30
Mayıs
2024
Perşembe
KÜLTÜR/SANAT

TRT arşivine Ulus müzik etiketi

Arşivlerini gün yüzüne çıkarmaya devam eden TRT, Kalan Müzik'ten sonra şimdi de Ulus Müzik ile anlaştı. Son yıllarda kültürel projeler ile ön plana çıkan Ulus Müzik'in sahibi İskender Ulus, TRT'nin ihaleye açtığı arşiv kayıtlarına en iyi teklifi veren kişi oldu.



TRT şimdiye kadar sadece bölge müdürlüklerinde satışa sunduğu albümleri, dizi, program ve belgesel DVD'leri artık Ulus Müzik etiketiyle ve dağıtım ağıyla bütün dünyaya sunacak. Ayrıca TRT'nin nota arşivleri ilk kez bir kitapçık haline getirilecek.

İlk bakışta akla TRT'nin daha önce Kalan Müzik'le imzaladığı benzer bir anlaşma geliyor. Ancak, Kalan Müzik TRT'nin arşivlerinden yeni projeler çıkaracak. Ulus Müzik ise TRT'nin yaptığı dizi, program ve albümlerin tek yetkili satıcısı durumunda. Makara, kaset ya da CD olarak TRT'den gelen eserler, yeni teknolojiyle bezeniyor, kapak tasarımları yapılıyor, kitapçıklar hazırlanıyor. Öyle sıradan bir DVD değil, insanların arşivlerinde saklayabilecekleri ve çocuklarına bırakabilecekleri kalite ve görünümde olacak. Türkçenin yanında İngilizce anlatımlar da CD ve DVD'lere eklenecek.

Anlaşma imzalanır imzalanmaz hazırlıklara başlandı ve ilk projeler kısa bir süre sonra piyasaya çıkıyor. Bu albümler arasında sanat güneşi Zeki Müren, Serap Mutlu Akbulut gibi sanatçıların albümlerinin yanı sıra Kurtuluş, Cumhuriyet, Asya'nın Kandilleri, Sobanın Öyküsü gibi dizi ve belgesellerin de basımına başlandı. Üç yıllık anlaşma süresince 400'e yakın TRT arşivi gün yüzüne çıkarılmış olacak. Ulus Müzik projeler için TRT'ye yaklaşık 4 milyon YTL ödeyecek.

İskender Ulus'u en çok TRT'nin belgesel arşivi heyecanlandırıyor. Yurtdışındaki fuarları kaçırmayan Ulus, birçok televizyon kanalının programlarını, özellikle de belgesellerini satışa sunduğunu söylüyor. Aslında zamanında TRT'de de kültürümüzü anlatan birbirinden ilginç ve güzel pek çok belgesel çekilmiş. Ama maalesef pazarlaması olmamış. Kim bilir belki de bu vesile ile bir kuzinenin (ya da sobanın) insan ile ilişkisinin, Anadolu'da çok yaygın olan atmaca kültürünün, Van kedisinin ve beşiğin ilginç hikâyelerinin farkına varacağız.

Bu anlaşma Türk kültürünün tanıtımında da önemli görevler üstlenecek. Çünkü İskender Ulus, eserleri yurtdışına pazarlama noktasında da büyük çaba sarf edeceğinin altını çiziyor. 780 satış noktasının yanı sıra büyük benzin istasyonları, NT ve D&R mağazalarında sırf belgesellerin satılacağı stantlar kurulacak. Ulus, bu işe kendini öyle bir kaptırmış ki, www.trtarsivleri.com internet sitesinin ismini satın almış ve gerekli prosedürleri tamamlayınca online satışlara başlayacak. Aynı zamanda Unkapanı'nda sadece TRT arşivlerinin satıldığı bir dükkân açıldı. Arşivlerinin değerlendirilmesi noktasında büyük açılımlar yapan TRT yöneticileri, bu tür projelerin kendilerine hep vaat edilip yapılmadığından şikâyet ediyordu. Bakalım bu icraatlar onları ne kadar mesut edecek?


DVD yapılacak dizi ve belgeseller
Kurtuluş, Cumhuriyet, Anadolu Işığı, Zeugma, Türkiye'nin Kuşları, Atatürk'ü Anlamak, Mevlânâ ve Sema, Hacı Bektaş-ı Veli, Semah, Yunus Emre, Antakya; Ezan-Çan-Hazzan, Denizli Horozu, Van Kedisi, Soba Belgeseli, Atmaca Belgeseli, Osmanlı Devleti'nin Doğuşu, Son Tanıklar, Sınırlar Arasında vs.


Albüm yapılacak kayıtlar
Zeki Müren, Atatürk'ün Sevdiği Şarkılar, Alaeddin Yavaşca, Turan Engin, Nezahat Bayram, Kani Karaca, Safiye Ayla, Ferit Sıdal, Ziya Taşkent, Nida Tüfekçi, Muzaffer Sarısözen, Ümit Tokcan, Selmi Andak besteleri, caz konserleri, Güldeste, TRT Caz Orkestrası, TRT Çocuk Şarkıları...

Zaman
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2008 Pazar 00:28:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?