18
Mayıs
2024
Cumartesi
KÜLTÜR/SANAT

son çıkan kitapları merak ediyormusunuz!

• BATNAS TEPELERİNDE ZAMAN
Saffet Tanman, Yapı Kredi Yayınları, anı, 231 sayfa
’Batnas Tepelerinde Zaman’, Saffet Tanman’ın anıları eşliğinde Anadolu’nun en büyük çiftliklerinden birinin kuruluş serüvenine ve Cumhuriyet Türkiye’sinin yeniden inşa programına ışık tutuyor. Saffet Tanman, köklü bir Osmanlı ailesine mensup. Tanman ’Batnas Tepelerinde Zaman’ ile iyi eğitim almış seçkin İstanbul hanımefendisi olarak, kendi toplumsal çevresinin dışına çıkarak Anadolu’da tabiata ve yerleşik değerlere karşı verdiği mücadeleyi anlatırken, ülke kalkanmasının sıradışı tarihini de yansıtıyor.
• SÜRDÜLER SÜRGÜN OLDUM
Hayri Ersoy, Epsilon Yayınevi, roman, 295 sayfa
"Tarih Şubat 1864. Yer Trabzon sahilleri. On binlerce Çerkes sürgünzede sahilin kumlarına yığılmış. Birçok eski balıkçı teknesi de ardı arkası kesilmeyecek şekilde aynı sahile binlerce mülteci indirmekte..." Hayri Ersoy, ’Sürdüler Sürgün Oldum’da, Abhazya’dan sürülen bir halkın, Çerkezlerin irili ufaklı teknelerle güç koşullar altında Kuzey Karadeniz kıyılarına çıkışlarını ve bundan sonra hayatların sürdürecekleri Osmanlı topraklarındaki serüvenini anlatıyor.
• BACH
Aydın Büke, Kabalcı Yayınevi, inceleme, 486 sayfa
Aydın Büke ’Bach’adlı kitabında, çok sesli müziğin en önemli ismi olan Bach’ın serüvenini, yaşadığı dönemin tarihsel çerçevesi eşliğinde anlatıyor. Kitapta, Bach’ın bugüne dek ayrıntısıyla işlenmeyen eserleri geniş yer tutuyor. Büke, kitabıyla müzikseverlere ve Bach tutkunlarına ayrıntılı bir kaynak sunuyor.
• BARBARLARI BEKLERKEN
Kavafis, çeviren: Alova/Barış Pirhasan, Dünya Kitapları, şiir, 152 sayfa
"Dilediğin gibi yaşamın,/Hiç olmazsa çalış/Elden geldiğince: kirletme onu/Kalabalığında yeryüzünün/koşuşturmalarla, konuşmalarla./Kirletme yanına alıp sürükleyerek/Sunarak ilişkilerin/ Toplantıların/Günlük bayağılığına/ Yaşamak yabancı, ağır bir yük oluncaya." Şiirlerinde hemen hemen yok denebilecek imge kullanımıyla dikkat çeken İskerderiyeli şair Kavafis, tarihten ve mitlerden yararlanarak kurduğu şiir dünyasında çağdaş insanın çelişkilerini ve çözümsüzlüklerini dile getirir. ’Barbarları Beklerken’, Kavafis’in farklı dönemlerinden izler taşıyan şiirlerine hem duygusal hem de kavramsal açıdan yaklaşma fırsatı veriyor.
• KOMİSAR
Marty Burke, çeviren: Belkıs Dişbudak, Plato Film Yayınları, roman, 378 sayfa
Komisar’ın hikâyesi 1950’lerin tatsız günlerinde başlar. Stalin Kremlin’dedir. KGB ile CIA müthiş bir savaştadır. Soğuk savaş ısınmaktadır. Dimitri ise ’Bir Numaraları Düşman’a âşıktır ve Amerika’yı büyük ülke yapan her şeye hayrandır: Brooklyn Dodgers takımına da, üstü açık Cadillac’lara da... Senaryo yazarı ve film yönetmeni Martyn Burke, ’Komisar’ ile kara mizahın sınırlarında dolaşan bir roman sunuyor.
