20
Mayıs
2024
Pazertesi
KÜLTÜR/SANAT

Türk ve Ermeniler için eser

Piyanist Fazıl Say, Türk ve Ermeni halkların dostluğu için "Ahtamar" adlı eserini bu yıl içinde sahneye koyacağını söyledi.

Konser vermek için bulunduğu Paris'te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Say, gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesine çok üzüldüğünü belirterek, "Bu Türkiye
için çok utanılacak bir durum" dedi.

"Kültürler arası diyalog büyükelçisi" görevini üstlendiğini hatırlatan Say, Van gölündeki 800 yüzyıllık Akdamar efsanesini konu alan "Ahtamar"ı, Türk ve Ermeni hakları arasındaki dostluğun ve barışın gelişmesi için, Ermeni ve Türk sanatçıların katılımıyla hem Erivan, hem de İstanbul'da bu yıl sahneye koyacağını söyledi.

Basında son zamanlarda çıkan tartışmalarla ilgili bir soruyu yanıtlayan sanatçı, Türkiye'den başka bir yerde yaşamayı düşünmediğini yineledi ve "Hiçbir yere gitmiyorum" dedi.

Aydınlık ve mutlu bir Türkiye'de yaşamak istediğini belirten Say, "Hep birlikte mücadele vermek gerekiyor. Türkiye, dünyanın en güzel memleketi" diye konuştu.

Gelecek yılki projeleri hakkında basına bilgi veren Say, gelecek yıl mart ayında yazar Orhan Pamuk ile Paris'te sahneye çıkacağını söyledi.

Say, bu etkinlikte Pamuk'un, "İstanbul" adlı kitabından pasajlar okuyacağını, kendisinin de İstanbul esintili müziklerle piyano çalarak yazara eşlik edeceğini söyledi.

Türkiye'de kendisi hakkındaki tartışmalarla ilgili olarak Pamuk'un kendisini ziyaret ederek destek verdiğini belirten Say, siyasi konularda onunla tamamen
aynı fikirde olmamasına rağmen, yazarın kendisine verdiği desteği memnuniyetle karşıladığını ifade etti.

TCK'nın 301. maddesinin değişmesi için aydınların hazırladığı dilekçeyi ilk imzalayanlardan biri olduğunu kaydeden ünlü piyanist, bu maddenin değişmesinin
gerekli olduğunu savundu.

Say, yarın kemancı Patrivia Kopatchinskaja ile birlikte Ludwig Van Beethoven ve Maurice Ravel'in bestelerini Chatelet Tiyatrosunda sunacak.

AA
Yayın Tarihi : 19 Ocak 2008 Cumartesi 13:57:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?