20
Mayıs
2024
Pazertesi
KÜLTÜR/SANAT

Uluslararası Bodrum Festivali başladı

Muğla'nın Bodrum ilçesinde bu yıl beşinci düzenlenen Uluslararası Bodrum Film Festivali, Bodrum Kalesi’nde düzenlenen Balkan şarkılarının beğenilen sesi Suzan Kardeş'in konseri ile başladı.

Balkanlarda yaşanan dramında beyaz perdeye aktarıldığı filmlerin de yer aldığı 16-20 Eylül tarihlerini kapsayan ve 60 civarında filmin gösterileceği festivalde, ilk gün içerisinde 2 filmin gösterimi gerçekleşti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkıları ve Avrasya Sanat Kolektifi proje ortaklığı ile Bodrum Belediye Başkanlığı tarafından düzenlenen festivalde bu yıl “Uzak ama yakın” teması ile dünya meselelerinin yanı sıra dramların yaşandığı ve genel olarak haberlerde yer aldığı kadar yaklaşıldığı ifade edilen, Balkanlara uzak kalındığına dikkat çekmeye çalışılacağı bildirildi.

Çeşitli ödüllerin verildiği açılış töreninde yakın bir zaman önce vefat eden merhum İlhan Berk'e verilecek olan Heredot Barış Ödülü’nü onun adına oğlu Ahmet Berk aldı. Ahmet Berk ödülü, sahnede iken İlhan Berk'ten bir şiir okuyan Yazar Latife Tekin'in elinden aldı. Halikarnas Balıkçısı Çevre Ödülü ise bu yıl Ethem Özgüven ve Petra Holzer’in “Akdeniz Bitti” projesine verildi. Petra Holzer, ödülü gazeteci -yazar Zeynep Oral’ın elinden aldı. Bu yıl kararlaştırılan festival özel ödülü ise "Yeşil ekran" programının yapıldığı NTV'ye verilirken, ödülü Bodrum Temsilcisi Savaş Nur'a Belediye Başkanı Mazlum Ağan tarafından verildi.

Törende konuşan Bodrum Belediye Başkanı Mazlum Ağan, "Bu festivali sadece belediye olarak değil, merkezi yönetim, yerel yöterim, Bodrum'daki dernekler ve kuruluşlarla beraber yapıyoruz. Bodrum'un kimliğine uygun olmasına dikkat ediyoruz. Bu antik kalede Bodrum'a yakılan festivaller yapılıyor" dedi.

Festivalde onur ödülü alan yönetmen Derviş Zaim, sinema oyuncusu Taner Birsel'in özel sunumu ile sahneye gelirken, Türk filmlerinin geldiği noktaya değinen Birsel, "Derviş Zaim'in şanslı oyuncularından biri olarak şunu söylemek istiyorum. Biz oyuncular için her yeni yönetmen keşfedilen yeni bir ülke yada yeni öğrenilen bir dil gibidir. Ülkelerden bazılarına yeniden gitmek istersiniz" dedi.

Derviş Zaim'e ödülünü veren Telif Hakları ve Sinema Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Ülger'de son yıllarda Türk Sineması'ndaki gelişmelere değinerek, şöyle konuştu: "2004 yılından sonra Sinema Kanunu'nda yapılan değişiklik ile Türk Sineması büyük bir ivme kazanmıştır. 2004 yılından önce 12 ile 15 arası film yapılırken, 2004 yılından sonra 40, 45 film yapılmaya başlanmıştır. Bunların 32 ile 35 arasını Kültür Bakanlığı destekliyor. Bu desteklendiğimiz filmlerin bir çoğu ses getirecek ödüller alıyorlar. Bu da bizleri memnun ediyor”

Derviş Zaim ise filmlerinin oluşmasında emeği geçen oyunculara teşekkür ederek " Bir sonraki seneye inşallah yeni bir film burada oluruz” ifadelerini kullandı. Ödüllerin dağıtılmasının ardından iki bölümden oluşan Suzan Kardeş konseri başladı. Dans gösterilerinin de yer aldığı etkinlikte, Suzan Kardeş'in daveti üzerine sahneye gelen Türk Sanat Müziği'nin duayen sanatçılarından Müzeyyen Senar'ın kızı Feraya Işıl  kendi ismi ile olan "Feraye" şarkısını seslendirdi.

Suzan Kardeş ve ekibi Balkan şarkılarıyla dinleyiciler ile buluşturdu konserde, tarihi Bodrum Kalesi'nde Rumeli havası esti. Balkan dillerinde seslendirilen şarkılar, sahnelenen dansların yanı sıra Türk Müziği’nin unutulmaz eserlerine de yer verilen konserde hüzünle sevinç bir arada sunuldu. Konserin finali ise hareketli bir şarkı ile olurken, oyuncu, yönetmenler ve dinleyenler bulundukları yerde ritim tutarak oynadı.

ÖDÜLLÜ FİLMLER YER ALIYOR.

Festivalin Balkanlar seçkisinde, Srebrenica katliamını konu alan “Srebrenica: Mezardan Yükselen Çığlık”, savaş sonrası Kosova’sında etnik gruplar arasındaki gerilime dikkat çeken “Köprüden Manzaralar”, geçtiğimiz günlerde Saraybosna Film Festivali’nde En İyi Belgesel ödülü kazanan “Koridor 8”, Bosna’daki savaşın yol açtığı travmaların günümüzde devam eden izlerini soruşturan “Sorgu”, Hırvatistan’dan yine savaşın etkisinden çıkamayan bireylerin hikayesi “Bad Blue Boys” gibi önemli belgesellerin yer aldığı belirtildi. Bu yılın kısa film seçkisinin de Bosna Hersek yapımlarına ayrıldığı belirtilirken,festivalin, içlerinde yine bir süre önce Saraybosna’da En İyi Kısa Film seçilen “Tolerans”, “Grbavica”nın ünlü yönetmeni Jasmina Zbanic’in “Bir Oraya Bir Buraya”, Aida Begic’in “Kuzey Çıldırdı” gibi hemen hepsi ödüllü kısa filmlerden oluştuğu kaydedildi.

“Sütlü Çikolata”, “Lilit’in Kızkardeşleri”, “Son Kumsal”, “Marenostrum”, “Corridor 8”, “Bu Ne Güzel Demokrasi”, “3 Saat”, “Asya Minör”, “Deniz Bitti” ve “Gölün Kadınları” filmlerinin gala gösterimleriyle Türk belgeselcilerin bulunacağı festivalde, Türk Sinemasının önemli yönetmenlerinden Derviş Zaim’in Retrospektifi’nin yer alıyor. Ayrıca Saraybosna Film Festivali'nden "En İyi Belgesel" Ödüllü "Corridor 8" filminin yönetmeni Boris Despodov’un festival konukları arasında yer alıyor. Festivalde yer alan filmler, Bodrum Belediyesi Meclis Salonu, Cinemarine Sinemaları, İskele Meydanı ve Kumbahçe olmak üzere açık ve kapalı alanlarda devam edecek.

iha
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2008 Çarşamba 17:52:37
Güncelleme :17 Eylül 2008 Çarşamba 17:54:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?