24
Mayıs
2024
Cuma
KÜLTÜR/SANAT

Tralleis'te şapel bulundu

TRALLEİS’TE YENİ BİR KUTSAL MEKAN ORTAYA ÇIKARILDI

Tralleis Antik Kenti’nde devam eden kazı çalışmaları sırasında 10-14 yüzyıllara ait tarihi şapel ile 40 tane mezardan oluşan dönemin kutsal bir mekanına ait kalıntılar ortaya çıkarıldı.

ADÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Rafet Dinç başkanlığında yürütülen ve bu yılki bölümü 15 Temmuz 2010 tarihinde başlayan Tralleis Antik Kenti kazılarında önemli bir bulguya ulaşıldı. Tralleis Antik Kenti’nin güneyinde bulunan ve eski bir kiliseye ait olduğu sanılan 2 ayrı fil ayağı yapıyı ortaya çıkarmak için çalışama başlatan kazı heyeti, hiç beklemedikleri bir yapıyla karşılaştı. Çalışmalarda tarih boyunca önemli medeniyetlere ev sahipliği yapan Tralleis Antik Kenti’ndeki tarihi kilisenin yıkılmasının ardından daha sonraki dönemde kalıntının üzerine yapılan küçük bir şapel ile şapelin kutsal sayılan bahçesine gömülmüş 40 kişiye ait mezar ve iskelet kalıntılarına ulaşıldı.

Şapel ve 40 mezardan oluşan yeni buluntuların M.S. 10-14 yüzyılları kapsayan Geç Orta Bizans çağına ait olabileceği ihtimalini değerlendirdiklerini ifade eden Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Rafet Dinç, “M.S. 4-6 yüzyıllara ait olduğu sanılan kilesinin fil ayaklarını ortaya çıkarmak için çalışma yapıyorduk. Ama böyle bir önemli bulguyla karşılaştık. Kilisenin yıkılmasının ardından bölgeye ibadetler için küçük bir şapel yapıldığını düşünüyoruz. Kalıntılardan bu şapelin üç kez yenilendiği anlaşılıyor. Şapelin bahçesinde de 40 tane mezar ve iskelet kalıntılarına ulaştık. Bu mezarların şapele çok yakın gömülmesi buranın önemli bir kutsal mekan olduğunu gösteriyor. O dönemlerde kutsal mekanlara gömülmek çok lüks ve önemli bir ayrıcalıktı. Buraya gömülen kişilerinde şapele bağlı cemaat üyeleri olduğunu tahmin ediyoruz” dedi.

“AFYON’DA DA BENZERİ BULUNMUŞTU”

Afyon’da Amerikalı bilim adamları tarafından yürütülen Amarium Antik Kenti kazılarında da daha önce şapel ve bahçesinde mezarlardan oluşan benzer bir yapının ortaya çıkarıldığını anımsatan Dinç, “Üzerinde çalışma yaptığımız kilisenin Roma imparatorluğu döneminde kullanıldığı yönünde işaretler var. Kilisenin yıkılmasından 400 yıl sonra bu kutsal mekan ortaya çıkmış ve buraya küçük bir şapel yapılmış” diye konuştu.

“KEPÇELERLE TALAN EDİLMİŞ”

Üzerinde çalışma yapıkları kilise alanı ve ortaya çıkan yeni kutsal mekanın 1980’li yıllarda defineciler tarafından talan edildiğini kaydeden Dinç, şunları söyledi: “M.S 4-6 yüzyıllara ait olan kilise ile yeni ortaya çıkardığımız M.S. 10-14 yüzyıllara ait şapel ve mezarların bulunduğu alan 1980’li yıllarda 80-100 kişilik defineciler tarafından hem de kepçeler kullanılarak talan edilmiş. Buradaki eserlerde kalan izlerden bunu çok iyi anlayabiliyoruz. Ama biz ortaya çıkardığımız bu yeni mekanla ilgili gerekli tüm önlemleri aldık. Bulunan mezarlar en iyi şekilde koruma altına alındılar. Proje kapsamında çalışmalarımızı sürdürüyoruz”

TRALLEİS’TE YENİ BİR KUTSAL MEKAN ORTAYA ÇIKARILDI
TRALLEİS’TE YENİ BİR KUTSAL MEKAN ORTAYA ÇIKARILDI
TRALLEİS’TE YENİ BİR KUTSAL MEKAN ORTAYA ÇIKARILDI
TRALLEİS’TE YENİ BİR KUTSAL MEKAN ORTAYA ÇIKARILDI
TRALLEİS’TE YENİ BİR KUTSAL MEKAN ORTAYA ÇIKARILDI
İHA
Yayın Tarihi : 3 Eylül 2010 Cuma 13:22:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?