17
Mayıs
2024
Cuma
KÜLTÜR/SANAT

Troya takıları yeniden Türkiye'de

Troya antik kentinden Osmanlı İmparatorluğu döneminde kaçak kazılarla çıkarılan 24 parça antik eser yeniden Türkiye'de. Troyalı soylu kadınların 4 bin 500 yıl önce kullandığı ve 19. yüzyılda yurtdışına kaçırılan küpeler, kolyeler ve kolye uçları artık Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergileniyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay , "Dokunsalar ağlarım" dedi. Öyle de oldu. Kültür Bakanı, 4 bin 500 yıllık Troya hazinelerinin yanı başında gözyaşlarına güçlükle hakim oldu.

Haksız sayılmaz. 19'uncu yüzyılda Çanakkale 'deki kaçak kazılarla yurt dışına kaçırıldılar. Osmanlı Devleti, bu hazine için dava açtı, peşine düştü. Yıllarca dünayda arandılar ama bulunamadılar. Ta ki 2009 yılında, Kültür Bakanlığı uzmanları bir makalede izlerine rastlayana kadar.

Makalede ele alınan eserlerin Troya'ya ait olduğu tespit edildi. Bakanlık hemen makaleyi yayınlayan Pensilvanya Üniversitesindeki arkeologlarla görüşmeye başladı. Üniversiteyle varılan işbirliği sonucunda 1 Eylül Cumartesi günü, 24 parça altın antik eser Türkiye 'ye iade edildi.

Hangi eserler getirildi? Çanakkale 'de 9 ayrı tarihi döneme ait Troya kent kalıntılarının 2'inci katmanında ortaya çıktılar. 4 bin 500 yıl ve daha önce yaşamış soylu Troyalılara ait altın kolyeler, kolye uçları, altın yapraklarla bezeli küpeler, yüzük ve bilezikler. Kültür Bakanlığı'nın üç ayrı ülke ile görüşerek bir araya getirmeye çalıştığı efsanevi Troya hazinelerinin şu ana kadarki önemli bölümünü oluşturuyorlar.

Çanakkale 'de önümüzdeki yıl inşaatına başlanacak Troya Müzesi'nde sergilenecekler. O tarihe kadar, Ankara 'da Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde görülebilecekler. 

...
Yayın Tarihi : 4 Eylül 2012 Salı 17:45:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?