24
Mayıs
2024
Cuma
KÜLTÜR/SANAT

Türk dünyası buluşuyor

Hollywood, Bollywood ve Japon filmlerinin gündemden düşmediği ülkemiz, şimdi de bugün başlayan ve İstanbul Üniversitesi Avrasya Enstitüsü tarafından düzenlenen IV. Türk Dünyası Sinema Günleri'ne (TDSG) ev sahipliği yapacak.

15-18 Şubat tarihleri arasında gerçekleşecek olan festivalde Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Tacikistan, Sincan Uygur Özerk Bölgesi, Başkurdistan Cumhuriyeti ve Tataristan Cumhuriyeti'nin bulunduğu on ülkeden 39 film seyirciyle buluşacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yanı sıra İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Beyoğlu Belediye Başkanlığı, Kültür AŞ, TİKA ve TÜRKSOY'un da desteklediği festivalde, İstanbul'un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olmasından da yola çıkılarak, Türk halklarının günümüzün en popüler sanatı olan sinema yoluyla İstanbul'da tanıtılması amaçlanıyor.

İstanbul Üniversitesi Avrasya Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hayati Tüfekçioğlu'nun başkanlığını yaptığı festivale Kazakistan asıllı yönetmen Assanali Aşimov onur konuğu olarak katılacak. Sekiz yıl aradan sonra dördüncüsü yapılacak olan festival sayesinde Türkiye'deki sinemaseverlerin Orta Asya ve Türk cumhuriyetlerindeki sinema sektörünü daha yakından tanıyacağını söyleyen Tüfekçioğlu, "Türkiye'de dinamik bir sinema sektörü var. Bunlara Batı'dan ve Hollywood'dan örnekler gösteriliyor. Ancak birileri yönlendirmezse bu insanların Türk dünyasındaki filmleri görme imkanı yok. Biz de buna küçük de olsa bir katkıda bulunmak istedik. Türk sinema izleyicisine Batı sinemasının dışında Doğu'da da çok ciddi bir sinemanın olduğunu göstermek istiyoruz." diyor. Film seçimlerinde bu toplulukların milli sinemalarından örnekler seçmeye özen gösterdiklerini de söyleyen Tüfekçioğlu, tarihsel filmlerin yanında modern sinemadan da örneklerin izlenebileceğine dikkat çekiyor.

Türk Dünyası Sinema Günl-eri'nin açılışı ve gala gecesi bugün İstanbul Üniversitesi Ord. Prof. Dr. Cemil Bilsel Salonu'nda yapılacak. Dört gün sürecek festivalde 39 film seyirciyle buluşacak. Film gösterimlerinin dışında açık oturumlar ve çeşitli sergiler de yer alıyor. Festivalde düzenlenecek panelin 'Ustalara Saygı' bölümünde ise Cengiz Aytmatov, Halit Refiğ, Zeki Ökten ve Yücel Çakmaklı anılacak. Avrasya coğrafyasına yayılmış Türk ülkelerinin kültürel değerlerinin sinema yoluyla paylaşılmasını ve hızla gelişen dünyada ortak tarihî, kültürel değerler ışığında gelecek vizyonu oluşturmayı amaçlayan TDSG 2010 ile ilgili www.turkdunyasisinemagunleri.com adresinden bilgi alınabilir.

İlk film Göçebeler...

Üç gün sürecek festivalin film seçkisi, çeşitli festivallerde yer almış ve birçoğu ödüllü yapımlar. Uzun metraj, kısa film, belgesel film kategorilerinden oluşan gösterimlerin tamamı ücretsiz olarak izlenecek. Delikanlı-Özbekistan, Kartallar-Tataristan, Mahkumlar-Azerbaycan, Güle Güle-Türkiye, Bibinur-Tataristan ve Kuş Ayağı Rahmet-Başkurdistan gibi 39 film izlenebilecek. Festivalin ilk filmi 'Göçebeler' İstanbul Üniversitesi Ord. Prof. Dr. Cemil Bilsel Salonu'nda bugün 20.00'de gösterilecek. Sergey Bodrov ve İvan Passer'in yönettiği filmde Kuno Becker, Jay Hernandez, Jason Scott Lee rol alıyor. Kazak boyları, ellerinde fırsat varken düşman Çungarların saldırılarına karşı birleşmeyi beceremezler. Çungar kıyımlarından kaçmak için birçok kişi kabilesini bırakarak göç etmek zorundadır. 

Yusuf Bülbül - Zaman
Yayın Tarihi : 15 Şubat 2010 Pazartesi 20:47:00
Güncelleme :15 Şubat 2010 Pazartesi 20:50:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?