20
Mayıs
2024
Pazertesi
KÜLTÜR/SANAT

Türk kabul edilmeyen Türk filmi

45'inci Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması adayı Türk ve ortak yapım filmlerin gala gösterimine başlandı. İlk olarak İngiliz Ben Hopkins'in yönettiği "Pazar-Bir Ticaret Masalı" filmi gösterildi.

Gezici festival dolayısıyla 10 yıl önce Türkiye'ye gelen İngiliz yönetmen Ben Hopkins'in senaryosunu yazdığı ve yönettiği "Pazar-Bir Ticaret Masalı" filmi, 45'inci Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması'nda ödül arıyor.

Flying Moon Filmproduktion Gmbh Pi Film şirketinin yapımcılığının üstlendiği, Türk oyuncuların rol aldığı ve yabancı teknik ekibin çalışmasıyla çekilen filmin festival gala gösterimi, yönetmen Ben Hopkins, yapımcılar Ceyda Tufan ve Roshanak Behesht Nedjat, başrol oyuncuları Tayanç Ayaydın, Genco Erkal, Şenay Aydın'ın katılımıyla Antalya Kültür Merkezi'nde yapıldı.

Yoğun ilgiyle karşılanan filmde, 1990'lı yılların ortasında Doğu Anadolu'nın bir sınır köyünde yaşayan, ticari yeteneğe sahip uyanık tacir Mihram'ın karaborsa ilaç bulmak üzere Azerbaycan'dan yaptığı kaçakçılık anlatılıyor.

Katıldığı Locarno Film Festivali'nde genç başrol oyuncusu Tayanç Ayaydın'a en iyi erkek oyuncu ödülünü kazandıran filmin gala gösteriminin ardından, film ekibi basın toplantısı düzenledi.

Altın Portakal Film Festivali Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması'nda ödül arayan tek yabancı yönetmen olan İngiliz Ben Hopkins, 10 yıl önce gezici festivalle geldiği Türkiye'ye aşık olduğunu, festivalde izlediği Yılmaz Güney'in filmlerinden çok etkilendiğini ve 7-8 yıldır da sürekli Türkiye'ye geldiğini söyledi.

Moldova'da komünist rejim yıkıldıktan sonra sınır kaçakçılığıyla ilgili haberler okuduğunu ve bu konudan yola çıkarak Türkiye'de film çekmeyi planladığını bildiren Hopkins, bu hayalini gerçekleştirdiğini ifade etti.

Festivale katılmak ve yarışmaktan mutluluk duyduğunu kaydeden Hopkins, "Filmim, bir Türk filmi. Türkiye'de geçiyor. Bir yanda lokal bir hikaye, bir yandan da çok kültürlü bir film kurgusunu ortaya çıkarmak istedim. İngiliz bir yönetmen olarak Türk kültürünün otantik özellikleri ile geniş kitlelere ulaşacak evrensel bir film yapmak istedim' dedi.

"Bakanlık kabul etmedi"

Filmin ortak yapımcılarından Ceyda Tufan da filmin hikayesinin, çekimlerinin Türkiye'de geçtiğini, tamamen Türk oyuncuların rol aldığını, buna karşın Kültür ve Turizm Bakanlığının teknik ekibin yabancı olması nedeniyle "Pazar-Bir Ticaret Masalı"nı Türk filmi olarak kabul etmediğini söyledi.

Ortak film yapımlarında teknik ekibin Türkiye'de korumacı bir yaklaşımla Türk olmasının zorunlu olduğunu, bakanlığın da bu nedenle filmlerini Türk filmi olarak kabul etmediğini savunan Tufan, şöyle konuştu:

"Pazar-Bir Ticaret Masalı ne yazık ki Kültür ve Turizm Bakanlığınca Türk filmi olarak kabul edilmiyor. Bu, ortak yapım ve bir Türk filmidir. Altın Portakal Film Festivali jürisi filmimizi Türk filmi olarak kabul etti ve yarışmaya aldı. Festivalde olmaktan çok mutluyuz, festival jürisine teşekkür ediyoruz."

Teknik ekibinin Türk olması zorunluluğunun, filmlerde kalitenin artırılması için esnetilmesi gerektiğini savunan Tufan, bu sorunu ileride çözmeyi umduklarını vurguladı.

"Ben Hopkins'ten ülkemizin bazı detaylarını öğrendik"

Son dönemde rol aldığı televizyon dizileriyle tanınan ve "Mihram" karakteriyle Locarno Film Festivali'nde en iyi erkek oyuncu ödülüne layık görülen genç oyuncu Tayanç Ayaydın da filmin Altın Portakal'a katılımının kendisini çok heyecanlandırdığını belirtti. Ayaydın, "Birçok ülkede ilgi gören ve gösterimi için teklifler alan filmimizin Altın Portakal'da ilk kez kendi milletiyle buluşması çok önemli" dedi.

"Fazıl" karakterini canlandıran usta sinema ve tiyatro oyuncusu Genco Erkal, 15 yıl aradan sonra bir sinema filminde rol aldığını, İngiliz yönetmen Ben Hopkins'in senaryosunun kendini heyecanlandırdığını ifade etti.

Oynadığı karakter için yönetmenin sadece kendisini düşündüğünü söylediğini, senaryoyu ve teknik çalışmayı beğenmesiyle filmde yer aldığını bildiren Erkal, "Ben Hopkins, ne istediğini bilen bir yönetmen. Çekimlerde hiçbir oyuncuya iktidarı koruma endişesiyle üstünlük kurmaya çalışmadı. Çekimlerde Türk ve yabancılardan oluşan ekiple çok uygar, dostça ve sevgiyle çalıştık" diye konuştu.

Genç başrol oyuncusu Şenay Aydın da, filmin rol aldığı ikinci sinema filmi olduğunu kaydederek, inanılmaz bir ekip, inanılmaz bir yönetmenle çalıştıklarını, görüşmede umduğunun aksine salaş, tuhaf ve rahat bir yönetmen bulduğunu ve kendisini iyi hissettiğini söyledi.

Filmin yapımcısı Roshanak Behesht Nedjad da "Pazar-Bir Ticaret Masalı"nın 20 Kasım'da Almanya'da, ondan sonraki günlerde de Türkiye'deki sinemalarda gösterileceğini bildirdi.

AA-CNNTURK
Yayın Tarihi : 14 Ekim 2008 Salı 19:27:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?