31
Mayıs
2024
Cuma
KÜLTÜR/SANAT

Sur-u Sultani'ni güzelleşecek

Topkapı Sarayı surlarını kurtarma çalışması, bugün Gülhane Parkı'ndaki binaların yıkımıyla başlayacak. 1 yıl sürecek çalışmaların sonunda saray gün yüzüne çıkacak.

Osmanlı Devleti'nin 380 yıl idare merkezi olarak kullandığı Topkapı Sarayı'nı çevreleyen ve "Sur-u Sultani" denilen surlar, surları saran binaların yıkımıyla gün yüzüne çıkacak. Anıtlar Kurulu'nun, "Sur-u Sultani" sınırları içindeki tescilli olmayan tüm yapıları yıkma kararı aldığını hatırlatan İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili, temizliğin ardından tarihî yarımadanın daha görünür hale geleceğini dile getirdi. Bilgili, "İlk olarak Gülhane Parkı'ndaki Telekom binaları yıkılacak. Sur içinde ve dışında kalan tescilli olmayan tüm binalar peyderpey yıkılacak." dedi. A. Emre Bilgili, mevcut il genel meclisi binasının Yerebatan Sarayı üzerinde bulunduğuna değinerek, "İl genel meclisi, Fatih'te yapımı tamamlanacak binaya taşındıktan sonra burayı da yıkacağız. Tarihî bir sarnıcın üzerinde bulunan Eminönü Belediyesi binası da aynı şekilde belediye kendine yer bulduğunda yıkılacak." dedi.

Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er de, Gülhane'nin üst kapısından içeri girince, sol tarafta surların dibinde Telekom'un kullandığı binaların bugün yıkılacağını belirterek, yıkım için hazır olduklarını söyledi. İshak Paşa Yokuşu'nda da surlara bitişik yapılar bulunduğunu hatırlatan Er, buradaki binaların da istimlak işlemleri biter bitmez yıkılacağını bildirdi. Bu binaların hem kirlilik oluşturduğunu hem de tarihî yarımadaya yakışmadığını dile getiren Nevzat Er, "Bunlar Sur-u Sultani, korunması lazım. Kirlilik arz eden binaları yıkacağız. Yıkım sonucunda surlar ortaya çıkmış olacak. Surları kirleten binaları yıkarak surları ortaya çıkarmayı hedefliyoruz." diye konuştu.

Sur-u Sultani

Fatih Sultan Mehmet tarafından 1478'de yaptırılan Topkapı Sarayı'nı çevreleyen 1400 metrelik surlara ''Sur-u Sultani'' deniyor. Sur-u Sultani'de, 25'i dört köşeli 28 kule vardır. Surun ana girişi, Ayasofya arkasındaki Bab-ı Hümayun'dur.

Zaman
Yayın Tarihi : 31 Ocak 2008 Perşembe 18:42:37
Güncelleme :31 Ocak 2008 Perşembe 19:06:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?