18
Mayıs
2024
Cumartesi
KÜLTÜR/SANAT

Seyirci 3. boyutu sevdi

3 boyutlu filmlere yoğun ilgi yapımcıları harekete geçirdi. 'Buz Devri' için Türkiye'de 1 milyondan fazla bilet kesilirken kısa süre içinde yepyeni 3D filmler salonlardaki yerini alacak.

Dünya sinemalarında son dönemde yükselen üç boyutlu filmler seyircinin ilgisini çekmeye devam ediyor. Yalnızca bu yıl ABD sinemalarında gösterilen "UP", "3 Monsters Vs. Aliens" ve "Ice Age 3" gibi filmler yüz milyonlarca dolar hasılat bıraktılar. Bu filmlerin dünyada gördüğü ilgi ise kayda değer. Örneğin tüm dünyada gösterimi devam eden "Buz Devri: Dinozorların Şafağı" 2 Ağustos itibariyle 730 milyon dolarlık bir gişe rakamına ulaştı. Üç boyutlu filmler arasında gelmiş geçmiş en fazla gişe hasılatını elde eden "Up" ise yalnızca ABD'de 286 milyon dolarlık gişe rakamına ulaştı. Bu film, birkaç ülke dışında gösterilmedi. Türkiye'de de 2010 yılında gösterime girmesi planlanıyor.
Öte yandan, üç boyutlu filmlere ilgi Türkiye'de de oldukça yoğun. "Dünyanın Merkezine Yolculuk" filmi 4 milyon 269 bin TL'lik hasılatıyla geçen yıl en fazla kazandıran yabancı film oldu. Şu sıralarda gösterimi devam eden "Buz Devri"nin üçüncü filmi ise yabancı filmlerin son birkaç yıldır aşamadıkları 1 milyon seyirci barajını geçen hafta sonu bıraktı ve 1 milyon 46 binlik gişe rakamına ulaştı. Bu filmi izlemek için şimdiye kadar sinema gişelerine bırakılan hasılat ise 8 milyon 652 bin TL oldu. "Buz Devri 3" eğer 80 bin adet daha bilet satarsa, Türkiye'de en çok izlenen yabancı filmler sıralamasında ilk 10 sıradaki yerini alacak.
Öte yandan 3 boyutlu sinemaya ilginin her geçen gün artması yapımcıların da iştahını kabartıyor. "Monsters Vs. Aliens" ve "Up" henüz Türkiye sinemalarında gösterime girmese de çok yakında yeni ve teknolojik olarak çok daha gelişkin üç boyutlu yapımları izleme fırsatı bulacağız. Bunlardan birisi Türkiyeli sinemaseverlerin -özellikle korku/gerilim türünden hoşlananların- iyi bildiği "The Final Destination" serisinin dördüncü filmi. Film, Türkiye'de de tüm dünyayla aynı anda (28 Ağustos) vizyona girecek.
Bu türün en çok beklenen filmi ise hiç kuşku yok ki, yönetmenliğini Terminatör ve Titanik filmlerinin yaratıcısı James Cameron'un gerçekleştirdiği "Avatar." Film 18 Aralık'ta tüm dünyayla aynı anda Türkiye sinemalarında da gösterime girecek. 2010 ve 2011 yıllarında vizyona girmesi planlanan 20'ye yakın filmin çekim ve yapım çalışmaları ise devam ediyor.

Referans
Yayın Tarihi : 5 Ağustos 2009 Çarşamba 17:26:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mahmut övüldü IP: 88.229.84.xxx Tarih : 8.08.2009 04:36:21

3 boyutlu çok güzel