19
Mayıs
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT

Sultan kıyfatleri sergilenecek

Sultanlara ait 30 bin kıyafet Topkapı Sarayı'nda sergilenecek

Osmanlı sultanlarının kullandığı 30 bin parça kıyafet, Topkapı Sarayı'nın Seferli Koğuşu'nda modern müzecilik anlayışı ile sergilenecek. Tekstil Sanayi İşverenleri Sendikası ile müze yönetiminin gerçekleştireceği çalışma sonucunda padişahlara ait kaftan, kavuk, gömlek ve çizme gibi kıyafetler ziyaretçilerin ilgisine sunulacak.

Sarayın Elbise-i Hümayun bölümünde yer alan kıyafetlerin etkin bir şekilde sergilenemediğini düşünen tekstil işverenleri, Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü İlber Ortaylı ile görüşerek bir çalışma başlattı. Çalışma kapsamında ilk olarak kıyafetlerin sergilenmesi konusunda dünyadaki uygulama ve teknikler incelenecek. Bu doğrultuda Topkapı Sarayı'ndaki Seferli Koğuşu sergi için yeniden düzenlenecek. Sergide 15. yüzyıldan 20. yüzyılın başlarına kadarki süreçte padişahların kullandığı kaftan, şalvar, tılsımlı gömlek, kavuk, iç çamaşırı, pabuç, çizme, çorap, setre ve pantolon gibi kıyafetler yer alacak. Proje kapsamında ilk olarak Fransa'ya hareket eden sendika heyeti, Louvre Sarayı'ndaki uygulamaları yerinde inceledi.

Enderun avlusunda bulunan Seferli Koğuşu, padişahların çamaşırlarını törenle yıkayan ve sultanla sefere katılan iç oğlanların koğuşu olarak anılıyor. Saray kumaşları koleksiyonunun ise sultanların kaftan ve diğer kıyafetlerinin ölümünden sonra bohçalanıp etiketlenmesi ve saray hazinesinde saklanması sonucu oluştuğu biliniyor. Bu koleksiyonun bir kısmı 1964'ten itibaren Seferli Koğuşu'nda sergileniyor. Osmanlı kumaş sanatının en erken örneklerinin bulunduğu bu zengin koleksiyon, gerek malzeme gerekse de desenlerin güzelliği sebebiyle büyük önem arz ediyor.

Zaman
Yayın Tarihi : 31 Ocak 2009 Cumartesi 00:25:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?