19
Mayıs
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT

Türk çağdaşlar yine Londra'da

Sotheby's ikinci Çağdaş Türk Sanatı Müzayede'sini 15 Nisan'da düzenliyor. Londra'da yapılacak müzayedede en pahalı yapıt Fahrünnisa Zeyd'e ait

 

Sotheby’s ve Christie’s gibi uluslararası müzayede şirketlerinin birbiri ardına düzenledikleri Türk sanatı müzayedelerine bir yenisi ekleniyor. Sotheby’s Türk sanatı hakkında kararlılığını gösterdi ve ikinci Çağdaş Türk Sanatı Müzayedesi’ni düzenleyeceğini açıkladı. 15 Nisan 2010’da Londra’da gerçekleşecek müzayedede, Fahrünnisa Zeyd, Mübin Orhon gibi Türk sanat tarihine adı geçen isimlerin yanı sıra Hale Tenger, Canan Tolon, Haluk Akakçe gibi günümüz sanatçılarına ait yapıtlar da yer alacak. Müzayede de en yüksek değer biçilen yapıtsa 300-500 bin poundluk fiyat aralığıyla

Fahrünnisa Zeyd’e ait.
Geçtiğimiz yıl mart ayında Londra’da düzenlenen ‘Çağdaş Türk Sanatı Müzayedesi’ Türkiye’de büyük yankı uyandırmış, Sotheby’s’in bu müzayedeye dâhil edeceği sanatçıları hangi kriterler doğrultusunda seçtiği, bu konuda Türkiye’de hangi uzmanlarla görüştüğü konusu sanat basınında bir hayli tartışılmıştı. Londra’daki müzayededen önce İstanbul’da kurulan satış ofisinin açılışı sırasında Sotheby’s yetkilileri bu tartışmalara da bir açıklık getirmeye çalışmış, yapılan seçimlerde satılabilirliğin en önemli unsur olduğunun ve ticari bir kurum olduklarının altını çizmişti. Müzayede sonrasındaki 3 milyon liraya yakın hasılat Sotheby’s yetkililerini memnun etse de, sanat ortamını tatmin etmemiş, eleştiriler bu kez de alıcıların tamamına yakın bir kısmının Türk olduğu iddiasına odaklanmıştı.

Londra’da düzenlenen o müzayedenin üzerinden yaklaşık bir yıl geçtikten sonra Sotheby’s 15 Nisan 2010’da Londra’da ikinci bir Çağdaş Türk Sanatı Müzayedesi’ni düzenleyeceğini açıkladı. Basın bildirisinde Sotheby’s yetkililerinden Ali Can Ertuğ ve Dalya Islam, geçen yılki satışlardan ne kadar memnun olduklarını dile getirip ve bienaller, çağdaş sanat fuarları, sergiler, müzayedeler ve koleksiyonerlerin ilgisiyle daha da hareketlenen Türkiye’deki enerjik sanat ortamının potansiyeline dikkat çektiler.

Haluk Akakçe de var
20. yüzyılda yaşamış en önemli kadın sanatçılardan biri olarak anılan Fahrünnisa Zeyd’in ‘İsimsiz’ yapıtı 300-500 bin poundluk fiyat aralığıyla müzayededeki en pahalı yapıt. Bir önceki Sotheby’s müzayedesinde 193.250 pounda satılan ‘İsimsiz’ ile en yüksek rakama ulaşan sanatçı Mübin Orhon’a ait yeni bir ‘İsimsiz ‘ bu kez 60-80 bin pound aralığında, Hale Tenger’in ‘We Are So Lightly Here’ isimli yapıtı 25-35 bin pounda, Abidin Elderoğlu’na ait ‘Un Altro Siren’ 12-18 bin pounda, Canan Tolon’a ait ‘Glitch VI’ isimli yapıt 12-18 bin pounda, Haluk Akakçe’ye ait Another Station (Bir Başka İstasyon) ve Breakfast (Kahvaltı) adlı yapıtlar 8-12 poundluk fiyat aralığından satışa sunulacak.

Özlem İnay Erten - Radikal
Yayın Tarihi : 18 Şubat 2010 Perşembe 16:31:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?