30
Mayıs
2024
Perşembe
KÜLTÜR/SANAT

Şölen başlıyor

Sinema meraklıları için ekim ayı küçük çaplı bir şölenin habercisi: Bu yıl yedi yaşına basan filmekimi’nin. İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın düzenlediği festivallerin en genci olan filmekimi, yeni sinema sezonunun habercisi aslında.
Sezonda bir bir vizyona girecek filmleri, 10-16 Ekim arasında herkesten önce ve art arda seyretme şansı veriyor program. Mekan, başladığı yıldan bu yana olduğu gibi yine Emek Sineması...
Programdaki filmlerin ayrıntıları ve gösterim çizelgesi, dün akşam Beyoğlu’ndaki 8 İstanbul’da düzenlenen bir basın toplantısıyla duyuruldu.
Toplantıda konuşan Uluslararası İstanbul Film Festivali Direktörü Azize Tan, “filmekimi’ni yeni sinema sezonunun başlamasını kutlamak için yapıyoruz. Yeni filmlere aç kaldık yaz boyunca. Genç seyirciler için bu yıl da bilet fiyatlarını değiştirmedik” dedi.

21 film gösterilecek

Bir hafta boyunca ödüllü filmlerden ustaların merakla beklenen son yapıtlarına, 21 filmin gösterileceği Filmekimi’nde her akşam 21.30 seansında da Türkiye’de vizyona girmeyi bekleyen bir filmin ilk gösterimi yapılacak.
Açılış partisi ise 10 Ekim’de Ghetto’da. Parti, ilhamını Abel Ferrara’nın New York’taki efsanevi Chelsea Otel’i anlatan “Chelsea’de Rock” belgeselinden alıyor.
filmekimi’nin gala yıldızları arasında Woody Allen’ın Cannes Film Festivali’nde yarışma dışı gösterilen filmi “Vicky Cristina Barcelona” da var. Filmin başrol oyuncuları Scarlett Johansson, Javier Bardem ve Penelope Cruz.

Altın Palmiyeli ‘Sınıf’

Hepsi Cannes’da seyirciyle buluşan diğer gala filmlerini kısaca sıralamak gerekirse... Hong Konglu yönetmen Wong Kar-Wai’nin 14 yıl aradan sonra yeniden çektiği “Zamanın Külleri”; Alman yönetmen Wim Wenders’ın ünlü bir Alman fotoğrafçının varoluş sıkıntılarını anlatan filmi “Palermo’da Yüzleşme”.
İsrailli yönetmen Ari Folman’ın, savaşta yaşadıklarını hatırlamayan ve arkadaşlarını ziyaret ederek gerçeğe ulaşan bir askeri anlattığı “Beşirle Vals”; idealist bir öğretmenin etnik ve kültürel farklılıklar barındıran öğrencileriyle yaşadığı bir öğrenim yılını mercek altına alan, Lauren Cantet imzalı, Altın Palmiyeli “Sınıf”; Nobel ödüllü yazar JosÈ Saramago’un aynı adlı romanından uyarlanan, Fernando Meirelles’in yönettiği “Körlük”; mafyaya verdiği mücadeleyle öne çıkan Roberto Saviano’nun kitabından uyarlanan “Gomorra”...

Miyazaki’nin yeni filmi

21 filmin tamamını burada saymak mümkün değil, ancak diğer öne çıkan filmler arasında Kim Ki-Duk’un hafıza ve aşkı bir araya getirdiği “Rüya”; Thatcher döneminin eleştirisini yapan, Mike Leigh imzalı “Daima Mutlu”.
Anna Malikyan’ın Berlin’de FIPRESCI ödülünü alan yeni filmi “Denizkızı”, Sundance’de Büyük Jüri Ödülü’nü kazanan “Donmuş Irmak”, “Fight Club”ın yazarı Chuk Palahniuk’un aynı adlı romanından uyarlanan “Tıkanma” ve Türkiye’de de hatırı sayılır bir hayran kitlesine sahip olan Japon animasyon üstadı Hayao Miyazaki’nin yeni filmi “Küçük Denizkızı Ponyo”nun olduğunu söyleyebiliriz.
filmekimi’nin biletleri 25 Eylül’den itibaren Biletix’te ve Emek Sineması’nda satışa sunulacak. Hafta içi gündüz seansları geçen yılki gibi 3,50 YTL, 19.00 seansları ile hafta sonu tüm seanslar tam 12 YTL, indirimli 8 YTL.

Milliyet
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2008 Salı 17:04:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?