• SÜRTÜŞMELER
Phillipe Djian, çeviren: Aylin Yengin, Can Yayınları, roman, 144 sayfa
Fransa’nın kült yazarlarından Philippe Djian ’Sürtüşmeler’de, geçmişin şeytanlarını kovmak için anılar kapanına sıkışmış bir antikahramanı dillendiriyor. Sırasıyla oğul, eş ve baba rollerine soyunan isimsiz bir anlatıcı. Dekorda alkıl, kan, müptelelar, bir kitapçı dükkânı... İkinci rollerde eski tüfek rock yıldızları, dibe vurmuş ihtiyarlar, genç kaybedenler. Tüm bunların çevresinde Djian, ’Sürtüşmeler’ ile imge yüklü bir roman sunuyor okuyucuya.
• YİTİK OĞLAN YİTİK KIZ
Peter Straubi, çeviren: Sönmez Güven, İthaki Yayınları, roman, 351 sayfa
Korku romanları yazarı Tim Underhill’in ağabeyinin eşi Nancy, bir neden olmaksızın intihar eder. On beş yaşındaki oğlu Mark da, annesinin intiharından bir hafta sonra ortadan kaybolur. Tim’in, bu iki gizemli olaya dair araştırmaları onu, yıllar önce bir seri katilin sığınağı olmuş, metruk bir eve yöneltir. Bu lanetli ev, yıllardır saklanan bir sırrın izleriyle doludur. Tim’in, insanın kanını donduran bir dehşet öyküsüyle yüzleşmesi artık kaçınılmazdır. ’Yitik Bir Oğlan Yitik Bir Kız’, hayaletli evlerden seri katillere, polisiyeden korkuya, ailesel yabancılaşmadan yetişkinliğe geçişin yalnızlığına dek uzanan bir roman. ’Kara Ev’ ve ’Tılsım’ın yazarı Peter Straubi, cinayetleri, hayaletleri, tekinsiz evleri ve bir seri katili anlatırken, aile olgusunu ve ailenin hayatamıza kattıklarını da sorguluyor.
• HAZAR YAHUDİLERİ
Kevin Alan Brook, çeviren: İsmail Tulçalı, Nokta Kitap, inceleme, 480sayfaHazar Yahudileri, günümüzde pek hatırlanmasalar da sadece Türk, Yahudi ve Kafkas tarihi açısından değil bir bütün olarak dünya tarihi için büyük öneme sahip bir halktır. 5. yüzyıldan itibaren devletlerini oluşturmaya başlayan ve farklı dönemlerde İsrail, Bizans ve İran’dan aldığı göçlerle bir Yahudi sığınağı haline gelen bu devlet, muazzam bir güce sahip olmuştu. ’Hazar Yahudileri’, çevresindeki Bizans, Sasani, Arap ve Avar devletleri karşısında yüzlerce yıl varlığını sürdüren; kimi zaman onları vergiye bağlayan, kimi zaman Bizans İmparatorluğu’nu yöneten, kimi zamansa Oğuz Boyu ile omuz omuza savaşan; Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Kafkasya coğrafyasında çığ gibi büyümekte olan İslam Halifeliği’nin engellenemeyen gücünü durdurabilen, böylece tarihin akışında büyük bir kırılma yaratan, destansı bir halkın hikâyesini anlatıyor. Kitap, Hazarların neden Yahudiliği tercih ettiği sorusunu ve benzeri birçok sorunun cevabını ararken; farklı bir tarihi, kanıtları ve cevaplarıyla ortaya koyuyor. Kitapta Yahudiliğin, İsrail kökeninden daha baskın olan Türk kökenleri, bilimsel gerçeklere dayandırılarak açıklanmaya çalışılıyor.
• ŞİZOFRENİ: SESLER, YÜZLER, ÖYKÜLER
Kolektif, Okuyan Us Yayınları, psikiyatri, 130sayfa
’Şizofreni: Sesler, Yüzler, Öyküler’, şizofreniyi biyolojik, psikolojik ve toplumsal bütünlüğü içinde anlatıyor. Kitap, Anadolu’daki Don Quijote’den intihardan dönen Bayan A.’ya, silinen simasını yeniden çizen S.’den Gerard de Nerval’e kadar birçok insan portresi içeriyor. Şizofreniye dair birkaç insan ve birkaç yaşam; insanların sesleri, yüzleri ve öyküleri eşliğinde sunuluyor.
