20
Mayıs
2024
Pazertesi
KÜLTÜR/SANAT

TÜYAP bereketi

Bu yıl sergi alanı yüzde 20 daha büyüyen Tüyap Kitap Fuarı yayınevlerinin yüzünü güldürdü. Geçen yıla oranla ziyaretçi sayısında 20 bin kişilik bir azalma yaşanırken, ortalama cironun yüzde 510 oranında artığı ifade edildi.

27'nci Tüyap Kitap Fuarı, pazar akşamı sona erdi. Geçen yıl 343 bin kişinin ziyaret ettiği fuarı bu yıl 323 bin kişi ziyaret etti. Ancak ziyaretçi sayısındaki bu azalışa rağmen, Yayıncılar Birliği Genel Sekreteri Metin Celal satış cirolarının yüzde 5 ila 10 arasında arttığı ifade belirtiyor. Bu ortalamanın üzerine çıkan yayınevleri de var. Örneğin Doğan Kitap ve Altın Kitaplar geçen yıla oranla yüzde 20'lere varan ciro artışı gerçekleştirdi.
Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB) Genel Sekreteri Metin Celal, fuarın genel olarak başarılı geçtiğini söylüyor. Celal'in verdiği bilgilere göre fuarda 550 yayınevi ve sivil toplum kuruluşu stant açtı. 750 yazar söyleşi ve imza günlerine katıldı. 21 yabancı ülke stantlarıyla fuarda yer aldı.
Fuarın bu yıl ekonomik kriz ortamında yapıldığını hatırlatan Celal okurun krize kulak asmadığını belirtiyor. "Görüştüğüm yayınevleri geçen yılki ciroyu koruduklarını bazıları da ortalama yüzde 510 oranında artış gerçekleştirdiklerini belirtti" diyen Celal okur profilinin değiştiğini, öğrenci sayısında artış yaşandığını belirtiyor. Celal'e göre bu durum öğrencilere yönelik yayın yapan yayınevlerinin daha fazla kitap satması sonucunu doğurdu.
Celal iki olumlu gelişmeye daha dikkat çekiyor: "Bu yıl fuarın salonu daha büyüdü ki, bu yüzde 20 daha geniş bir alanda açıldı demek. İkincisi de metrobüs ve İDO'nun desteğiyle okurlar fuara daha hızlı ve daha kolay ulaştılar"

Füruzan'a özel ilgi


Yapı Kredi Yayınları da fuarın başarılı geçtiğini düşünen kurumlardan. Yayınevinden verilen bilgiye göre Fuarın Onur Yazarı Füruzan ve İstanbul 18. Sanat Fuarı Onur Eleştirmeni Güven Turan'ın kitapları yoğun ilgi görmüş. Füruzan, Aydın Boysan, Lale Müldür, Cem Behar, Thomas Glavinic'in imza günleri yoğun ilgi etkinlikler. "Abdülhamid'in Hükümdarlığında Yirmi Yıl/Fausto Zonaro'nun Hatıraları ve Eserleri" kitabı ve Doğan Kardeş dizisinden çıkan çocuk kitapları da fuarda diğer ilgi gören yapımlar. Bunlara ek olarak her yıl olduğu gibi Yaşar Kemal, Nâzım Hikmet, Sait Faik, Sabahattin Ali, Orhan Veli ve Amin Maalouf'un kitapları Yapı Kredi'nin "çok satılanlar" listesindeki yerini aldı.

Çeşitlilik kazandırdı


Fuarda önemli bir ciro artışı yakalayan yayınevlerinden birisi de Altın Kitaplar. Yayınevi satışlarını geçen yıla oranla yüzde 20 oranında artırdı. 2009 yılında 50. yılını dolduracak olan Altın Kitaplar, fuar boyunca 23 imza günü ve 7 söyleşi etkinliği gerçekleştirdi. Yayınevinden Referans'a yapılan açıklamada, "Altın Kitaplar, tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi de etkisi altına alan kriz ortamına rağmen satışlarını yüzde 20 oranında artırırken, en çok satanlar listesine bakıldığında 'geniş bir yelpaze'de yapılan yayıncılık anlayışının meyvelerini verdiği bir kez daha görüldü. Maceradan, yerli romana, çocuk kitaplarından yabancı polisiyeye kadar okuyucular, çok çeşitli eserlere büyük bir ilgi duyduklarını ortaya koydu" denildi.
Yayınevinin en çok ilgi gören kitapları ise şunlar oldu. "Brisingr/Christopher Paolini, Hz. İbrahimin Vasiyeti/Sam Bourne, Rüzgâr Ekenler/Hakan Yel, Üç Kadın Üç Pırlanta/Lauren Weisberger
Piraye-Canan Tan."


Kitaplarda 'Siyah Süt' yazarlarda Ahmet Ümit


Doğan Egmont Yayıncılık Genel Müdürü Gülgün Çarkoğlu ise kitap fuarını satış değil tanıtım ve pazarlama faaliyeti olarak gördüklerini belirtiyor. Yine de Çarkoğlu'nun verdiği bilgilere göre Doğan Egmont ve Doğan Kitap fuarda geçen yıla oranla yüzde 15 daha fazla ciro yapmış durumda.
Çarkoğlu, fuarı tanıtımın yanı sıra, yazarlarla okurların buluştuğu, okur kitlesinin tanıma fırsatının yakalandığı bir alan olarak değerlendirdiklerini anlatıyor. Satışlardaki artışı çok satan yazarlarına bağlayan Çarkoğlu'nun verdiği bilgilere göre kitap bazında en çok Siyah Süt, Serkis Bu Toprakları Çok Sevmişti, Siz Kimi Kandırıyorsunuz?,Neva, İstanbul Tramvayları Dan Dan Dan ve Ergenekon Dosyası isimli kitaplar sattı. Yazar bazında ise Ahmet Ümit, Elif Şafak, Meave Binchy,
Soner Yalçın ve Selim ileri kitapları en çok ilgi görenler arasında yer aldı.
Çocuk kitaplarında ise HSM 3 filmin öyküsü, HSM öykü kitapları serisi( 6 kitap ), Hannah Montana öykü kitap serisi (3 kitabı) 14 Yaşında bir genç kızım (1 ve 2. kitapları) Bon Bon Şekeri serisi ( 5 kitap ) ve İkizler Okulda serisi(8 kitap) en çok satanlar arasında yer aldı.

Referans
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2008 Çarşamba 17:23:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?