29
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

Seyhun Topuz Galeri Nev'de

Ankara’daki ilk sergisini 1990’da açan heykeltıraş Seyhun Topuz, yeniden Ankara’lı sanatseverlerin karşısına çıktı. Sanatseverler, çalışmalarını soyut minimalizm üzerine kuran Topuz’un kişisel sergisini Ankara Galeri Nev’de ziyaret edebilirler.

Galeri Nev’de Seyhun Topuz’un üçgen, kare ve daire gibi yalın geometrik formlar üzerine araştırmalarını ortaya koyan son eserleri sergileniyor. Ankaralı sanatseverler Seyhan Topuz’a Odtü Kültür ve Kongre Merkezi’nden, İstanbul’dakiler ise İstanbul Modern’in Koleksiyonu’ndan aşina...
Haberin devamı

Topuz’un Galeri Nev’de sergilenen “Kırmızı Kare” isimli eseri ise sanatı takip edenlerin İstanbul Modern’in koleksiyonundan tanıyacakları demir heykelin fiberglasdan üretilmiş ve kırmızıya boyanmış bir versiyonu olarak karşımıza çıkıyor.

Sergisi 30 Nisan’a kadar devam ediyor.


Seyhun Topuz, geçtiğimiz günlerde sanatçılar, sanat tarihçileri ve eleştirmenlerden oluşan bir seçici kurul tarafından, “çağdaş heykel sanatına katkıları” nedeniyle Aydın Doğan Ödülü’ne layık görüldü. 

Topuz, ödülünü 17 Nisan’da İstanbul’da gerçekleştirilecek töreninde alacak.


SEYHUN TOPUZ KİMDİR?
1971 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Heykel Bölümünden mezun oldu. Mezuniyetinin hemen ardından başladığı sanatta yeterlik araştırması sırasında bir yandan Akademi’de Temel Sanat Eğitimi asistanı olarak görev yaptı, diğer yandan Ankara ve İstanbul’da düzenlenen önemli heykel sergilerine katıldı. 1977’de yeterliğini veren sanatçı, ertesi yıl New York’a seyahat etti.


Burada, çoğunluğu kadın olan sanat öğrencileri tarafından 1875 yılında “sanatçılar tarafından, sanatçılar için” sloganıyla kurulan ve kısa zamanda, aralarında Georgia O’Keeffe, Barnett Newman, Man Ray, Jackson Pollock, Roy Lichtenstein ve Mark Rothko gibi adların bulunduğu pek çok önemli sanatçının yetiştiği, Amerika’nın başlıca sanat okulları arasında yerini alan Art Students League’e yazıldı. Art Students League of New York’taki heykel eğitimini, malzemenin doğası üzerine araştırmalarıyla tanınan modernist heykeltıraş Jose de Creeft ile sürdüren Topuz, 1980 yılında Türkiye’ye döndü.

Seyhun Topuz, 1983-1984 yıllarında yeniden New York’ta çalıştı. Türkiye’deki ilk sergisini 1983 yılında Maçka Sanat Galerisi’nde açtı. İzleyen yıllarda bir yandan İstanbul’daki kişisel sergileri sürerken diğer yandan eserleri uluslararası karma sergilerde temsil edildi. Bu sergilerin son örnekleri arasında Topuz’un “Sanatta 35. Yıl”ını kutladığı 2006’da İstanbul Modern’de açılan “Bellek ve Ölçek: Modern Türk Heykelinin 15 Sanatçısı” ve santralistanbul’da hâlâ sürmekte olan kapsamlı sergi “Modern ve Ötesi” sayılabilir.

MİRAY AKDAĞ/ NTV
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2008 Perşembe 17:26:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?