu yıl 2 atölye çalışması ile 2 panele ev sahipliği yapıyor. 9 Ekim’de “Caz Yapıyoruz/ Dinliyoruz”, 11 Ekim’de ise “Caz Nedir? Ne Değildir?” adlı paneller Akbank Sanat’ta gerçekleşecek. Hülya Tunçağ’ın çocuklara müzik konusunda rehberlik edeceği “Çocuklarla Müzikal Kaynaşma” adlı atölye çalışması 18 Ekim’de. 11 Ekim’deki “Etiketler Dışında Duyma Biçimleri” konulu atölyeyi ise Şenol Küçükyıldırım yönetecek. Festivalin bilet fiyatları 10 ile 40 YTL arasında değişiyor.
www.pozitif.info

Milliyet
Yayın Tarihi : 7 Eylül 2008 Pazar 15:10:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?