22
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

Tankut Öktem hayatını kaybetti

İstanbul Boğaziçi köprüsü çıkışı Kızıltoprak istikametinde dün gece meydana gelen kazada ünlü heykeltraş, Prof. Dr. Tankut Öktem hayatını kaybetti. Kazada 4 kişi de yaralandı.

Kaza, dün gece saat 23.30 sıralarında meydana geldi.

Kamyonuyla, girilmesi yasak olan Boğaziçi Köprüsü'ne giren Seyit Aydoğmuş'un Haydarpaşa sapağında gideceği yönü bilmediği için durduğu iddia edildi.

Bu sırada başka bir sürücü kamyona çarpmamak için sol şeritteki bir taksiye çarptı.

Prof. Dr. Tankut Öktem ile ailesinin bulunduğu aracı kullanan Kadir Özyalçın, bu kazadan kurtulmak isterken önce kamyona, ardından bariyerlere çarptı.

Tankut Öktem, eşi Semra Öktem ve kızı Pınar Doğan araçta sıkıştı. Doğan, Özyalçın ve Semra Öktem çevredekiler tarafından araçtan çıkarılarak Haydarpaşa Numune Hastanesi'ne kaldırıldı.

Tankut Öktem'in olay yerinde hayatını kaybettiği anlaşıldı. Semra Öktem'in durumunun ciddi olduğu kızı Pınar Doğan'ın ise hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi.

2 yaralının ise kazayı hafif sıyrıklarla atlattığı belirtildi.

Kaza bölgesine gelen Öktem'in oyuncu ve heykeltraş olan diğer kızı Oylum Öktem sinir krizi geçirdi.

Kazaya neden olduğu ileri sürülen kamyon sürücüsü Seyit Aydoğmuş gözaltına alınırken kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Heykeltraş Tankut Öktem'in tanınmış eserleri arasında Time dergisine kapak olan ve üzerinde 700 figürün bulunduğu Ankara Kara Harp Okulu Harbiyeli Anıtı, Manisa'da 63 metre yüksekliği ile dünyanın en yüksek anıtları arasında yer alan Kuvay-ı Milliye Anıtı bulunuyor.

Çanakkale'deki "Yaralı Asker" anıtı
Birçok ilde heykel ve anıtları bulunan Öktem son olarak temmuz ayında trafik kazasında hayatını kaybeden müzisyen Barış Akarsu'nun heykeli üzerinde çalışıyordu.

Uçak kazası için anıt mezar projesi

67 yaşında hayatını kaybeden Öktem geçen hafta Isparta'da meydana gelen uçak kazasında ölenlerin anısına Türbetepe'de de anıt yapabileceğini açıklamıştı.

Heykeltıraş Tankut Öktem, son röportajını Anadolu Ajansı'na vermişti.

Atlasjet uçağının Isparta'nın Keçiborlu ilçesi yakınlarındaki Türbetepe'de düşmesinin ardından Isparta İl Genel Meclisi'nin uçağın düştüğü bölgeye anıt mezar yapılması yönünde karar alması üzerine Öktem, o anda anıt mezar için kafasında oluşan düşüncelerini anlatmıştı.

Anıt mezarın 200-300 kilometre uzaklıktan ve geceleri görülebilecek kadar büyük ve ışıklı olması gerektiğini söyleyen Öktem, "Ben olsam o tepeye çok uzaklardan görülebilecek şekilde bir uçak kanadı diker, ucuna ışık koyar, üzerine de kazada hayatını kaybeden insanlarımızın yüzlerini resmederim.

Anıtın üzerine ayrıca kazayı unutturmayacak bir de yazı yazarım. Işık, anıt mezarın hem geceleri çok uzaklardan hem de o bölgeden geçen uçaklar tarafından görülmesini sağlar.

Böylece pilotlar da anıtı görünce hem meslektaşlarını anar hem de bir daha oradan geçmemeyi akıl ederler. İnsanların seyredebileceği mesafeye yapacağım, kazada ölen insanların güzelliğini ve masumiyetini işleyeceğim resimlerle de o insanların unutulmamasını sağlarım.

İl Genel Meclisi'nin yerinde olsam bölgeye sadece anıt yaptırmakla kalmam, kaza yerine ulaşımı kolaylaştıran bir yol yaparak insanların anıta ulaşmalarını sağlarım. Böylece Türbetepe, hem Isparta hem de Türk havacılık tarihi açısından simge haline gelir" demişti.

Prof.Dr. Tankut Öktem kimdir?

Prof. Dr. Tankut Öktem, 1940 yılında Konya'da doğdu. Öktem, 1965 yılında bitirdiği İstanbul Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu (İDTGSYO) Seramik Bölümü'nde, 1966 yılında asistan olarak görev yapmaya başladı.

1970 yılında ise öğretim görevlisi olan Öktem, 1974- 1975 yılları arasında Seramik Bölüm Başkanlığı, 1980-1982 yılları arasında İDTGSYO Müdürlüğü yaptı. Prof. Öktem, 1983-1985 yılları arasında Tatbiki Güzel Sanatlar'ın Marmara Üniversitesi oluşundan sonra Heykel Bölümünü kurdu ve ilk başkanı oldu.

1986'dan bu yana profesör olarak öğretim üyeliğini sürdüren Tankut Öktem, 1993-1996 yılları arasında Marmara Üniversitesi Seramik-Cam Bölümü Başkanlığını, 1999'a kadar Fakülte Senatörlüğünü ve YÖK Sanat Milli Komitesi Marmara Üniversitesi Temsilciliği'ni yaptı.

Çok sayıda eseri ve ödülü bulunan Prof. Öktem, 1999 yılında 'Devlet Sanatçısı' seçildi.

CNNTURK
Yayın Tarihi : 6 Aralık 2007 Perşembe 12:12:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?