• TÜRK VE DÜNYA YEMEKLERİ
derleme, Boyut Yayın Grubu, yemek, 383 sayfa
Dünya mutfaklarının en pratik ve seçkin lezzetlerinin yer aldığı ve pratik bir mutfak rehberi olan ’Türk ve Dünya Yemekleri’, damak tadından ödün vermeden, en kısa sürede sağlıklı ve lezzetli mönüler sunuyor. Sofralarınızı değişik lezzetlerle süslemi imkânı veren kitapta, yemek tarifleri, yemekleri süslemenin püf noktaları ve yemeği nasıl servis yapmanız gerektiği gibi bilgiler de yer alıyor. Salatalardan dondurmalara, keklerden sebze kebaplarına kadar zengin bir içerik sunan rehber, mutfakların vazgeçilmezleri arasında yer alacağa benziyor.
• ŞEHZADE YUSUF İZZEDDİN ÖLDÜRÜLDÜ MÜ? İNTİHAR MI ETTİ?
Ercüment Ekrem Talu/ Ziya Şakir, Selis Kitapları, tarih, 174 sayfa
"Sultan Abdülaziz’in oğlu olan Şehzade Yusuf İzzeddin’in ölümü de, tıpkı babasınınki gibi tarihin ihtilaflı konularından biridir. Resmi kayıtlara intihar olarak geçen bu hadisenin karanlıkta kalan birçok yönü bulunmakta ve bazı sorulara tatminkar cevaplar verilememektedir. Taht sırası bekleyen Abdülaziz ve Abdülmecid oğulları arasındaki gizli çekişme, şehzadeleri de sıkıntılı bir ruh haline sokmaktadır. Bunlar arasında özellikle Yusuf İzzeddin, meziyetleri itibariyle saltanata en çok kendisinin layık olduğunu düşünmekte ve zihninde birtakım kuruntular üretmektedir. Diğerleri arasından sıyrılmak için saray ve askeri bürokrasi içinde çeşitli faaliyetlerde bulunurken, zaman zaman gelişmelerin seyrine göre üzüntüye de kapılmaktadır. Yaşadığı çalkantılı ruh hali neticesinde, bir gün odasında bilekleri kesilmiş olarak bulunur". Ercüment Ekrem Talu ve Ziya Şakir, şehzadenin sır dolu ölümünü ’Şehzade Yusuf İzzeddin Öldürüldü mü? İntihar mı Etti?’ ile aydınlatmaya çalışırken, tarihe de ışık tutuyorlar.
• GİZLİ AJANLAR
Ernest Volkman, çeviren: Enver Günsel, Truva Yayınları, siyaset, 320 sayfa
Kitapları yayımlandığı ülkelerde büyük ilgi gören Ernest Volkman, ’Gizli Ajanlar’ ile insan dramının arkasında gizlenenleri ortaya dökerken, dünyanın en eski mesleklerinden casusluk üzerine açıklamalarda bulunuyor. Volkman, zamanın derinliğinde unutulmuş ajanları teker teker tanıtıyor. Bu ajanlar kimler mi? Erik Erickson, Fritz Kauders, Amy Thorpe, Ian Fleming, Mata Hari, Richard Sorge, W. Somerset Maugham ve Ernest Hemingway bunlardan sadece bazıları.
• İYİLİK VE KÖTÜLÜK ÜZERİNE
Turgay Özen, Hayy Kitap, şiir, 132 sayfa
’İyilik ve Kötülük Üzerine’, kötülüğün binlerce yıldır insan üzerine oynadığı oyunları, kurduğu acımasız planları ve kötülüğün aslında ne olduğunu deşifre eden bir şiir kitabı. Kitap, yaratılış öncesi ve ilk günahla başlayıp, kötülüğün günümüze kadar süregelen sinsi ve zeki planlarıyla devam eden ve kötülüğün yakın gelecekteki nihai hedefini açığa vuran hayati bir yolculuk sunuyor. Şairin okuyucuya son söylediği:
"Hakikate varacak ruhun kanın üzerindeki yolculuğunu önlemek binlerce yıllık bir plandır... Ama sonunda kalb, zihini yenecektir".
• HAVA BANK
Başar Akşan, Neden Kitap, roman, 191 sayfa
Jaguar arabaya binip kaşmir ceketler giyen, İtalyan restoranlarına gidip caz müzik dinleyen, yabancılarla dostluklarını geliştiren büyük iş adamları, tatillerini Havai’de geçiren, haftada bir Amerika sokaklarını arşınlayan, İngiltere’de çay saatine yetişen, çoktan Avrupalı olmuş bambaşka dünyanın insanları... ’Hava Bank’, son yıllarda sık sık gündemimizi meşgul eden batık bankalar, döviz piyasası ve tekelleşme konularını inceden inceye aktarıyor. Akşan kitabında, İstanbul’un tarihi dokusu içinde bambaşka bir dünyanın kapıları açarak Batı’nın şahıslarında günlük yaşamda bizden saklanan finans dünyasının önemli isimlerini anlatıyor. Çeşitli oyunlarla zengin olanlar, spekülatörler, incelikle hazırlanmış planlarla önemli paralara sahip olan insanlar, piyasaların gizli kahramanları akıcı bir dille okura sunuluyor. Başar Akşan, ’Hava Bank’ ile finans dünyasının nabzını tutan olayları çarpıcı bir kurguyla gözler önüne seriyor.
