19
Mayıs
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT

Sözeri toprağa verildi

Erenköy'deki evinde vefat eden Türk Sanat Müziği sanatçısı Perihan Altındağ Sözeri'nin cenazesi toprağa verildi.


Teşvikiye Camisi'nde düzenlenen cenaze töreninde, sanatçının kızı Leyla Gündem, damadı Nazmi Gündem, torunları Mehmet Gündem ve Demet Baytekin ile gelini Nilay Sözeri taziyeleri kabul etti.

Sözeri'nin karanfillerle süslü tabutunun üzerine "Neroş" yazılı bir çelenk bırakılırken, yanına da sanatçının bir fotoğrafı konuldu.

Leyla Gündem, gözyaşları içinde annesinin tabutu önünde dua etti. Bu arada sanatçı Bülent Ersoy da Sözeri'nin naaşı önünde bir süre dua etti.

Basın mensuplarının annesinin ölümüne ilişkin sorularını cevaplandıran Gündem, "Hem çok üzgünüm, hem çok mutluyum hem de çok gururluyum. Bu kadar sevilen ve sayılan bir annem var. Artık hem Türk milleti hem de biz onu kalplerimizde yaşatacağız" dedi.

Sanatçı Ali Rıza Binboğa da, tarihe ve sanata not düşen insanlar olduğunu, bunlardan birinin de Perihan Altındağ Sözeri olduğunu söyledi.

Sanatçı Mustafa Sağyaşar da Sözeri'nin Türk musikisini en iyi şekilde icra ettiğini ve geride güzel anılar bıraktığını söyledi.

Sanatçı Adnan Şenses ise Sözeri ile dostluğunun 1955 tarihine dayandığını ifade ederek, Sözeri'nin kendisinin Kristal Gazinosu'nda ilk solisti olduğunu söyledi. Şenses, şunları kaydetti:

"Müzeyyen Senar, Perihan Altındağ Sözeri, Safiye Ayla, Zeki Müren gibi sanatçılarla gurur duydum. Musikiye bir daha böyle bir sanat toplumu gelmeyecek. Gelmediği gibi her geçen gün maalesef Türk Sanat Müziği yozlaşıyor. Ona üzülüyorum. Sözeri her halde üzüntü içinde vefat etmiştir."

Perihan Altındağ Sözeri'nin cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi. 

Perihan Altındağ Sözeri'nin hayatı

Kızı Leyla Gündem'in anlatımına göre, 5 Mayıs 1925'de Amasya'da dünyaya gelen Perihan Altındağ Sözeri, 1939 yılında henüz orta okul öğrencisi iken Ankara Radyosunun açtığı sınavda "olağanüstü bir ses" diye nitelendirildi ve çıkartılan özel izinle kadrolu sanatçı yapıldı.

Emin Sözeri ile 1945'te evlenen sanatçı, 1949'da, İstanbul'da kendi adıyla açılan ve "içkisiz" olarak hizmet veren Perihan Salonu'nda serbest çalışmalarına başladı. Uzun yıllar Kalamış'taki evinde yaşayan sanatçı, iki çocuk ve iki torun sahibiydi.

Aralıksız 35 yıl, o devrin en popüler gazinoları olan Tepebaşı, Küçükçiftlik Parkı ve Kristal gazinolarında sayısız konserler veren Sözeri, devam eden radyo çalışmalarıyla oluşan zengin repertuvarındaki klasik eserlerini gazino repertuvarına yansıtan ilk sanatçı oldu.

Sadettin Kaynak, Lemi Atlı, Selahattin Pınar ve daha birçok bestecinin çok sayıda eserini ilk kez seslendiren sanatçı, Türk Musikisi'nin çağdaş bestecilerinin eserlerine de repertuvarında yer verdi.

Bestekar Münir Nurettin Selçuk ile Osmanlı Padişahı 3'üncü Selim'in hayatını yansıtan "3'üncü Selim'in Gözdesi" isimli filmde birlikte rol alan sanatçı, Topkapı Sarayı ve Harem Dairesi'nde çekilen müzikal bir filmde de rol aldı.

Sözeri, 50'nci Sanat Yılı'nı kutladıktan sonra sayısız ödül aldı ve serbest çalışma hayatını noktaladı.

Türkiye'nin onun sesiyle tanıdığı eserler arasında; "Yalnız Bırakıp Gitme Bu Akşam Yine Erken", "Benzemez Kimse Sana", "Bir Nigah Et", "Leyla Bir Özge Candır", "Kırmızı Gülün Alı Var", "Sazlar Çalınır Çamlıcanın Bahçelerinde", "Aman Avcı" ve "Estargon Kalesi" gibi şarkılar yer aldı.

Koyu bir Beşiktaş taraftarı olan Perihan Altındağ Sözeri, uzun yıllar Kızılay'da aktif olarak çalıştı.

Kızı Gündem, 7 Nisan 2008'de Erenköy'deki evinde vefat eden sanatçı için, "Cumhuriyet aydınlanmasının öncü sanatçılarından biri olan Sözeri, yaşamı boyunca Cumhuriyet'e ve Atatürk ilkelerine bağlı kaldı" ifadesini de kullandı.

aa
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2008 Perşembe 15:45:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?