28
Mayıs
2024
Salı
KÜLTÜR/SANAT

Sopranodan Gomidas türküleri

Sopranodan Gomidas türküleri

Yirmi bölümde 150 filmGomidas şarkılarını, yorumlayan Isabel Bayrakdarian, önemli operalarda sahneye çıkmış bir soprano.

19. asırda Ermeni halk müziğini derleyen, yeni bestelerle bu müziği zenginleştiren Gomidas'ın şarkılarını soprano Isabel Bayrakdarian yorumladı

19’uncu yüzyılın efsane Ermeni besteci ve müzikolog Gomidas Vartabet’in eserlerini Isabel Bayrakdarian EMI’den çıkan ‘Gomidas Songs’ adlı albümünde yorumladı.

Gomidas Vardabet Sagomonyan 1869’da Kütahya’da doğdu ve din adamı eğitimi aldı. Müzikle ilgilenen Gomidas (Komitas olarak da bilinir) ninniler, tekerlemeler, halk şarkıları, dini müzikler ve yerel danslar üzerine çalışmalarıyla geleneksel Ermeni Müziğine ışık tuttu. ‘Ermeni müziginin babası’ olarak da bilinen Gomidas Vardabet, İstanbul’da korolar kurdu ve konserler verdi. 1915’teki tehcir sırasında tutuklanıp Çankırı’ya gönderildi. Dönemin entelektüel ve devlet adamlarının çabalarıyla geri döndüyse de akıl sağlığını yitirdi ve 1935 yılında Paris’te öldü.
Gomidas’ın eserlerini yorumlayan Ermeni Kanada kökenli soprano, albümünün düzenlemelerinde eşi piyanist Serouj Kradjian ile çalışmış. Eserler, Ermenistan’nda, Erivan’daki Aram Haçaturyan Konser Salonu’nda Ermeni Filarmoni Orkestrası üyeleri tarafından seslendirilmiş. 2000’de aldığı ‘Operalia International Opera Competition’ ödülüyle uluslararası üne kavuşan Bayrakdarian Metropolitan, Royal Opera, La Scala, Paris, Chicago, San Francisco operalarında ve Salzburg Festivali’nde sahneye çıkmış bir isim.  

Radikal
Yayın Tarihi : 20 Ağustos 2009 Perşembe 18:36:59
Güncelleme :20 Ağustos 2009 Perşembe 18:50:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?