19
Mayıs
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT

Tozlu raflardan günyüzüne!

KONYA'da İl Özel İdaresi'nin arşivindeki tozlu raflarda kalan ve Osmanlı dönemine ait 1870- 1910 tarihlerini kapsayan, kentin tarihi, kültürü, ticari ve sosyal hayatına ait kaynak niteliği taşıyan bilgilerin bulunduğu 214 defter Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi'ne devredildi.

Osmanlı dönemine ait el yazması eserlerin devir teslim töreninde konuşan İl Özel İdare Genel Sekreteri Mehmet Kaçmaz, bu defterlerin Konya'nın tarihine ışık tutacağını söyledi. Kaçmaz, “1870- 1910 tarihleri arasını kapsayan 214 defter, uzun yıllardır idaremizin arşivlerinde bulunmaktaydı. Konya'nın şehir tarihine ışık tutacak ve araştırmacılarımıza yeni ufuklar açacak olan bu tarihi vesikalarda, Hülasa Defterleri, Konya Arazisi ve Emlak Eses Defterleri ile Arsa ve Emlak Vukuat bilgileri yer almaktadır. O döneme ait şehrin tarihi, kültürü, ticari ve sosyal hayatına ait birinci derece kaynak niteliği taşımaktadır. Ayrıca bunların dışında defterlerde Konya köyleri ve merkez mahalleleriyle ilgili diğer bilgiler ve belegelerde bulunmaktadır” dedi.

Arşivlerdeki defterlerin yaklaşık 5 ay önce Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi’ne kazandırılması konusunda çalışmaların başladığını belirten Kaçmaz, “İl kültür ve Turizm müdürlüğü yetkilileri ile yapılan görüşmeler sonucunda, Selçuk Üniversitesi’nden yetkililer aracılığı ile defterler hususunda ön tespit çalışması yapıldı. Bu tarihi nitelikteki belgelerin bakım onarım çalışmalarının yapılıp, dijital kopyalarının alınarak daha iyi şartlarda korunabilmesi, araştırmacıların çalışmalarında daha kolay ve zamanında ulaşılabilir olmasını tamis amacıyla bu defterlerin Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi’ne devredilmesine karar verilmiştir” diye konuştu. Kaçmaz bu tarihi vesikaların devrinin milat oluşturacağını da sözlerine ekledi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan da diğer kamu kurum ve kuruluşlarının ve şahısların ellerinde bunlara benzer defter ve belgeler varsa Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi’ne devretmelerini istedi. Çıpan bu konuda Vali Osman Aydın’ın talimatıyla resmi kurumlara yazı yazıldığını da vurguladı.

hürriyet
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2008 Çarşamba 17:47:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?