• GEMİ
Aydın Arıt, İnkılâp Kitabevi, roman, 246 sayfa
"Aşkın da içki gibi yalnızca meyhanelerde satıldığı, berbat bir limanda bağlıydık. Kamaramda şişe üzerine şişe devirmekten, yarı çılgın bir duruma gelmiştim. Azıcık hava almak için üst güverteye tırmandım. Boğucu, sıcak bir akşam yeli esmedeydi. Kaptan köşkünde ışık yanmıyordu. Koca Adam dışarı çıkmış olmalıydı. Geminin yarı karanlık koridorlarında bir süre amaçsızca dolaştım durdum. Görünürde kimsecikler yoktu. Sanki hayalet bir gemideydim. İkinci Kaptan’ın kapısına dayadım kulağımı: İçerden kereste bıçkılanmasını andırır sesler geliyordu." Türk edebiyatının kendine özgü yazarlarından biri olan Aydın Arıt’ın sağlığında yayımlanamayan ’Gemi’, raflardaki yerini aldı.
• TÜRKİYE-İRAN İLİŞKİLERİ: 1979-2004
Robert Olson, çeviren: Kezban Acar, inceleme, 256 sayfa
’Türkiye-İran İlişkileri: 1979-2004’, iki ülkenin ilişkilerini bölgesel bağlamda inceliyor. Kitap, İran İslam Devrimi, İran-Irak Savaşı (1980-1988) ve 1991 ve 2003 Körfez Savaşları gibi faktörlerin, iki ülke ilişkileri üzerindeki etkilerini mercek altına alıyor. Robert Olson, kitabıyla Türkiye ve İran üzerine ayrıntılı bir kaynak sunuyor.
• RÖNESANSIN SERÜVENİ
Editör: Nurettin Pirim, Yapı Kredi Yayınları, sanat, 333 sayfa
İtalya’da başlayan Rönesans hareketi asırlarca sanat akımlarının şekillenmesinde, resim sanatı başta olmak üzere, sanat eserlerinin biçim ve anlatım olanaklarının geliştirilmesinde büyük önem taşıdı. ’Rönesansın Serüveni’ adlı kitapta, ağırlık sanatta olmakla birlikte, Rönesans’ın felsefesini, tarihini ve kapsadığı alanları hem Rönesansı yaratanların kalemlerinden hem Rönesans üzerine çalışmış seçkin yazarlardan izleyeceksiniz, üstelik Ömer Madra, Betül Çotuksöken, Bilge Karasu, Cemal Süreya, Ahmet Cemal, Enis Batur, Sevin Okyay gibi yirmi ismin çevirileriyle.
• ZAMANSIZ YAZILAR
Füsun Akatlı, Dünya Kitapları, deneme, 140 sayfa
’Zamansız Yazılar’ adlı kitapta felsefe, edebiyat ve tiyatro alanlarında çalışmalar yapan, Sait Faik Hikâye Armağanı, Behçet Necatigil Şiir Ödülü, Afife Jale Tiyatro ödüllerinde seçici kurulda yer alan Füsun Akatlı’nın denemeleri yer alıyor. Kitabın 1994 yılında yapılan ilk baskısının gözden geçirilmiş bu yeni baskısında, oteller, içtenlik, felsefe, okuma, aydın konuları üzerine güzel bir Türkçe ile yazılmış denemeler okuyucuları bekliyor. ’Zamansız Yazılar’da belirli bir zamana özgü olmayan konular, aynı zamanda her zaman güncelliğini koruyan mevzular.
