28
Mayıs
2024
Salı
KÜLTÜR/SANAT

Türkiye, ilk kadın jeoloğunu kaybetti

Türkiye’nin ilk kadın jeoloğu Prof. Dr. Nuriye Pınar Erdem, 92 yaşında hayata gözlerini yumdu. Prof. Dr. Nuriye Pınar Erdem, tedavi gördüğü Florance Nightingale Hastanesi’nde, 92 yaşında vefat etti. Erdem’in cenazesi, 2 Ekim Pazartesi günü Yıldız Teknik Üniversitesi’nde (YTÜ) yapılacak törenin ardından, Bilecik’teki aile mezarlığında toprağa verilecek.

İstanbul’da 1914 yılında dünyaya gelen Erdem, devlet bursu ile Fransa’nın Bordeux Üniversitesi’nde lisans eğitimi aldı ve 1937’de İstanbul Üniversitesi (İÜ) Fen Fakültesi Jeoloji Enstitüsü’nde akademik hayatına başladı.

Çeşitli üniversitelerde jeoloji dersleri veren Türkiye’nin ilk kadın jeoloğu ve deprem uzmanlarından Prof. Dr. Erdem, Kuzey Anadolu ile Ege’deki bir çok fay hattını tespit etti, ayrıca Avrupa Sismoloji Komisyonu üyeliğine de getirildi.

Erdem, çeşitli sivil toplum kuruluşlarında da görevler yürütürken, Demokrat Parti (DP) milletvekilliği yaptığı dönemde, 1960 ihtilalinde tutuklanarak Yassıada ve Kayseri’de 2.5 yıl ceza evinde kaldı.

1967’de çıkan af yasası ile yeniden akademik kariyerine dönen Erdem, 1982 yılında YTÜ İnşaat Bölümü Başkanı iken emekliye ayrıldı.


aa
Yayın Tarihi : 1 Ekim 2006 Pazar 11:10:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?