20
Mayıs
2024
Pazertesi
KÜLTÜR/SANAT

Uğur Böceği'nden veryansın

Bir alışveriş sitesine kiralık komedyen ilanı verince gündemin ortasına düşen ünlü komedyen Uğur Böceği Yalçın Özden küfürbaz komedyenlere ağır mesajlar gönderdi...

9 yıldır ekranlardan uzak olan Uğur Böceği Yalçın Özden, bir alışveriş sitesine kiralık komedyen ilanı verince gündemin ortasına düştü. Amacı ne para ne de şöhret Özden’in. Üç hedefi var; mizahı kullanarak yapımcılara ve küfürbaz komedyenlere mesaj göndermek ve 60'ına geldiğini hatırlatmak. Mesajın yerine ulaşıp ulaşmadığını bilmiyoruz; ama film teklifi alarak kendini hatırlatmayı başardı.

Uğur Böceği Yalçın Özden, 42 yıl tiyatro oynadı, komedyenlik yaptı, reytingleri yüksek eğlence programlarına imza attı. Milleti güldürmek için bilfiil yıllarca çalıştı durdu. Ancak meslek hayatı boyunca hiç bu kadar gündemde olmadı. Adını bir hafta önce google’a yazsaydık, kendisinden ancak birkaç sitede bahsedildiğine tanık olacaktık. Oysa şimdi herkes, her yer ‘hayret’ nidalarıyla ondan bahsediyor. Bir alışveriş sitesine 450 YTL’ye ‘kiralık komedyen’ ilanı veren Yalçın Özden, bir anda herkesin ilgisini çekti. Zaten istediği buydu ve amacına da büyük ölçüde ulaştı. Bir hafta içerisinde Bora Prodüksiyon’dan sinema filmi teklifi bile aldı. İlanda “Uğur Böceği Yalçın, düğünlerde, toplantılarda özel fiyat 450 YTL. Kiralama ücretidir.” yazıyordu. İlanı gören bir kesim, ‘zavallı tiyatrocunun son umudu’ diyerek onu anlamadı, hatta acıdı. Kimi de ‘ne güzel herkesle dalga geçmiş’ deyip alkış tuttu. Aslında Özden ne para, ne pul ne de şöhret peşinde. “42 yıllık sanat hayatımda, paraya da, şöhrete de doymuş biriyim. Burada bir ironi var. Ben bu ülkede insanlar tarafından sevilmişim. Ama ülkenin yetkin insanları bizi bir yere koymuyor. Başımıza taç versinler diye beklemiyoruz. Daha adil olsunlar. Her dizide mesela üç üstada yer verilsin. RTÜK, televizyonlarla bu tür centilmenlik anlaşması yapabilir.” diyor. Para ne kadar az olursa, mesaj o kadar etkili olacak ona göre. “Parayı mümkün olduğunca aşağıya çektim ki, sanatçının Türkiye’de bulunduğu düzey, verildiği değer, yanlış uygulanan sanat politikasını vurgulayayım.” diyor. İlanı görüp de hizmeti satın alan sadece bir kişi var. Avcılar’da düğün salonu işleten bu kişi zaten arkadaşı. Ödediği 450 YTL’yi arkadaşına iade edeceğini belirten Özden, gerçekte böyle bir hizmet vermeyi düşünmüyor.

9 yıldır Anadolu yollarında

Yalçın Özden, 2000 yılından beri ortada yoktu. Nereye kaybolmuştu? Projeleri mi tükenmişti? 1978 yılında TRT’yle başlayan Uğur Böcekleri (Yalçın Özden, Zeki Yurtbaş) macerası TRT’yle birlikte 80’li yıllarında zirve noktasına ulaştı. Gündemdeki siyasal ve sosyal konuları komedileştiren ikili, en çok, yaptıkları ünlü taklitleriyle sevildi. Özel televizyonların yayın hayatına girmesiyle ise ivmeleri düştü. 1998’de vefat eden Zeki Yurtbaş’ın evlenip İzmir’e yerleşmesiyle Uğur Böcekleri projesi sona erdi. Yalçın Özden, TRT’den sonra bazı özel kanallarda zaman zaman sunuculuk yaptı, şov ve komedi programları hazırladı. Kendisi en son 2000’de STV’de bir eğlence programını sunuyordu. Bu süre içerisinde elbette boş durmadı. Türkiye’nin profesyonel anlamda tek geleneksel tiyatrosu unvanını taşıyan ‘Uğur Böceği Yalçın Özden Tiyatrosu’; iki kabare, dört ortaoyunla batı, güney ve doğu bölgelerine turneler yaptı. Yine salonlar doldu taştı; ama bu ilgi, artık başka bir furyanın peşine takılan özel televizyonların umurunda olmadı. Yeni yüzler ve daha farklı komedilerin, dramların peşindeydi. Kendisi de neden kaybolduğunu bilmiyor. Ona göre program işleri artık ahbap-çavuş ilişkisiyle yürüyor. Komedide ise durum daha vahim. Komedi kültürü artık küfürle yürütülüyor. “Genç arkadaşlar, işin biraz kolayına kaçıyor. Küfür insanları çabuk güldürür. Biz ise hiçbir zaman küfürle sahnelerde var olmadık.” diyor. Verdiği ilanla da aslında biraz küfreden komedyenleri protesto ettiğini söylüyor. “Bu komedyenleri su kabağına benzetiyorum. Bu ülkenin geleceğiyle oynuyorlar. Biz aile komedyeniydik. Küfreden adamdan aile komedyeni mi olur?” diyor. Şu anda TODER-Tiyatro Oyuncuları Derneği başkan yardımcılığı görevini yürüten Özden, belediyelerden ve Kültür Bakanlığı’ndan tiyatroya ve kendilerine sahip çıkılmasını istiyor ve bundan sonra mizah yüklü bombalarıyla gündeme gelmeye devam edeceğini söylüyor. Bir hafta sonra patlatacağı bomba siyasi bir protesto.

Cem Yılmaz’ın imzalı fotoğraf aldığı tek komedyen

“Cem Yılmaz 10 yaşındayken yani 1983 yılında Kocamustafapaşa’da gelip benden imzalı bir fotoğrafımı istemiş. Ben de başını okşamışım. Bunu ben hatırlamıyorum. Kendisi çevresindeki arkadaşlarına anlatmış. Kendisini izlemeye gittiğim zaman doğru olup olmadığını sordum. İmzalı fotoğraf aldığı tek komedyen olduğumu söyledi. Onun etkilendiği insanlardan biriyim. Ancak stand-up’larında biraz küfür var, olmasa daha iyi olur.”

Zaman
Yayın Tarihi : 3 Mayıs 2008 Cumartesi 22:40:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?