• TÜRKİYE’NİN BÜYÜK AVRUPA KAVGASI
Mehmet Ali Birand, Doğan Kitap, araştırma, 512 sayfa
’Kıbrıs, Demirkırat, 12 Mart’ gibi önemli belgeselleri, hazırladığı 32. Gün programında sunan, televizyon haberciliğinde ekol yaratmış gazeteci Mehmet Ali Birand, 1999’da basılan ’Türkiye’nin Avrupa Macerası’ kitabına 17 Aralık 2004’e kadar yaşanan son gelişmeleri de ekleyerek ’Türkiye’nin Büyük Avrupa Kavgası-31 Temmuz 1959’dan 17 Aralık 2004’e’ adlı kitabı hazırlamış. 1959’dan başlayan kitapta, 17 Aralık Cuma sabahı Brüksel koridorlarında AB temcilleri ile devlet adamlarımızın yaşadıkları gizli kalmış gerginlikler, sevinçler de anlatılıyor. Resmi kaynaklar ve özel görüşmelerden faydalanan usta bir gazetecinin kaleminden Avrupa’yla ilişkilerimizin detaylı kronolojisi.
• IMF VE DÜNYA BANKASI’NA KARŞI 10 NEDEN
Kevin Danaher, çeviren: Bülent Doğan, Metis Yayınları, siyasi, 90 sayfa
ABD’li ünlü aktivist, Küresel Değişim Derneği’nin kurucusu Kevin Danaher ’IMF ve Dünya Bankası’na Karşı 10 Neden’ adlı kitabında, IMF ve Dünya Bankası gibi kurumların kapatılıp yerlerine daha demokratik kurumların oluşturulması için on neden sunuyor. "Piyasa güçlerinin, Dünya Bankası ve IMF tarafından kuvvetle desteklenen küreselleşmesi, daha fazla eşitsizlik yaratıyor. Hem uluslar arasında hem de ulusların kendi içinde eşitsizliğin arttığını gösteren pek çok veri bulunuyor. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın raporuna göre dünya nüfusunun en zengin yüzde yirmisi dünya kaynaklarının yüzde seksen altısını tüketirken, en yoksul yüzde sekseni dünya kaynaklarının sadece yüzde on dördünü tüketiyor" Metis Yayınları ’Antikapitalist Hareket İçin Kılavuzlar’ serisine bu on birinci kitap ile devam ediyor.
• HOLLYWOOD OPERASYONLARI
David L. Robb, çeviren: Sinan Okan, Güncel Yayıncılık, inceleme, 416 sayfa
"Amerika’da film yapımcılarının yapımların masraflarını karşılamak ya da çekim aşamasında herhangi bir devlet engeli ile karşılaşmamak için Pentagon’dan aldıkları emirler doğrultusunda filmlerine ekledikleri küçük sahneler, diyaloglar izleyenleri ikna için etkin bir propaganda aracına dönüştürüyor sinemayı". Gazeteci David L. Robb’ın binlerce sayfa belgeye dayanarak hazırladığı kitap, Hollywood sinemasının bu yönünü gözler önüne seriyor. Savaş filmlerinin yapımcıları ve yönetmenleri, milyarlarca dolar değerindeki gelişmiş askeri ekipman ve personele çok düşük bir ücretle sahip oluyorlar. ’Top Gun’dan ’Lessie’ye sansürlenmiş ya da gizli propaganda aracı olarak kullanılmış onlarca filmin hikâyesi sizi şaşırtabilir.
• PENTAGON’UN YENİ HARİTASI
Thomas P. M. Barnett, çeviri: Cem Küçük, 1001 Kitap Yayınları, araştırma, 480 sayfa
2003’e kadar Savunma Bakanlığı’nda Güç Dönüşüm Birimi, Stratejik Gelecekler Asistanı olarak çalışmış ve Amerikan Deniz Harp Okulu’nda kıdemli stratejik araştırmacı ve profesör olan Thomas P. M. Barnett, ’Pentagon’un Yeni Haritası’ adlı kitabında, Pentagon’un eylem planını, bu plan dahilinde güç gösterisi yapılacak, keşif için asker konuşlandırılacak, tahliye, güvenlik, savaş bölgesi ve barış gücü olarak değerlendirilecek dünyanın çeşitli ülkelerini dünya haritası üzerinde gösteriyor. Barnett kitabında, Türkiye’yi küresel ekonomiyle en az bağlantılı ve bu yüzden de kitlesel şiddet ve çatışma riskine en açık ülkeler grubuna dahil etmiş.
