25
Mayıs
2024
Cumartesi
KÜLTÜR/SANAT

Türk resmine rekor fiyatlar

Dubai'de Christie's tarafından düzenlenecek müzayedede Türk sanatçılar 'görülmemiş' fiyatlarla satılıyor. Ömer Uluç'un bir resmi için tahmini satış fiyatı 400 bin dolar! Doğançay ve Başağa 250, Çoker 200 bin dolar...

Christie’s 27 Ekim’de Dubai Jumeriah Towers Hotel’de yapacağı Uluslararası Modern ve Çağdaş Sanat Müzayedesi’nde Türk sanatının önemli sanatçılarının 22 yapıtını müzayede kataloğuna aldı. Müzayedenin ilginç tarafı, bazı yapıtlara daha önce görülmemiş fiyatlarda değer biçilmesi. Ömer Uluç’un ‘Denizaltı ve Savaş Gemisi’ isimli 1997 tarihli büyük boyutlu yapıtı için biçilen değer 300 bin-400 bin dolar arasında.
Uluslararası sanat yatırımcıları, ilk defa geçen yıl Mübin Orhon’un iki yapıtını New York’da bir müzayedede rekor fiyata almışlardı. Diğer büyük müzayede şirketlerinin de Türk sanatına ilgi duymalarıyla son bir senedir modern ve çağdaş Türk sanatı yapıtlarında büyük bir artış yaşanıyor. Sotheby’s’in o çok konuşulan müzayedesinin ardından hiç de onun altında kalmayacak bir müzayede daha bekliyor bizi. Christie’s şirketinin 27 Ekim’de Dubai’de yapacağı müzayede, Türk sanat piyasası açısından alışılmadık rakamlar sunuyor. Jumeriah Towers Hotel’de yapılacak olan müzayedede 14 Türk sanatçısının 22 yapıtı uluslararası alıcılarla buluşacak. Müzayedeye çıkacak yapıtlar arasında Ömer Uluç’un 1997 tarihli ‘Denizaltı ve Savaş Gemisi’ isimli yapıtı daha önce sanatçının yapıtlarında görülmemiş bir rakama değer biçilmiş; 300 bin-400 bin dolar. Dikkat çeken bir diğer yapıt ise Burhan Doğançay’ın ‘Yarık’ isimli işi. Bu yapıt için biçilen değer ise 200 bin-250 bin Dolar aralığında. Türk sanatının yaşayan çınarı Ferruh Başağa’nın ‘Kırmızı Güvercin’ isimli yapıtı için biçilen değer ise 200 bin-250 bin dolar aralığında. Hocaların hocası Adnan Çoker’in ‘İsimsiz’ adlı yapıtı ise 150 bin-200 bin dolar.

En çok İranlı sanatçılar var
Daha önce görülmemiş rakamların telaffuz edilmeye başlaması hiç şüphesiz iç piyasada da büyük yankı bulacak ancak Christie’s’deki şaşırtıcı rakamlar bu kadarla kalmıyor. Erol Akyavaş’ın ‘İsimsiz’ adlı yapıtı için 100 bin-150 bin dolar, Ömer Uluç’un ‘İsimsiz’ adlı bir yapıtı için 120 bin-180 bin dolar, Burhan Doğançay’ın ‘Pakistan Güzeli’ isimli yapıtı için 80 bin-100 bin dolar, Erol Akyavaş’ın ‘İsimsiz’ yapıtı için 70 bin-100 bin dolar aralığında değerler biçilmiş.
Müzayedede Türk sanatçıların yapıtlarından başka İran, Mısır, Suriye, Lübnan, Hindistan, Irak, Suudi Arabistan, Filistin, Tunus, Cezayir, Fas gibi ülkelerden sanatçıların yapıtları da var. İranlı sanatçıların 51 yapıtının bulunduğu müzayedede, Türkiye 22 yapıtla en fazla yapıt bulunan ikinci ülke durumunda. Müzayedenin 600 bin-800. bin dolarla en yüksek değer biçilen yapıtı ise Ahmed Moustafa isimli Mısırlı bir sanatçının Hatıra ve Şükran isimli çalışması.
Hindistanlı sanatçı Tyeb Mehta’nın İsimsiz adını taşıyan yapıtı 500 bin-700 bin dolar, Mısırlı sanatçı Maqbool Fida Husain’in Vizyon XIV isimli yapıtı için ise 350 bin-500 bin dolar fiyatla satışa çıkıyor. Ömer Uluç’un ‘Denizaltı ve Savaş Gemisi’ müzayedenin en yüksek fiyat biçilen dördüncü yapıtı. Beşinci yapıtı Burhan Doğançay’ın Yarık isimli işi ve altıncı yapıtı ise Ferruh Başağa’nın Kırmızı Güvercin isimli yapıtı oldu. Şimdi bütün nefesler tutuldu ve 27 Ekim’deki müzayedenin sonucunu bekliyor.
 

Radikal
Yayın Tarihi : 1 Ekim 2009 Perşembe 18:12:44
Güncelleme :1 Ekim 2009 Perşembe 18:32:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?