29
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

Trabzon Efsanesi belgesel oldu

Trabzon’da, bir zamanlar sokak aralarında oynanan ve ‘Trabzonspor efsanesi’nin doğmasına vesile olan mahalle maçlarının anlatıldığı, ‘5’te Haftayım, 10’da Biter’ adlı belgesel 21 Ağustos’ta gösterime giriyor.

Belgesel, sokak futboluyla gün yüzüne çıkan efsane futbolcuların hatıraları ile günümüz gençliğinin konuyla ilgili değerlendirmelerini anlatıyor. Çekimleri yaklaşık bir yıl süren belgeselin yönetmeni gazeteci Varol Uzlu, Trabzon ile futbolun iç içe olduğunu ifade ederek, şunları söylüyor: “Bu film, ‘bir Trabzonspor filmi’ değil. Geçmişte Trabzon’da, Türkiye’de sosyal hareketliliği sağlayan mahalle maçları kültürü vardı. Trabzon’da çok daha yaygındı. Mahalle maçlarında insanlar arkadaş olur, dostluklar kurardı. Dizleri kanardı, kafaları şişerdi, kavga ederlerdi ama maç bitiminde eve kol kola girerek dönerlerdi. Pas atmadı diye birbirleriyle küs olurlardı, ertesi gün hiçbir şey yokmuş gibi yine beraber top koştururlardı. Mahallenin yaşlıları bile bu maçları ilgiyle izlerdi. O dönemde televizyon ve internet kültürü olmadığı için mahalle maçı bir yaşam şekli haline gelmişti. Ben de efsanelerin yetiştiği o sokak arlarındaki maçları, yaşananları, gününüz gençliğine hatırlatmak için bu belgeseli hazırladım.” Şimdilerde sokakların boş olduğuna, çocukların internet kafelerde sanal dünyanın bireysel oyunlarıyla kendini tatmin ettiğine dikkat çeken Uzlu, “Arkadaşı olmayan, konuşmayı, oynamayı, oturmayı bilmeyen asosyal bir gençlik yetişiyor.” diyor. Bu belgeselde iki farklı kuşağı karşılaştırmak istediğini belirterek sözlerini şöyle sürdürüyor: “Şimdiki kadar imkânlar güçlü olmamasına rağmen o zamanlar yıldız yetişiyordu. Yıldızlar mahalle maçlarında parlıyordu. Trabzon adeta bir yıldız tarlasıydı. Şimdi bu kadar güçlü altyapıya rağmen bir yıldız yetişmiyor artık. Bir yıldız yetiştirmek için tekrar plastik toplarla mahalle maçlarına mı dönelim? İşte bu düşünceden hareketle bu belgeseli hazırladım.”

Varol Uzlu, belgeselin adını, mahalle maçlarında oyuncuların, oyuna başlamadan önce maçın ne zaman biteceğini belirlemek için kullandıkları ‘5’te haftayım, 10’da biter’ sözünden almış. ‘Haftayım’ kelimesi, devre anlamında kullanılıyormuş. Aslında İngilizce olan ‘halftime’ sözcüğünün yanlış kullanımı sonucu bu şekli almış.

Trabzonspor’un efsane futbolcularının hatıralarına da yer verildiği 41 dakikalık belgesel, Trabzonspor’un kuruluşunun 41. yılına denk getirildi. 20 Ağustos’ta galası yapılacak belgesel, 21 Ağustos’tan itibaren de iki hafta süreyle Sinema Lara’da gösterimde kalacak. Belgeselde; Faruk Nafiz Özak, Ahmet Suat Özyazıcı, Özkan Sümer, Ali Kemal Denizci, Hami Mandıralı, Mehmet Atalay, Volkan Canalioğlu, Osman Türk, Adnan Demir, Köksal Mesci ve Orhan Çavuşoğlu’nun anıları ve anlatımları yer alıyor.

Zaman
Yayın Tarihi : 17 Ağustos 2008 Pazar 16:18:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
kazım enes kandil IP: 78.180.225.xxx Tarih : 29.09.2008 09:22:28

evet ben trabzon şalpazarı ağasar sinlice köyünde doğdum ben doğuştan trabzonlu olarak trabzonun her maçına genellikle gittim yani ben bir fanatik trabzon sporluyum yani ben ömrümün sonuna kadar trabzon sporu tutacağım ve adımız kanımız trabzon