• CANİKO
Colette, çeviren: Vivet Kanetti, Cadde Yayınları, roman, 156 sayfa
"Uyuşmuş dirseklerini ovarak pencere kenarından ayrıldı, omuzlarını silkti: ’Hayatta bir kere kurtarabilirsiniz Caniko’yu iki kere değil’ Tırnaklarına oje sürdü, parlaklığı azalmış bir yüzüğü ’hoh’ladı, saçlarının hiç olmamış kırmızı boyasını ve beyazlaşan köklerini inceledi, deftere bir kaç satır çiziktirdi. Çok süratle, her zamankinden telaşlı hareket ediyordu, iyi bildiği bir yürek sıkıntısının sinsi saldırısına karşı mücadele vererek." Azra Erhat’ın yaklaşık yarım asır önce ’Cicim’ adıyla çevirdiği kitap, Vivet Kanetti tarafından Türkçe’ye yeniden kazandırıldı. Kitabın kahramanı Cheri, hafif meşrep kadınlar arasında yetişmiş bir delikanlıdır ve kendisinden yirmi dört yaş büyük Lea’ye tutkundur. Roman ikilinin yedi yıl süren ilişkilerinin bitmeye başladığı dönemi ele alıyor. Proust’tan, Jean Genet’ye bir çok yazarı kendine hayran bırakan, 20. yüzyılın Fransız yazarlarından Colette ’Canikom’ ile ilişkilere dair bir roman sunuyor.
• KÖTÜ RUH
Maxime Chattam, çeviren: Ali Cevat Akkoyunlu, Doğan Kitap, roman, 430 sayfa
1976 doğumlu Fransız Maxime Chattam, tiyatro ile başladığı sanat hayatına büyük bir ilgi gören ’Kötü Ruh’ adlı ilk romanı ile devam ediyor. Eleştirmenlerin Jean Chiristophe Grange’nin hızına, Patricia Cornwell’in ayrıntı yeteneğine, Thomas Harris’in gerilim becerisine sahip olduğunu söylediği Chattam’ın romanında törensel cinayetler, Dante’nin İlahi Komedya’sından bölümler, ürpertici adli tıp sahneleri hepsinden önemlisi de son ana kadar kendini ele vermeyen korkunç bir sır var. Otopsilere girerek adli olayları yakından gözlemlemeye meraklı genç yazarın gerilim romanını bir solukta okuyacaksınız.
• YAHUDİLER VE ARAPLAR
Ş.D. Goitein, çeviren: Nuh Arslantaş/Emine Buket Sağlam, İz Yayıncılık, araştırma, 312 sayfa
Halkların ’öteki’ dini ve etnik unsurların din, tarih ve kültürüne ilgisinin artmasının dostluk köprülerinin kurulmasında önem taşıyor. İsrailli Şlomo Dov Goitein de ’Yahudiler ve Araplar’ kitabında, komşularının kültürünü, onlarla olan ilişkilerini inceliyor. 1954 yılında ilk baskısını yapan 1974’deki son baskısına yeni gelişmeler başlığı altında yeni bir bölüm eklenen kitapta, yüzyıllara dayanan ve neredeyse kültürün hemen her alanına yayılan Yahudi-Arap ilişkisi tüm yönleriyle ele alınıyor. Goitein’in bu araştırması iki tarafla güçlü ilişkileri olan ülkemiz için de önemli bir kaynak.
• ASALA’DAN BİR KIZ SEVDİM
Erdal Erkut, Erko Yayıncılık, roman, 192 sayfa
"Ne kadar güçlü bir kadınlık fışkırıyordu karısının dansından. Sanki dans etmiyor, sevişiyordu! Ferit böyle dans etmesini aslında yadırgıyordu, ancak karısıyla bu konura konuşmanın yararsızlığını biliyordu. Pistte tek kalınca, ticaret ateşesiyle karısına katılmıştı Yasemin, üçü müziğe uyumlu fakat tümüyle farklı hareketlerle salınıyorlardı." ’Asala’dan Bir Kız Sevdim’, yazar, tiyatrocu ve mimar Erdal Erkut’un son romanı. 1915-1980 döneminde Ermeni kökenli bir ailenin başına gelenleri anlatan roman, okuyucularına, terörün anlamsızlığı bir kere daha hatırlatıcağa benziyor.
