19
Mayıs
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT

Troya'dan 2010 gösterisi

Antalya’daki Gloria Aspendos Arena, önceki gün ‘Troya’ gösterisiyle resmen açıldı. Mekâna bir ayda 100 bin izleyici çeken Mustafa Erdoğan, 2010 Avrupa Kültür Başkenti için bir ‘İstanbul’ gösterisi hazırlayacak

ANTALYA - Aspendos Antik Tiyatrosu’na bir kilometre uzaklıkta bulunan ve 400 kişinin 24 saat çalışarak, 42 günde tamamladığı, 4 bin 700 izleyici kapasiteli Gloria Aspendos Arena’nın resmi açılışı Cumartesi gecesi gerçekleşti. 18 Temmuz’dan beri gösterilerin gerçekleştiği Aspendos Arena’nın açılışını Anadolu Ateşi Genel Sanat Yönetmeni Mustafa Erdoğan, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Başaran Ulusoy ve Kayı Grubu Başkanı Talha Görgülü yaptılar. Açılış gösterisi tabii ki ‘Troya’ydı. Mustafa Erdoğan, yangına dayanıklı ve portatif özelliğe sahip Aspendos Arena’nın, Akdeniz Tapınağı’ndan esinlenerek yapıldığını belirtti. Erdoğan’dan öğrendiğimize göre, sahnenin kapılarını açtığı 18 Temmuz’dan bu yana 100 bin izleyici çekmiş, hedef 250 bin kişi.

Çanakkale Savaşı bekliyor
Mustafa Erdoğan, bir sonraki çalışmalarının 2010 Avrupa Kültür Başkenti seçilen İstanbul’u anlatacağını söyledi. “Benim kafamda Troya’dan sonra son Troya Savaşı olan Çanakkale Destanı üzerine çalışmak vardı, ama İstanbul 2010 etkinlikleri nedeniyle önceliği İstanbul’a verdik” diyen Mustafa Erdoğan, 26 Ağustos’tan itibaren Antalya’daki büyük yangın için de bir kampanya başlatmaya hazırlanıyor. Mustafa Erdoğan, iki milyon ağaç için kaynak oluşturmayı hedeflediklerini söyledi.
Basın toplantısının ardından Gloria Aspendos Arena, çoğu yabancı yaklaşık beş bin kişinin izlediği ‘Troya’yla yapıldı. Yine herkes gösteriye, dansçılara, dekor ve kostümlere ve Mustafa Erdoğan’ın yarattığı atmosfere hayran kaldı.

‘Bu yapı, Aspendos Antik Tiyatroyu kurtardı’
Aspendos Arena’nın yapılması biraz tartışmalı geçti, arkeologlar burada bölye bir gösteri merkezinin yapılmasına karşı çıktılar. Bu konudaki düşünceleriniz neler?
Mustafa Erdoğan: Tamamen yalan. Bir tane gazetede çıktı, ‘Aspendos tartışması’ diye. Şimdi bir tartışma olabilmesi için en az iki kişi gerekiyor. Bir tane arkeologdan genel bir düşünce almışlar, tabii ki sit alanlarına bina inşa edilemez, bana sorsalar ben de aynı şeyi söylerim. Buraya gelip görmedi, bizim projelerimizi bilmiyor...
Zaten daha sonra bir televizyona “Ben orayı görmedim,
umarım kurallara uymuşlardır” diye açıklama yaptı. Ben ondan daha duyarlıyım. Burayı bir metre yükseltip onun üzerine yaptık ne yaptıysak.
Bu yapı Aspendos’u kurtarıyor. Gördüğünüz üzere biraz önce burada 5 bin kişi vardı, yüzlerce de otobüs... İçeri giriş çıkış, otobüslerin gelip yanaşması bunlar hep Aspendos’u yıpratıyordu. Artık insanlar sadece gezmeye gidiyor antik tiyatroyu, bir müze işlevi görüyor. Bu açıdan bütün arkeologların burayı desteklemesi ayrıca da bize ödül vermesi gerekir.

Radikal
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2008 Pazartesi 17:52:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?