18
Mayıs
2024
Cumartesi
KÜLTÜR/SANAT

Tiyatro sanatçılarından alternatif sezon açılışı


Ankara - Tiyatro sanatçıları ve sivil toplum örgütleri, Devlet Tiyatrosu'nda son günlerde yaşanan gelişmeleri protesto amacıyla Akün Sahnesi önünde toplanarak alternatif sezon açılışı yaptı.

Tiyatro, Opera, Bale Çalışanları Vakfı (TOBAV), Devlet Tiyatroları Sanatçıları Derneği (DETİS), Seslendirme Sanatçıları Birliği (SESBİR) ve Konservatuvar Mezunları Derneği'nin öncülüğünde Akün Sahnesi önünde ellerinde mumlarla toplanan sanatçılar, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin'in görevden alınarak yerine Mine Acar'ın vekaleten atanması ve ardından meydana gelen gelişmeleri protesto amacıyla bildiri okudular.

Devlet Tiyatrosu sanatçılarından Mehmet Atay, topluluk adına okuduğu bildiride, yaşanan tüm sıkıntılara karşın, 1 ekimde perdelerin açılacağını söyledi. 1 ekim tarihinin Devlet Tiyatrosu için bir simge haline geldiğini kaydeden Atay, "Her şeye rağmen, nasıl olursa olsun perdeleri açacağız. Ama daha çok kendimiz, seyircimiz ve mesleğimiz için açacağız. Devlet Tiyatrosu'nun olup olmayacağından şüphe eden Kültür ve Turizm Bakanı'na, bütün bu açıklamalara sessiz kalan Vekil Genel Müdür ve müdürlerine rağmen açacağız" dedi.

Yaşananlara sessiz kalanların, Devlet Tiyatroları'nın kapatılmasının gündeme gelmesi halinde de sessizliklerini sürdüreceklerini ortaya koyduklarını öne süren Atay, "Kalbimiz yaralı, mesleğimiz yaralı, karamsarız. Varolan tartışmalar ve tiyatronun sanatsal çizgisi için endişeliyiz" diye konuştu.

Atay, tiyatroya sahip çıkmaya devam edeceklerini belirterek, şunları söyledi:

"Her şeye rağmen 1 ekimde seyircimizle birlikteyiz. 1 ekimde perdeyi Devlet Tiyatrosu değil, çalışanları açtı. Devlet Tiyatroları çalışanları geleceğine sahip çıktı."

DETİS Başkanı Mehmet Ege de devletin tiyatrosunun olması gerektiğini, ancak hükümetlerin tiyatrosu olmasına izin vermeyeceklerini belirtti.

Ege, "Siyasi müdahalelere, haksız görevden almalara, Devlet Tiyatrosu'nu yok etmeye yönelik girişimlere (hayır) diyoruz" şeklinde konuştu.


AA
Yayın Tarihi : 2 Ekim 2005 Pazar 04:02:03
Güncelleme :2 Ekim 2005 Pazar 17:04:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?