• MABET VE LOCA
Michael Baigent/ Richard Leigh, çeviren: Hacer Öz, araştırma, 432 sayfa
Masonluk ortaya çıkışından beri en çok tartışılan konulardan biri oldu. ’Mabet ve Loca’ adlı kitapta, 17. ve 18. yüzyıl boyunca Masonluğun izini süren Baigent ve Leigh, Fransız Devrimi’nden İngiltere’deki demokratikleşme ve yeni bir değerler sisteminin şekillenmesine kadar, modern tarihin önemli köşetaşları ve bunların ortaya çıkardığı modern toplum ve yönetim anlayışları üzerindeki Masonik etkiyi ortaya koyuyor. Kitap, 11 Eylül sonrası dünyayı değerlendirirken çok işe yarayabilecek bir bilgiyi de barındırıyor: Masonluk, Amerika Birleşik Devletleri’nin kuruluşunda anahtar bir role sahipti; bu devletin, ideal bir ’Masonik Cumhuriyet’in modeli olması öngörülüyordu.
• DÜŞSEL VE GERÇEK
Fernando Pessoa, çeviren: Cevat Çapan, Dünya Kitapları, şiir, 104 sayfa
’Düşsel ve Gerçek’, Portekiz’in 20. yüzyıldaki en ünlü ve en önemli şairi sayılan Fernando Pessoa’nın imgeleminde yarattığı şairlerle buluştuğu bir kitap. Octavia Paz’ın deyimiyle ’hep bir başkası’ olan Pessao, çoğul kimliklerle yazdığı birbirinden farklı şiirlerle bütüncül bir şair kimliğine ulaşıyor. "Sayısız varlıklar yaşar içimizde,/ Düşünsem de, hissetsem de, bilemem/ Kim ne düşünür, ne hisseder./ Yalnızca hissedilen ve düşünülen / Bir mekanımdır ben." Cevat Çapan tarafından dilimize kazandırılan ’Düşsel ve Gerçek’, Pessoa’nın ’sahneler yerine insanlara bölünmüş oyun’unda düş ile gerçeğin perdesini aralıyor. Pessoa takipçilerine duyurulur.
• AVRUPA’NIN YENİ BİLGİ EKONOMİSİ
Kollektif, Dışbank Yayınları, ekonomi, 348 sayfa
Avrupa’nın çeşitli üniversitelerinden sekiz akademisyenin katkılarıyla hazırlanan ’Avrupa’nın Yeni Bilgi Ekonomsi’nde, 2000 yılında benimsediği Lizbon Stratejisi ile ’on yıl içinde dünyanın bilgiye dayalı en dinamik ve en rekabetçi ekonomisi olmayı’ hedefleyen AB’nin yaşayacağı dönüşüm farklı açılardan tartışılıyor. Türkiye’nin AB’ye uyumunun gündemde olduğu şu sıralarda, ’Avrupa’nın Yeni Bilgi Ekonomisi’, içerdiği değerlendinmeler ile modern bir ekonomiye geçişin temel dinamiklerine ve sorunlarına ışık tutuyor. Avrupalı akademisyenlerden Luc Soete, Gosta Esping- Ardersen, Robert M. Lindey, Robert Boyer ’Avrupa’nın Yeni Bilgi Ekonomisi’ne yazılarıyla katkıda bulunan isimlerden sadece birkaçı.
• ŞEYTANTIRNAĞI
Hicabi Demirci, İlkbiz Yayınevi, karikatür, 144 sayfa
Don Quichotte Dergisi’nin 2004’te düzenlediği ’AB ve Türkiye’ konulu 1. Uluslararası yarışmada büyük ödülün sahibi olan ve ulusal, uluslararası yarışmalarda on altı ödül alan, karikatür çizimlerinin yanında kitap/dergi kapak çalışmaları da yapan Demirci, karikatürlerini ’Şeytantırnağı’ adlı özenle hazırlanmış kitapta topladı. Karikatür kitaplarının daha fazla basılmasını isteyen okurlar bu güzel kitaba sahip çıkmalı. Çizerin takipçilerine duyurulur.
• AMERİKAN GİZLİ HÜKÜMETİ
Antony C. Sutton, çeviren: Selim Yeniçeri, Koridor Yayınları, araştırma, 366 sayfa
Antony Sutton, Londra, Gottingen ve California üniversitelerinde eğitim görmüş bir araştırmacı. Sutton, Hitler’in yükselişi ve Bolşevik Devrimi ile ilgili araştırmalar yaparken ismini gizleyen birinden ’Kuru Kafa ve Kemikler Teşkilatı’nın üye listesini alınca zihnindeki birçok soruya da yanıt bulmuş. 1883 yılında kurulmuş gizli bir teşkilatın olduğunu savunan Sutton ’Amerikan Gizli Hükümeti’ adlı kitabında, neden Batı’nın Sovyetler Birliği’ni ve Hitler’i güçlendirdiğini, neden Wall Street’tekilerin Marksistler’i ve Naziler’i sevdiğini açıklamaya çalışıyor. Üyeleri arasında Amerika’nın önemli isimlerinin bulunduğu iddia edilen gizli örgüt ’Kuru Kafa ve Kemikler’in incelemesi.
