30
Mayıs
2024
Perşembe
KÜLTÜR/SANAT

Türkiye rüzgârı esecek


Türkiye, 2009 yılında "Fransa'da Türkiye Mevsimi" (Saison de la Turquie en France) ile dokuz ay boyunca Fransa'nın konuğu olacak. Fransa'nın dört bir yanına yayılacak etkinliklerle Türk kültürü ve geleneği Fransız toplumuna anlatılacak.



'Türkiye Mevsimi', 1 Temmuz 2009-31 Mart 2010 tarihleri arasında gerçekleştirilecek çağdaş ve klasik müzik, sahne sanatları, edebiyat, güncel sanat, sinema, tiyatro gibi farklı disiplinlerdeki etkinliklerle Türkiye'nin tanıtımını sağlarken iki ülke arasındaki ilişkileri de pekiştirmeyi amaçlıyor. "Fransa'da Türkiye Mevsimi" fikri, 2006 yılında Türkiye'de düzenlenen "Fransız Baharı"ndan sonra ortaya çıktı.

Etkinliğin ilk duyurusu dün The Marmara Oteli'nde yapılan basın toplantısıyla yapıldı. Toplantıya etkinlikte görev alan tüm yetkililer katıldı. "2009 Fransa'da Türkiye Mevsimi"nin eşbaşkanı seçilen AXA Şirketler Grubu Başkanı Henri de Castries, etkinliğin Fransızların Türkiye'yi tanımaları için büyük fırsat olduğunu söyledi. Türkiye Mevsimi'nin günümüzde çok iyi durumda olmayan Türk-Fransız ilişkilerinin düzelmesine vesile olacağını belirten Castries, "Türkiye'nin güçlü bir tarihi geleneği var. Moderne ve geleceğe açık, değişiyor ve değişen dünyaya ayak uyduruyor. İki kültür arasında derin kültürel ilişkiler var; etkinlikle bu ilişkiler daha da derinleşecek." dedi.

"Fransa'da Türkiye Mevsimi" için Türkiye ve harikaları, Türkiye harika ve Türkiye bayran bırakıyor gibi anlamlara gelen "Turquie et Merveilles..." cümlesi slogan olarak seçildi. Cümlenin yanındaki üç nokta bu anlamların daha da çoğaltılabileceğine işaret ediyor.

Tam programı kasım ayında açıklanacak "Fransa'da Türkiye Mevsimi", Paris'in ünlü sergi mekânı Grand Palais'de etkinliğin sergiler direktörü Nazan Ölçer koordinasyonunda düzenlenecek 'Çağlar Boyu İstanbul' konulu sergiyle başlayacak. Louvre Müzesi, 'Osmanlı Tekstil ve Kaftanları' konulu bir sergi ile İzmir yöresinden çıkarılan arkeolojik eserleri ağırlayacak. Müzik etkinlikleri arasında ise Fransa'da yaşayan soprano ve müzikolog Çimen Seymen'in 17. yüzyıl Avrupa ve Osmanlı saray müziği arasındaki etkileşimden yola çıkarak hazırladığı projesi 'Müsenna' da yer alıyor. Avignon Festivali başta olmak üzere yazın düzenlenecek birçok festival, Türk çağdaş sanat dünyasının zenginliğinin Fransız seyircisine tanıtılmasına olanak sağlayacak. Türk sineması, Paris Cinéma, Montpellier Festivali ve La Rochelle gibi festivallerin programlarında yer alacak.

Etkinliğin Türkiye Komiseri ve İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, "Fransa'da Türkiye Mevsimi"nde 200'ün üzerinde etkinlik düzenlenmesinin planlandığını belirterek, tahmini bütçenin 15 milyon Euro civarında olduğu bilgisini verdi. Fransa komiseri Stanislas Pierret de etkinliğin Türkiye'nin gerçek imajını Fransızlara anlatmayı hedeflediğini vurguladı. Etkinlik sayesinde Fransa'nın Türkiye'deki dinamizmi göreceğini söyleyen Pierret, bu hareketin durmamasını ve gelecekte de devam etmesini arzuladıklarını sözlerine ekledi. "Fransa'da Türkiye Mevsimi" çalışmaları, İstanbul Kültür Sanat Vakfı ve Culturesfrance ortaklığında yürütülüyor.

Zaman
Yayın Tarihi : 17 Haziran 2008 Salı 14:21:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?