16
Mayıs
2024
Perşembe
KÜLTÜR/SANAT

Tartışma yaratan operaya büyük ilgi

Berlin'de sahnelenen operada Buda, Hz. İsa, Hz, Musa ve Hz. Muhammed'in kesik başlarının maketlerinin bulunduğu haberleri tepkileri üzerine çeken "Idomeneo" adlı oyun İzmir Devlet Opera ve Balesi'nde sahnelendi. Sahnelenmesine yönelik yoğun eleştiriler alan operaya İzmirliler büyük ilgi gösterdi. 

Milattan Önce 12. yüzyılda Truva Savaşı'ndan sonra Girit Kralı Idemeneo'nun yaşamından bölümlerin alındığı oyun Berlin'de 19 Aralık 2006 tarihinde sahnelenmiş ve Buda, Hz. İsa, Hz, Musa ve Hz. Muhammed'in kesik başlarının maketleri büyük tepkiye neden olmuştu. 2005 yılında oyunu sahnelemeyi planlayan İzmir Devlet Opera ve Balesi Idemeneo operasını sahneledi. 

Basının ve kamuoyunun son derece ilgisini çeken Idemeneo'ya İzmirliler yoğun ilgi gösterdi. İzmir Devlet Opera ve Balesi Müdürü ve Sanat Yönetmeni Alparslan Mater, "2006 yılının eylül ayının sonunda malum hepimizin bildiği Almanya'daki bu olay cereyan etti. Dolayısıyla gerek basın gerekse kamuoyunun son derece ilgisini çeken bir oyun haline geldi. 

Aslında oyunun konusunu ve içeriğini incelediğimizde Almanya'da yapılan bu uygulama tamamen rejinin yorumundan, oradaki rejisörün her ne şekliyle hangi düşünce içerisinde yer aldığını bilemediğimiz bir şekilde bu olayı oyunun içerisine sokması ve buna daha güncel daha gündemde olan bir konu haline getirmiş olmasından kaynaklanıyor. Yoksa ne oyunun konusunda ne içeriğinde böyle birşey söz konusu değil" diye konuştu. 

Sahneleyecekleri oyunları bir ay öncesinden planladıklarını belirten Mater, "Neticede bizim dışımızdan kaynaklanan bir olay bizim bundan rahatsızlık duymamız söz konusu değil. Çünkü biz ne yaptığımızın bilincinde olarak harekete geçmiş bir kuruluşuz ve bunu 2005 yılında planlarımıza alırken, zaten oyunun içerisinde böyle şeylerin olmadığının bilincindeydik. O nedenle bunu sergilememizin hiçbir mahsuru yoktu" dedi. 

Oluşan spekülasyonlardan sonra oyunu geri çekmelerinin daha büyük spekülasyonlara neden olacağını ve sanki oyunun içinde böyle sahneler varmış gibi bir imaj oluşacağını bu yüzdende oyunu geri çekmediklerini belirtti.
iha
Yayın Tarihi : 14 Ocak 2007 Pazar 09:44:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?