• BİNBİR YAŞAM SAHNESİ
Aydın Boysan, Bilgi Yayınevi, deneme, 203 sayfa
"Niçin içilir? Niçin içildiğinin nedeni, zıkkımlanarak alınan tecrübeye göre değişir. Gündüz zamanının iş sinirlenmesini eve taşımak, hem kendine, hem evdekilere yazık etmektir. Bunu önleyen, ama ne yazık ki artık yok olmaya yüz tutan ulusal alışkanlıklarımız içinde, ’koltuk meyhaneleri vardı. Bunların adı, koltukta oturmaktan değil, koltukla bir yerlere dayanıp, ayakta zıkkımlanılan yerler oluşundan böyle idi." Mimarlığının yanında mizahi denemeleriyle de tanınan Aydın Boysan, ’Binbir Yaşam Sahnesi’ adlı kitabında müdavimlerini çilingir sofrasında yapılan hoş sohbetlerdeymiş gibi okunan yeni kitabına çağırıyor.
• BÜYÜK ÇÖZÜLME
Paul Krugan, çeviri: Aytül Özer, Csa Yayınevi, siyasi, 426 sayfa
ABD’de yayımlanan New York Times gazetesinde 2000 yılından bu yana köşe yazıları yazan ödüllü ekonomist Paul Krugan ’Büyük Çözülme’ adlı kitabında, ülkesinin nasıl hızla tepe taklak düştüğünü açıklıyor. ’Yeni Yüzyılda Yolunu Kaybeden Amerika’ alt başlıklı kitapta, George Bush yönetimi ve radikal sağın basını nasıl ele geçirdiğine, patlama yaşayan ekonominin nasıl çözülme yaşadığına, kurumsal kahramanlar döneminin nasıl şirket skandallarına zemin hazırladığına değiniyor. ’Büyük Çözülme’, Amerikan medyasının düştüğü durumları ve ülkenin aslında ne halde olduğunu bir ekonomistin gözünden okumak için.
• HER ŞEYİN BİR ADABI VAR
Şenay Duru Özaltın, Alfa Yayınları, kişisel gelişim, 425 sayfa
’Her Şeyin Bir Adabı Var’ adlı kitap, eşlerle, çocuklarla, ebeveynlerle, iş arkadaşlarıyla, özel arkadaşlarla, yabancılarla ve rakiplerle kurduğumuz ilişkileri ve onlara davranış şekillerimizi gözden geçirmemiz gerektiğini belirterek, farkında olmadan sebep olduğumuz gerginliklere bir nokta koymamızı sağlamayı amaçlıyor. Kitabı hazırlayan Şenay Duru Özaltın, insanlarla iyi geçinmek için sınırları korumak deyiminin çok geçerli olduğunu ve bu sınıra estetik, görsel, duyusal, duygusal gibi türlerin dahil olduğunu belirtiyor. Kitap, iş yaşamı, özel yaşam, seyahat, davetler, kutlama ve törenlerde uygun davranış biçimlerini ve yabancı ülkelerdeki adetleri sıralıyor. ’Her Şeyin Bir Adabı Var’, herkesin en az bir kere okuması gereken kitaplardan.
• II. DÜNYA SAVAŞI SIRASINDA TÜRKİYE’DE MİLLİYETÇİLİK AKIMLARI
Mithat Atabay, Kaynak Yayınları, inceleme, 391 sayfa
Mithat Atabay ’II. Dünya Savaşı Sırasında Türkiye’de Milliyetçilik Akımları’nda, dünyadaki gelişmelerden ayrı tutulamayacak olan Türkiye’de milliyetçilik akımları ve kavramları üzerinde duruyor. Beş ana bölümdern oluşan kitapta, ’Milliyetçilik Akımı, ortaya çıkışı ve gelişmesi’, ’Atatürk Milliyetçiliği’, ’ırkçılık ve Partürkçülük Akımı’ gibi konu başlıkları bulunuyor.
Radikal/İnternet baskısı
Yayın Tarihi : 18 Şubat 2005 Cuma 17:43:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?