19
Mayıs
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT

Sığır Çatalhöyük'te evcilleşti

Konya'nın Çumra ilçesi yakınlarında geçmişi 9 bin yıla dayanan Çatalhöyük'te devam eden kazılarda bugüne kadar 130 binaya ulaşıldı.
Çatalhöyük Kazı Başkan Yardımcısı Pakistan asıllı Shahina Farid, Neolitik dönemden kalma insanlığın bilinen en eski yerleşim birimlerinden kabul edilen Çatalhöyük'te ilk kazıları James Mellart'ın yaptığını söyledi.

Mellart'ın 1961-1964 yılları arasında yaptığı kazılar sırasında 80 eve ulaşıldığını belirten Farid, kazıların uzun aradan sonra 1993'de tekrar başladığını ve o tarihten bugüne kadar ise 50 yeni binaya ulaşıldığı ifade etti.

Farid, 9000 yıl öncesinde bu bölgeden nehrin geçtiğini ve çevresinde ise küçük göletler bulunduğu anlatan Farid, "Yapılan kazılarda evler üstü üste çıkıyor. Eskiyenler yıkılarak üzerine yenisi yapılmış. Bu evler iki oda ve bir kilerlerden oluşuyor. Evlerin girişinin çatılarda olduğu bu yerleşim biriminde o dönemde 7 ile 10 bin arasında nüfusun yaşadığını sanıyoruz" dedi.

Yan yana bitişik olarak yapılan kerpiç evlerden birinde 60'ın üzerinde insan iskeletine ulaşıldığını anlatan Farid, "O dönemde insanlar yakınlarının cenazelerini evlerinin tabanına gömüyorlardı. Burada ataya yakın olma duygusu ağır basıyor. Yani Çatalhöyüklüler bu evlerde doğuyor, bu evlerde ölüyor ve yine bu evlerde gömülüyordu. Normalden çok kısa olan Çatalhöyüklüler'in tarım ve hayvancılıkla uğraştıkları yabani hayvanları avladıkları anlaşılıyor. Sığırın bu dönemde evcilleştirildiğini tahmin ediyoruz" dedi.

Geçtiğimiz ay başlayan kazıların bu yılki bölümünün çeşitli ülkelerden 45 kişilik grupla devam ettiğini belirten Farid, bu sayının temmuz ayı içinde 100'e ulaşacağını kazının eylül ayı sonuna kadar süreceğini sözlerine ekledi.



aa
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2006 Pazar 17:43:51
Güncelleme :9 Temmuz 2006 Pazar 17:56:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?