31
Mayıs
2024
Cuma
KÜLTÜR/SANAT

Şevket Rado koleksiyonu

Eski yazı bilenlerin gittikçe azaldığı, eski yazıyla yazılmış kitapların gözden düştüğü 60'lı yıllar... Evlerindeki kitaplardan, levhalardan kurtulmak isteyenler, köşe bucak verecek yer arıyor. Kimi sahaflara koşarken kimi de üçe-beşe elden çıkarmaya çalışıyor.



Öte yanda ise nadir eserlerin peşinde koşturan bir kitap tutkunu... Bir evin kütüphanesindeki birkaç değerli kitap için kitapların tümünü almayı kabul edecek kadar meraklı bu isim; gazeteci, yayımcı Şevket Rado (1913-1988). Bu kitap ve hat tutkununun yangından mal kaçırırcasına uğraşarak oluşturduğu koleksiyondaki hat eserleri ile kitaplar, Portakal Kültür ve Sanat Evi'nin 13 Nisan Pazar günü saat 14.00'te Conrad Otel'de gerçekleştireceği 2008 İlkbahar Müzayedesi'yle yeni sahiplerini bulacak. İki bölüm halinde düzenlenecek müzayedenin ilk bölümünde Şevket Rado'nun koleksiyonu, ikinci bölümünde ise 19. yüzyıldan günümüze tarihlenen 100'e yakın tablo satışa sunulacak. Müzayedenin bir özelliği de İbrahim Müteferrika'nın bastığı kitapların takım halinde satışa sunulması.

Şevket Rado'nun kitap ve hat koleksiyonculuğunun temelinde, daha lise yıllarında başlayan okuma tutkusu yatıyor. Eski yazıyı iyi bilmesi ona pek çok kitap hazinesinin, tozlu sandıkların kapılarını açmış. Rado, bir kitabında bu merakını şöyle anlatıyor: "Otuz yıl kadar önce bende başlayan bu merak o kadar gelişti ki, sonunda iki yıl önce Türk Hattatları adında, oldukça büyük bir kitap yazdım. Yine bu merakım yüzündendir ki, işim ne kadar olursa olsun, kendisi de bir hat ustası olan değerli dostum Prof. Dr. Emin Barın'ın Divanyolu'nda, Köprülü Kütüphanesi'nin yan sokağındaki cilt atölyesinde, her perşembe günü öğleden sonra hat meraklılarının yaptıkları toplantıya katılmaktan kendimi alamazdım. Burada hat sanatına gönül vermiş insanlar arasında geçirdiğim iki saat, bazen bunaltıcı hale gelen yorgunluğumu üzerimden almağa yeterdi."

Şevket Rado'nun Türkiye'nin ilk kadın hukuk profesörü olan eşi Türkan Hanım'la birlikte 1960'tan itibaren oluşturduğu koleksiyondaki kitapların bir kısmı çeşitli araştırma kurumlarında, üniversitelerde ve özel müzelerde, hatların en önemli bölümü ise Sabancı Müzesi Hat Koleksiyonu'nda yer alıyor.

Nazmi Ziya'dan Burhan Doğançay'a...

Şevket Rado'nun kitap koleksiyonunda, İbrahim Müteferrika tarafından kurulan İstanbul'daki ilk Türk matbaasında basılan 17 kitabın yanı sıra Melling, d'Ohsson, Ferroli gibi Batılı seyyahların seyahatnameleri, Türkçe, Fransızca ve İngilizce kitaplar bulunuyor. Hat koleksiyonunda ise Şeyh Hamdullah, Karahisari, Hafız Osman, İsmail Zühdi, II. Mahmud, Kazasker, Yesari, Hulusi Efendi gibi ustaların büyük bölümünün 'Türk Hattatları' kitabında kullanılmış eserleri yer alıyor. Müzayedenin ikinci bölümünde Nazmi Ziya'nın Fatih Camii, Sami Yetik'in ortancalı ve leylaklı natürmortu, Hoca Ali Rıza'nın büyük boyutlu bir peyzajı, klasik ve modern Türk resminin usta ressamlarının tabloları yeni sahiplerini bulacak. 400 bin YTL ile Hüseyin Zekai Paşa'nın 'İncirli Natürmort'u açılış fiyatı en yüksek olan eser.

Ayrıca İbrahim Çallı, Fikret Mualla, Abidin Dino ve Burhan Doğançay'ın resimleri de satışa çıkıyor.

Bu büyük müzayededeki eserleri dünya gözüyle görmek için 13 Nisan'a kadar Portakal Sanat ve Kültür Evi'ni ziyaret edebilirsiniz. (0212 225 46 37 )

Musa İğrek/zaman
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2008 Çarşamba 13:56:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?