22
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

Türk işadamından barış için konser

UNESCO'nun, "Melody For Dialogue Among Civilizations Association" (Uygarlıklar Arası Diyalog için Müzik) Derneği ile birlikte, 26 Kasım'da Paris'te, 3 Aralık'ta da New York Lincoln Center'da düzenleyeceği "Barış İçin Müzik" konserlerine Türkiye'den Ener Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Işık ile yeğeni Mücahit Kazım Işık saz çalmak üzere davet edildi. 

Konserin amacı müzik aracılığıyla kültürlerarası diyalog oluşturmak, dünya kültürlerini tanıtmak, barışa katkı sağlamak. Bunun için dünyanın dört bir yanındaki 40 ülkenin yerel enstrümanları bir araya getirilerek Giacchino Rossini'nin "Cezayir'deki İtalyan Opereti" ve Bach'ın iki keman ve yaylılar için yazdığı konçerto icra edilecek. Ayrıca, aynı etkinlik içinde uluslararası müzik otoritelerinin katıldığı bir konferans düzenlenecek.

Mektubu şaka sanmış
Ener Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Işık, küçük yaşlardan itibaren bağlama çaldığını, halen hobi olarak bu işe devam ettiğini belirterek, "UNESCO imzalı mektubu ilk aldığımda davete önce inanamadım, bir yakınıma UNESCO'yu arattım. Doğru olduğunu öğrenince çok sevindim" dedi.
Küçük yaşlarda bağlamayla ağabeyi sayesinde tanıştığını anlatan Işık, ODTÜ'de inşaat mühendisliği okurken ODTÜ'nün korosuna girmiş, okul dışında salonlarda bağlama çalarak kendine harçlık çıkarmış.
Ünlü Türk Halk Müziği sanatçısı Nida Tüfekçi'den yıllarca ders almış. Mezun olduktan sonra bağlama çalmayı bırakmayan Işık, ODTÜ Türk Halkbilimi Topluluğu'nda (THBT) Türk Halk Müziği'yle ilgili bilimsel çalışmalarda bulunmuş. Işık, 1975'te Sarı Durnam, daha sonra Anadolu Döktürmeleri ve Altın Hızma, geçen mart ayında Kalan Müzik etiketiyle 'Bir Nefeste Anadolu' isminde halk müziği albümleri yapmış. ODTÜ-THBT Bağlama Orkestrası'nda koro şefliği de yapan Işık, çalışmalarını şöyle anlattı:
"Bağlama orkestrası kurduk. Makamsal tınılarla bir müzik topluluğunda olması gereken disiplin ve sinerjiyi birleştirip Anadolu ve dünya müziği örneklerini ileri düzeyde icra edebilecek bir oda orkestrası modeli yaptık."

'Kültürümüzü tanıtacağız'
Işık şöyle devam etti: "Yeğenimle beraber Türk enstrümanı olan bağlamayı dünyaya tanıtacağız. Dünyanın dört bir yanında müzisyenler, siyasetçiler, diplomatlar Paris'te ve New York Lincoln Hall'de bizi izleyecek. Ülkemizi kültürümüzle tanıtacağımdan dolayı mutluyum. En güzel tanıtım da zengin kültürümüzü anlatmakla olur."

Milliyet
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2007 Salı 17:55:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?