19
Mayıs
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT

Truva eserleri yurda dönüyor

Kale Grubu, 80 ülkeye yayılmış Truva eserlerini Çanakkale'de kuracağı Truva Müzesi'nde toplayacak. Grup, Truva Kütüphanesi'ni de hizmete açacak.

Kale Grubu, Çanakkale'de Truva Müzesi oluşturmaya hazırlanıyor. Kale Grubu Şirketleri İcra Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, 2007'de grubun 50'nci yılını kutlayacağını belirterek, "50'nci yılımızı sosyal sorumluluk projeleriyle kutlamak istiyoruz. Bu kapsamda Truva ile ilgili projelerimiz var" diye konuştu.
Öncelikle Truva Müzesi oluşturmak için girişimlerde bulunduklarını anlatan Okyay, 80 ülkeye yayılmış Truva eserlerini toplamayı amaçladıklarını söyledi. Almanya'daki Tübingen Üniversitesi ile görüştüklerini kaydeden Okyay, şöyle konuştu:
"Ayrıca Truva kentinde kazı çalışmalara 15 yıl başkanlık yapan Alman Arkeolog Prof. Dr. Manfred Korfmann'ın Çanakkale'ye bağışladığı 70 bine yakın kitabı bir kütüphane çatısı altında toplayacağız."

Mimarlar yarışacak
Truva'ya kalıcı bir eser bırakmak istediklerini, müzenin mimarisiyle ilgili olarak çağrılı bir yarışma düzenleyeceklerini söyleyen Okyay, "Dünyanın sayılı mimarlarından birinin Çanakkale'de eserinin olmasını istiyoruz" dedi.
Okyay müzenin, Türkiye'nin tanıtımına katkıda bulunacağını belirtti.

Tasarımcılar kongrede buluşacak

Bilgi Üniversitesi'yle ortak "Tasarım Atölyesi" kuracaklarını söyleyen Zeynep Bodur Okyay, bu kapsamda 19 - 22 Haziran arasında bir 'Tasarım Kongresi' düzenleyeceklerini belirtti. "Anadolu Toprağının Hazinesi" isimli bir başka projeleri daha olduğunu anlatan Okyay, şunları söyledi:
"Bugüne kadar çini ya da seramik hakkında çıkan kitapların içeriği süs ve sofra eşyasını kapsıyor. Seramik, kaplama malzemesi olarak neredeyse hiç konu edilmemiş. Bugüne kadar gün ışığına çıkmamış çinileri gün ışığına çıkarıyoruz. Kitap için çalışmalara şimdiden başlandı."
Milliyet
Yayın Tarihi : 26 Mart 2006 Pazar 09:20:02
Güncelleme :26 Mart 2006 Pazar 09:21:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?