22
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

Tarihi vali konağı gecekondu oldu

Ordu'da, 1800'lü yılların sonlarında inşa edilen, cumhuriyet döneminde vali konağı olarak kullanılan tarihi bina, çocukluğu aynı yerde geçen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın ilgisini bekliyor.

Ordu'nun Taşbaşı Mahallesi'nde bulunan, döneminin Osmanlı mimarisi ve estetiğini taşıyan, ilk Cumhuriyet Valisi Fazıl Özelçi tarafından konak olarak kullanılan asırlık tarihi bina, bugün bir kurtarıcı bekliyor. Bugün bir şahıs hissesi altında bulunan ancak duvarları yer yer çatlayan, sıvaları dökülen, duvarının delinerek soba borusu takılan, balkonuna asılan çamaşırlar, kablo yığını haline dönüşen elektrik tesisatları, mimarisine meydan okurcasına yapılan beton merdiven bir döneme damgasını vuran binayı adeta 'gecekondu' durumuna düşürerek acınacak hale getirdi.

Osmanlı'nın 18. yüzyıl mimarisi ve estetiğinin yanı sıra köşk ve ev kültürünü yansıtan tarihi bina, çocukluğu aynı yerde geçen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın ilgisini bekliyor. Aynı mahallede daha önce bir Rum kilisesinin 'Kültür Merkezi', bir ermeni kilisenin 'Sanat Merkezi' yapıldığı günümüzde, Osmanlı'dan kalan bir eserin aslına uygun restore edilerek günümüze kazandırılması isteniyor.

DEVLETİN KÜLTÜR POLİTİKASINDAKİ TEZAT
Osmanlı mimarisi ve estetiğini yansıtan vali konağındaki uygulama devletin tarihi eserlere olan politikasındaki tezatlara bir yenisini daha ekledi. Cumhuriyetin ilk dönemindeki valilere konaklık eden binanın 1965 yılında zamanın Valisi Mustafa Karaer, dönemin il özel idaresi ve il genel meclis üyelerinin oluruyla 300 bin liraya sigortacı Kani Ergen'e satıldığı ortaya çıktı. Otantik mimarisi ile ziyaret edenleri büyüleyen Taşbaşı Mahallesi'ndeki birçok yapının devletin hissesindeyken 50 yıl önce tek tek satıldığı belirlendi. Ancak devlet dün sattığı tarihi binaları bugün aslına uygun restore edenlere ise plaket vererek ödüllendiriyor. Taşbaşı Mahallesi'ndeki 'Sarı Konak' ile 'İkizevler' adlı Osmanlı eserlerini yarım asır önce satan devlet, bugün bu yapıları aslına uygun restore eden iş adamı Ergin Karlıbel'e defalarca plaket verdi.

“TARİHİMİZDEN UTANMAMALIYIZ"
Tarihi eserlere karşı özel önem gösteren iş adamı Ergin Karlıbel, Türk insanının tarihinden utanmaması gerektiğini belirterek, ilginç bir öneride bulundu. Devletin Ordu ili tarihi ve Ordulularla helalleşmesi gerektiğini dile getiren Karlıbel, tarihi vali konağını satışa çıkaran dönemin bürokratlarının hatasını günümüzdeki bürokratların telafi etmesi gerektiğini ifade ederek, "Yarım asır önce bu tarihi yapıyı yok yere satan Ordu Valiliği, İl Özel İdaresi ve İl Genel Meclisi tarih önünde hesap vermelidir. Günümüzün bürokratları geçmişin hatasını telafi etmeli, bu yapı satın alınmalı ve aslına uygun hale getirip günümüze kazandırarak Ordu ili tarihi ve Ordulularla helalleşmelidir. Eğer bu ilgisizlik devam ederse bir kaç yıl sonra tarihimizi anlatan bir objeyi bulamayacağız. Devlet artık daha hassas olmalıdır" dedi.

TARİHİ BİNA SAHİPLERİNE FIRSAT
Ordu Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Günay da ülkenin tarihi kültür mirasını korumak amacıyla bakanlık tarafından kültür varlığı sahiplerine şartlarını yerine getirmek şartıyla 200 bin YTL'ye kadar karşılıksız maddi yardım yapıldığını söyledi. İl merkezi ve Ünye ilçesinde çok sayıda tarihi konak ve ev bulunduğunu, sahiplerinin ise maddi imkansızlıklar sebebiyle bunları onaramadığı için yıkılmaya ve yok olmaya yüz tuttuğunu belirten Günay, "Bakanlığımızca tescilli her türlü binanın mülkiyetine sahip olanlara hibe biçiminde verilen parasal desteğin amacı tarihi ve kültürel mirasımızı yaşatmaktır. 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kanunu'na dayanılarak yapılan bu yardım hiçbir şekilde geri ödenmeyecektir. Uygulama projesi için de ayrıca para yardımı yapılmaktadır. Konak, hamam gibi taşınmaz kültür varlıklarına sahip olanlar müdürlüğümüze başvurarak istenen belgelerin neler olduğuna ilişkin bilgi alabilirler" diye konuştu.

İş adamlarına da seslenerek ticari amaçlı olmayan kültür ve sanat faaliyetleri, taşınmaz kültür varlıklarının yaşatılması için onarım, restorasyon, restitüsyon ve projelerinin yapılması, kütüphane, müze, sanat galerisi, sinema, tiyatro, opera, bale, konser gibi kültürel ve sanatsal etkinliklerin sergilendiği her türlü tesisin yapım ve onarım işleri, el sanatları alanında üretim ve etkinlikler için her türlü teçhizatın tedariki ile ilgili çalışmalar için yapılan harcamaların gelir ve kurumlar vergisinden gider olarak düşürüleceğini hatırlattı. Günay, "İlimizde tarihi evleri onarmak, el sanatları atölyesi açmak, kültür merkezi kurmak gibi hizmetlere imza atacak işadamlarının hepsi başımızın tacıdır" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2007 Çarşamba 16:34:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?