20
Mayıs
2024
Pazertesi
KÜLTÜR/SANAT

Türkiye’den eser alınmadı

25 Ekim’de Londra’da açılacak Bizans sergisine Türkiye’den eser alınmadı. Kraliyet Akademisi, ‘Türkiye’nin zor şartlar ileri sürdüğünü’ iddia ederken, yetkililer ‘prosedür her yerde aynı’ dedi


İngiltere Kraliyet Sanat Akademisi ile Atina Benaki Müzesi’nin 25 Ekim’de Londra’da açacağı “Bizantium 330 - 1453” isimli, Bizans İmparatorluğu’nu anlatan sergiye, Türkiye’den eser alınmadı. İngiltere, Fransa, İtalya, Rusya, Yunanistan, Ukrayna gibi pek çok ülkeden eser istenirken, Bizans’ın ana merkezi Türkiye’den eserlerin sergiye konulmayacak olması Türk tarafında şaşkınlık yarattı.
Kraliyet Akademisi Genel Müdürü Charles Saumarez Smith, “Türkiye’nin eser vermek için zor şartlar ileri sürdüğünü” savunurken, Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri ise, “Yurtdışındaki her sergi için aynı prosedürü uyguladıklarını” söyledi. Sergiye Türkiye’den eser gitmemesine Yunanistan’ın kulis yaparak engel olduğu da iddia edildi.

Önce 18 eser istendi 

Bizans eserlerinin büyük çoğunluğunun bulunduğu Türkiye’den sergi için önce 18 eser istendi. İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Dr. İsmail Karamut, konuyla ilgili olarak Londra’ya davet edildi ve istenilen eserlerin tespiti yapıldı. Bu eserlerin 17’si İstanbul Arkeoloji Müzeleri’den biri de Antalya Müzesi’den talep edildi.
Her iki müze de Kültür ve Turizm Bakanlığı’na olumlu rapor verdi. Bakanlık da bu rapor doğrultusunda Dışişleri Bakanlığı’nın da görüşünü alarak Londra’daki Kraliyet Sanat Akademisi’ne eserleri gönderebileceğini bildirdi. Ancak bu noktadan sonra Türkiye sergiden dışlandı.
Bakanlık yurtdışında yapılan sergilere eserleri gönderirken mutlaka bir uzmanı da görevlendiriyor ve eserlerin sigortalanmasını talep ediyor. Ancak serginin küratörleri, Türkiye’nin uzman göndermesine karşı çıktı. Eserlerin de çok yüksek bedelle sigortalandığını ileri sürdü.
Serginin üç küratöründen biri olan Prof. Dr. Mariya Vasilaki, “Biz istediğimiz objelerin bir listesini Müze Müdürü Karamut’a verdik. Tüm resmi yazışmaları da gerçekleştirdik. Sonrasında akademinin karşılaması çok zor olan büyük bir mali tabloyla karşılaştık. Örneğin bir yetkilinin bu eserlere eşlik etmesi ve sergi boyunca Londra’da kalması gerekiyordu. Bu da bütçeye eklemesi kolay olmayan bir şeydi” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri ise şu açıklamayı yaptı: “Yıllardır yurtdışındaki sergilere aynı mevzuatla eser gönderiyoruz. Halihazırda Londra British Museum’da Hadrian sergisinde tek eserimiz olmasına rağmen bir uzmanımız orada görevli. Başta çok istekli olan sergi düzenleyiciler garip şekilde sonradan tavır aldılar. Uzmanımız aynı zamanda eserlerin durumunu her gün rapor etmekle görevlidir. Bunu kabul etmediklerini bildirerek, eser istemekten vazgeçtiklerini açıkladılar.” 



6 ay boyunca açık kalacak sergiye lahitler, büstler, mozayikler ve ikonalar gibi önemli eserlerin gönderilmesi planlanıyordu. Bu eserler arasında “Aya Eudokia tasvirli mermer ikona” ile “Bir lahit parçası” (Kudüs’ün Girişi) eserleri de bulunuyordu.

Milliyet
Yayın Tarihi : 25 Ağustos 2008 Pazartesi 10:53:33
Güncelleme :25 Ağustos 2008 Pazartesi 11:52:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?